Τρόφιμα: Πολλοί πελάτες αναρωτιούνται αν τα προϊόντα που αγοράζουν είναι καλής ποιότητας. Σε περίπτωση που είστε ένας από αυτούς, τους πελάτες, δεν έχετε παρά να διαβάσετε τη λίστα που βρίσκεται παρακάτω. Έτσι, την επόμενη φορά που θα πάτε στο σούπερ μάρκετ, θα είστε σε θέση να ξεχωρίσετε, τα τρόφιμα, καλής ποιότητας. Αναλυτικότερα:
Τρόφιμα: Ακολουθούν δεκατέσσερα κόλπα για να διαπιστώσετε την ποιότητά τους, πριν τα αγοράσετε
Κρέας: Κατά την επιλογή του κρέατος είναι πολύ σημαντικό να δοθεί προσοχή στο χρώμα του . Το καλής ποιότητας βόειο κρέας θα πρέπει να είναι κόκκινο, να έχει ένα πιο έντονο χρώμα, ενώ το αρνί θα πρέπει να είναι πιο ροζ, και το χοιρινό κρέας, απαλό ροζ. Αν το κρέας είναι φρέσκο, η ποιότητα μπορεί να προσδιοριστεί με την αφή. Αν το κρέας σας έχει υγρή και κολλώδη βλέννα πάνω στην επιφάνεια της σάρκας του – τότε έχετε ένα καλό λόγο για να ακυρώσετε την αγορά. Είναι πολύ καλύτερα αν το κρέας είναι στεγνό δεν κολλάει στα δάχτυλά σας.
Κιμάς: Το κύριο χαρακτηριστικό του κατεψυγμένου κιμά – είναι το χρώμα. Ποικίλλει από κόκκινο σε απαλό ροζ, ανάλογα με το κρέας. Εάν μέσα είναι προς το γκρι σημαίνει ότι είναι μπαγιάτικος ή αν έχει σκούρες κηλίδες. Στην περίπτωση του κατεψυγμένου κρέατος πρώτα απ ‘όλα θα πρέπει να προσέξετε αν απελευθερώνει υγρά. Αν όχι, τότε δεν αξίζει τον κόπο να αγοράσετε το κιμά. Αγοράστε καλύτερη κιμά με ανοιχτή κόκκινη απόχρωση και με υγρά – που θα είναι σίγουρα φρέσκος.
Κοτόπουλο: Για να είμαστε απολύτως σίγουροι οτι το κοτόπουλο είναι φρέσκο, ελέγξτε την αφή του: το δέρμα του πρέπει να είναι καθαρό και στεγνό. Υγρό δέρμα σημαίνει ότι το κοτόπουλο ήταν άρρωστο, και υποβλήθηκε σε επεξεργασία με αντιβιοτικά. Να θυμάστε ότι ακόμη και ένα φρέσκο κοτόπουλο μπορεί να είναι άγευστο και σκληρό, μόνο και μόνο επειδή είναι μπαγιάτικο. Το δέρμα των πουλερικών είναι λιπαρό, κίτρινο, και στα μικρά κοτόπουλα – χλωμό, με ορατές σημάδια στα πόδια.
Κι άλλα κόλπα για να διαπιστώσετε την ποιότητα των τροφίμων πριν τα αγοράσετε
Αλλαντικά: Μερικές φορές, στο κατάστημα μπορείτε να βρείτε αλλαντικά με άσπρα σημάδια, σαν να έχουν πασπαλιστεί με αλεύρι. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν είναι κακό: από μόνο του αυτό είναι ακίνδυνο. Ωστόσο, αν η επιφάνεια των αλλαντικών είναι κολλώδης, τότε να μην τα αγοράσετε σε καμιά περίπτωση.
Γάλα: Εάν το γάλα πωλείται σε γυάλινα μπουκάλια, τότε μπορείτε να καθορίσετε την ποιότητα του πριν το αγοράσετε. Το καλό γάλα πρέπει να είναι παχύ, και να έχει ένα καθαρό λευκό χρώμα. Αν παρατηρήσετε μια μπλε απόχρωση, σίγουρα το γάλα είναι αραιωμένο με νερό. Ένας άλλος τρόπος για να ελέγξετε την ποιότητα του γάλακτος – είναι να το ρίξετε σε μια επίπεδη επιφάνεια. Αν το γάλα παραμένει σε μια ενιαία σταγόνα και παραμένει πηκτό σημαίνει οτι είναι εντάξει και δεν έχει αλλοιωθεί.
