Χόρτα της θάλασσας: Η αλμύρα ή αλμυρή όπως λέγεται διαφορετικά, φυτρώνει στην άμμο. Εκεί, όπου το νερό είναι στάσιμος. Πρόκειται για έναν θάμνο με φύλλα, τα οποία μοιάζουν με βελόνες. Δηλαδή, μοιάζει κατά κάποιο τρόπο σαν ένα μικροσκοπικό κάκτο.
Τα χόρτα της θάλασσας φυτρώνουν σε παράκτιες περιοχές. Επίσης, μπορεί να τα βρει κανείς και σε εκβολές ποταμών, όπου μπορεί να επιδρά πάνω τους, το αλμυρό νερό.
Επίσημες τοποθετήσεις για τη θρεπτική αξία της αλμύρας ή αλμυρής δεν υπάρχουν. Όμως, περιέχουν σε μικρές συγκεντρώσεις, τις βιταμίνες C και Ε. Από εκεί και πέρα τα χόρτα που φυτρώνουν κοντά στη θάλασσα βρίθουν σε ιώδιο, αλλά και σε άλλα μεταλλικά στοιχεία. Είναι ορεκτικό, διουρητικό και αντιπαρασιτικό του εντερικού σωλήνα. Από εκεί και πέρα δρα και ως αποτοξινωτικό. Δηλαδή, καθαρίζει τα νεφρά, κάνει καλό στο κυκλοφορικό και βοηθά σημαντικά την επιδερμίδα.
Η αλμύρα ή αλμυρή αποτελεί την τέλεια σαλάτα του καλοκαιριού. Αυτό, διότι τα χλωρά βλαστάρια της τρώγονται με τον ίδιο τρόπο όπως και τα χόρτα. Στο εμπόριο κυκλοφορεί στην καλλιεργήσιμη μορφή της. Από εκεί και πέρα μπορεί να φαγωθεί ως ωμή, αλλά και ως ελαφρώς ζεματισμένη. Είναι εμφανίσιμη και αλατίζει από μόνη της, τις σαλάτες, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται.
– Κόβετε πρώτα το κάτω μέρος, καθαρίζοντας όλα εκείνα τα τμήματα, τα οποία δεν τρώγονται
– Αφαιρείτε τα μαραμένα ή τα κιτρινισμένα μέρη
– Βάλτε τα χόρτα της θάλασσας σε μία λεκάνη με καθαρό νερό και ξίδι
– Πλύνετε την αλμύρα ή αλμυρή με σωστό και προσεκτικό τρόπο
– Μπορείτε στο τέλος να τη στραγγίσετε, όπως επιθυμείτε
– Αν την επιθυμείτε βραστή, βράζετε τα χόρτα για λίγα λεπτά
– Προσθέστε πάνω της λάδι, με λεμόνι ή ξίδι, όταν τη σερβίρετε