Υπάρχουν πέντε κατηγορίες τροφίμων, τα οποία δεν μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη και θα πρέπει να πετάγονται.
Μπορεί στην κατάψυξη να αποθηκεύουμε οποιοδήποτε τρόφιμο, ωμό ή μαγειρεμένο, θέλουνε να διατηρήσουμε για μελλοντική χρήση, αλλά αυτό δεν είναι ασφαλές, αφού υπάρχουν πέντε τύποι που δεν έχουν θέση εκεί.
Ξαναπαγωμένα τρόφιμα
Κάθε φορά που ξεπαγώνετε και έπειτα ξαναπαγώνετε ένα τρόφιμο, αυξάνετε τις πιθανότητες να αναπτυχθούν βακτήρια. Μην ξαναπαγώνετε φαγητό που έχει μείνει σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από δύο ώρες. Καλό είναι να χωρίζετε το φαγητό σας σε μερίδες πριν το βάλετε στην κατάψυξη και να αφαιρείτε από αυτή μόνο ότι πρόκειται να καταναλώσετε.
Ξεχασμένα περισσεύματα
Δυστυχώς, τα μαγειρεμένα φαγητά θα πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε τρεις με τέσσερις μήνες, σύμφωνα με τους ειδικούς στην ασφάλεια τροφίμων. Αν λοιπόν, υπάρχουν περισσεύματα για περισσότερο από έξι μήνες, είναι καιρός να πεταχτούν από την κατάψυξη.
Παγάκια με μυρωδιές
Ο πάγος παίρνει με την πάροδο του χρόνου τις μυρωδιές που έχουν τα τρόφιμα γύρω του. Από τη στιγμή που ο πάγος θα απορροφήσει τις μυρωδιές, δεν υπάρχει τρόπος να τις αποβάλλει. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να τα πετάξετε και να τα ξαναγεμίσετε. Για να αποφύγετε εντελώς το πρόβλημα επενδύστε σε θήκες με καπάκια.
Παλιό παγωτό
Αν καταφέρνετε να φυλάσσετε στην κατάψυξή σας παγωτό για περισσότερο από τρεις μήνες, τότε καλύτερα να μην το καταναλώσετε. Σε γενικές γραμμές, το παγωτό, όπως και άλλα γαλακτοκομικά, διατηρείται φρέσκο για τρεις μήνες. Έχετε το νου σας και στην ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία.
Γλυκά με γέμιση κρέμας ή τυριού
Τα περισσότερα γλυκά αντέχουν για τρεις με έξι μήνες, αλλά όσα έχουν τυρί ή κρέμα στο εσωτερικό τους, θα πρέπει να αποθηκευτούν στην κατάψυξη και να καταναλωθούν μέσα σε ένα μήνα.
Υπάρχει ένα κόλπο που θα αποδειχθεί σωτήριο για όλους όσους πηγαίνουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους και θέλουν να διαφυλλάξουν τα τρόφιμα τους.
Βιώνουμε άλλο ένα καλοκαίρι και αναμένουμε με ανυπομονησία την έναρξη των διακοπών μας και των ταξιδιών!
Ωστόσο, πριν φύγετε για τις διακοπές και αφήσετε φαγητό στο ψυγείο, υπάρχει ένα απλό κόλπο που πρέπει απαραιτήτως να εφαρμόσετε. Αυτό το κόλπο θα σας δείξει αν είναι ασφαλές να καταναλώσετε τα τρόφιμα που έχετε αφήσει στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.
Για παράδειγμα, όταν φεύγετε, ενδέχεται να υπάρχουν διακοπές ρεύματος που δεν είναι εύκολο να αντιληφθείτε. Ανάλογα με τη διάρκεια αυτών των διακοπών, τα τρόφιμα στον καταψύκτη μπορεί να κινδυνεύσουν να καταστραφούν.
Για να ελέγξετε την κατάσταση των τροφίμων σας πριν από την αναχώρησή σας, ακολουθήστε αυτό το απλό κόλπο: γεμίστε ένα φλιτζάνι με νερό και τοποθετήστε το στην κατάψυξη. Όταν το νερό παγώσει, τοποθετήστε ένα κέρμα στην κορυφή και αφήστε το στον καταψύκτη.
Αν επιστρέψετε και βρείτε το κέρμα στο κάτω μέρος του φλιτζανιού, τότε τα τρόφιμα έχουν ξεπαγώσει και έχουν ξαναψυχθεί, οπότε πρέπει να τα πετάξετε αμέσως. Αυτό υποδηλώνει ότι υπήρξε διακοπή ρεύματος για αρκετές ώρες, επηρεάζοντας την ασφάλεια των τροφίμων.
Αν το κέρμα βρίσκεται στην κορυφή, τότε όλα είναι καλά και τα τρόφιμά σας είναι ακόμα ασφαλή. Αν βρίσκεται στη μέση, σημαίνει ότι υπήρξε μια σύντομη διακοπή ρεύματος και τα περισσότερα τρόφιμα είναι πιθανότατα ακόμα ασφαλή για κατανάλωση.