Κατεψυγμένα λαχανικά και φρούτα: Κατ ‘αρχάς, ελέγξτε τη θερμοκρασία τη θερμοκρασία στην οποία βρίσκονται τα τρόφιμα αυτά στο ψυγείο. Αν η θερμοκρασία είναι πάρα πολύ χαμηλή μην προβείτε στην αγορά τους. Καταλάβετε αν τα προϊόντα έχουν καταψυχθεί κατά τη μεταφορά τους, από την συσκευασία. Παρατηρήστε ίχνη πάγου ή αν έχουν μέσα πολύ αέρα – και βάλτε τα στην άκρη.
Ψωμί: Το καλά ψημένο ψωμί που γίνεται από αλεύρι υψηλής ποιότητας επαναφέρει εύκολα το σχήμα του. Προσπαθήστε να ασκήσετε πίεση πάνω του και δείτε αν το βαθούλωμα παραμένει. Αν ναι – τότε το ψωμί δεν είναι καλής ποιότητας.
Ζυμαρικά: Τα τρόφιμα καλής ποιότητας της συγκεκριμένης κατηγορίας μπορεί να τα διακρίνει κάποιος από το χρυσό ή πορτοκαλί χρώμα τους. Τα φτηνά ζυμαρικά έχουν πιο λευκό ή έντονο κίτρινο χρώμα.
Ρύζι: Αν πολλοί από τους κόκκους του ρυζιού είναι μαύροι, και κατεστραμμένοι τότε το ρύζι θα πρέπει να αποσυρθεί από την πώληση του.
Τρόφιμα: Τα υπόλοιπα κόλπα για να διαπιστώσετε την ποιότητά τους, πριν τα αγοράσετε
Αυγά: Αν έχει πιο σκούρες κηλίδες εξωτερικά το αυγό, αυτό σημαίνει οτι ίσως δεν θα πρέπει να το καταναλώσετε. Μπορείτε να δείτε πόσο φρέσκα είναι τα αυγά αν τα κουνήσετε.Αν νιώθετε οτι το αυγό ταρακουνιέται πολύ μέσα, τότε αυτό σημαίνει οτι μάλλον δεν θα πρέπει να το αγοράσετε.
Καφές: Όταν αγοράζετε κόκκους καφέ, προσπαθήστε να δαγκώσετε έναν από αυτούς. Θα πρέπει να σπάει εύκολα, αλλά το εσωτερικό του θα πρέπει να είναι στεγνό και σταθερό. Καθώς μαλακός κόκκος μπορεί να είναι αν είναι κακής ποιότητας. Η ποιότητα των προ-αλεσμένου καφέ θα πρέπει να αξιολογηθεί από την οσμή: πρέπει να είναι ακριβώς η ίδια με εκείνη των κόκκων της ίδιας ποικιλίας. Τέλος, ο στιγμιαίος καφές μπορεί να ελεγχθεί εμπειρικά. Χύστε λίγο καφέ σε ένα ποτήρι κρύο νερό και περιμένετε – η καλής ποιότητας σκόνη πρέπει να διαλυθεί χωρίς να αφήσει υπολείμματα.
Ζάχαρη: Η ζάχαρη είναι εύκολο να απορροφήσει την υγρασία και αν δεν αποθηκευτεί σωστά, τότε μπορεί εύκολα να πάρει υγρασία. Προκειμένου να δείτε αν η ζάχαρη έχει πάρει υγρασία, κουνήστε την συσκευασία, ώστε να δείτε αν κουνηθεί εύκολα, δε κολλάει μεταξύ της και δεν σχηματίζει μπαλάκια.
Ηλιέλαιο: Δείτε ίζημα, ( μούργα) στο μπουκάλι – απλά ξεχάστε την αγορά του. Το ίζημα δείχνει ότι το λάδι είχε τον χρόνο να οξειδωθεί και να γίνει πικρό.
Γαλακτοκομικά τρόφιμα όπως το βούτυρο: Φυσικό βούτυρο χωρίς πρόσθετα έχει πολύ λίπος – όχι λιγότερο από 72,5%. Εάν το ποσοστό του λίπους είναι σε χαμηλότερα επίπεδα, τότε δεν είναι χωρίς πρόσθετα: αρώματα, χρωστικές ουσίες τροφίμων, και γαλακτωματοποιητές. Το βούτυρο με πολύ λίπος δεν αφήνει κανένα ίχνος στο αλουμινόχαρτο ή τη λαδόκολλα. Το χρώμα του βουτύρου – είναι λευκό , σχηματίζοντας μια ελαφριά κρέμα ή έχει κίτρινη απόχρωση.