Η ελκώδης κολίτιδα είναι μία συχνή φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, η οποία περνάει από περιόδους κρίσης και ύφεσης των συμπτωμάτων, ενώ καταλυτικός παράγοντας αποτελεί η διατροφή.
Αν και η περίπτωση κάθε ασθενούς είναι διαφορετική και δεν μπορεί να υιοθετηθεί συγκεκριμένη δίαιτα για να αποφευχθούν οι κρίσεις, είναι γνωστό ότι ορισμένες τροφές επιδεινώνουν και άλλες βελτιώνουν τα συμπτώματα, γι’ αυτό οι αλλαγές στη διατροφή είναι το πρώτο βήμα που προτείνουν οι ειδικοί για τη διαχείριση της.
Ο καλύτερος τρόπος να διαπιστώσετε ποιες τροφές σας βοηθούν και ποιες σας επιβαρύνουν είναι να κρατήσετε για μερικές εβδομάδες ένα ημερολόγιο διατροφής, στο οποίο θα σημειώνετε αναλυτικά κάθε σας γεύμα και συγκεκριμένα ημερομηνία και ώρα κατανάλωσης, σύνθεση γεύματος, συμπτώματα που εκδηλώθηκαν αμέσως μετά το γεύμα, επιδείνωση υπαρχόντων συμπτωμάτων.
Το ημερολόγιο διατροφής είναι ιδιαίτερα βοηθητικό για την παρακολούθηση των συμπτωμάτων σε περίπτωση που πρόσφατα έχετε προσθέσει ή αφαιρέσει κάποιο τρόφιμο από τη διατροφή σας.
Σολομός: Τα Ω3 λιπαρά των λιπαρών ψαριών όπως ο σολομός είναι ευεργετικά για τη λειτουργία του γαστρεντερικού.
Κολοκύθα: Παρά την υψηλή της περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, είναι σε πολλές περιπτώσεις ανεκτή από τους ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα.
Αβοκάντο: Το θρεπτικό φρούτο θεωρείται καλή επιλογή για τα άτομα με ελκώδη κολίτιδα.
Γιαούρτι με προβιοτικά: Τα καλά βακτήρια που περιέχουν ορισμένα γιαούρτια διευκολύνουν την πέψη.
Αβγά: Παρέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών και είναι αρκετά εύπεπτα.
Καφές & μαύρη σοκολάτα: Η καφεΐνη που περιέχουν είναι συνήθως επιβαρυντική για τους ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα.
Αλκοόλ: Προκαλεί διάρροια σε ορισμένα άτομα με ελκώδη κολίτιδα.
Ανθρακούχα ποτά: Το ανθρακικό ερεθίζει τη γαστρεντερική οδό, προκαλώντας φούσκωμα και αέρια.
Κόκκινο κρέας: Λόγω των λιπαρών του, μεταβολίζεται δύσκολα επιδεινώνει τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια μιας κρίσης.
Πικάντικα φαγητά: Τα καυτερά φαγητά με πολλά μπαχαρικά μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν μια κρίση.
Τροφές με πολλές φυτικές ίνες: Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά καθώς και τα προϊόντα ολικής άλεσης και τα όσπρια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές ίνες, οπότε πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.
Τα συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν:
-Διάρροια ή τάση συχνών, ξαφνικών επισκέψεων στην τουαλέτα. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν διάρροια ακόμα και 10 ή 20 φορές την ημέρα.
-Αιμορραγία από το ορθό. Η συγκεκριμένη ασθένεια προκαλεί συνήθως αιματηρή διάρροια και βλέννα. Μπορεί επίσης να έχετε πόνο στο ορθό.
-Πόνοι στην κοιλιά, που συχνά περιγράφονται ως κράμπες. Η κοιλιά σας μπορεί να είναι ευαίσθητη και να σας πονάει ακόμα και σε ένα απλό άγγιγμα.
-Δυσκοιλιότητα. Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να αναπτυχθεί ανάλογα με το ποιο μέρος του παχέος εντέρου επηρεάζεται από την ασθένεια. Η δυσκοιλιότητα είναι πολύ λιγότερο συχνό σύμπτωμα από ό,τι η διάρροια.
-Απώλεια της όρεξης.
-Πυρετός. Σε σοβαρές περιπτώσεις, το άτομο αναπτύσσει πυρετό.
-Απώλεια βάρους. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της διαρκούς διάρροιας.
-Χαμηλά επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων (αναιμία). Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν αναιμία λόγω των χαμηλών επιπέδων σιδήρου που οφείλονται στις αιματηρές κενώσεις ή την εντερική φλεγμονή.
-Η ασθένεια μπορεί επίσης να προκαλέσει και άλλα προβλήματα, όπως πόνο στις αρθρώσεις, προβλήματα στα μάτια, ή ηπατική νόσο.
Στους περισσότερους ανθρώπους, τα συμπτώματα έρχονται και παρέρχονται. Μερικοί άνθρωποι περνούν μήνες ή και χρόνια χωρίς συμπτώματα (ύφεση). Στη συνέχεια, όμως, μπορεί να έχουν έξαρση της ασθένειας. Περίπου το 5-10% των ατόμων με ελκώδη κολίτιδα έχει συμπτώματα όλη την ώρα.