Για την αύξηση του σωματικού βάρους δεν ευθύνονται μόνο οι μεγάλες ποσότητες φαγητού και γλυκών, αλλά και μία άλλη σειρά παραγόντων, που δεν πηγαίνει καν το μυαλό σας.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτες, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που ευνοούν την αύξηση του σωματικού βάρους και δεν έχουν να κάνουν με τις άστατες διατροφικές μας συνήθειες ή με την αγάπη για τα γλυκά και τα «τσιμπολογήματα».
Τι συμβαίνει, λοιπόν, που απορυθμίζει ένα προσεγμένο διατροφικό πρόγραμμα ή τι άλλο μπορεί να βγάλει εκτός πλάνου ακόμη και κάποιον που εύκολα πειθαρχεί σε ένα συγκεκριμένο διατροφολόγιο;
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχουν 5 παράγοντες –οι περισσότεροι ενταγμένοι στην καθημερινότητα μας- που ξεχνάμε και, όμως, παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του σωματικού μας βάρους σε υγιή επίπεδα.
Δεν είναι μόνο ότι ο ανθρώπινος οργανισμός ξεκουράζεται κατά τη διάρκεια του 8ωρου ύπνου. Συνήθως, τότε οι ορμόνες εργάζονται για να αποκαταστήσουν φθορές του οργανισμού. Με το να μην κοιμόμαστε τις ώρες που χρειάζεται το σώμα για να αποκαταστήσει αυτές τις φθορές, το αναγκάζουμε να λειτουργήσει διαφορετικά: ο οργανισμός πείθεται ότι έχει ανάγκη ενέργειας από μη ενδεδειγμένες πηγές (φαγητό, γλυκά, κ.λπ), η ορμονική ισορροπία απορρυθμίζεται πλήρως και κάπως έτσι, ακόμη κι αν γυμναζόμαστε εντατικά ή βρισκόμαστε σε δίαιτα, γίνεται ακόμη πιο δύσκολο να διατηρήσουμε το σωματικό μας βάρος. Έχει παρατηρηθεί ότι σε περιόδους παρατεταμένης αποχής από τον ύπνο, παρά τη σωματική κόπωση, συνήθως βάζουμε κιλά, παρά το αντίθετο.
Αγχώδεις διαταραχές, αλλά και μακρές περίοδοι άγχους επηρεάζουν τα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα μας, το οποίο δίνει τη δική του μάχη για να προστατεύσει τον οργανισμό, εκκρίνοντας μεγαλύτερες ποσότητες της συγκεκριμένης ορμόνης. Ωστόσο, η κορτιζόλη καταστρέφει τους μυϊκούς ιστούς, με αποτέλεσμα να μειώνεται η οστική πυκνότητα και εκκινεί τη διαδικασία συσσώρευσης λίπους, συνήθως γύρω από την κοιλιά.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Επιθεώρηση Υγείας, ήδη από 2010 επισημαίνονται οι συνέπειες της νόσου στο σωματικό βάρος. Πέρα από τη φαρμακευτική αγωγή που σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργεί πρόβλημα στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, στην ίδια έκθεση τονίζεται η επιρρέπεια ατόμων με κατάθλιψη στην αύξηση του βάρους τους.
Πέρα από τους μύθους –και τις αλήθειες- για το πόσα ποτήρια νερό οφείλει να πίνει κανείς σε ημερήσια βάση, οι γιατροί συνιστούν καλή ενυδάτωση, είτε κάποιος βρίσκεται σε δίαιτα είτε όχι. Και ο λόγος δεν είναι ο μύθος περί εύκολης απώλειας κιλών, αλλά το γεγονός ότι το νερό –μια επαρκής ποσότητα του για τον κάθε οργανισμό- διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα τη θερμοκρασία του σώματος και διευκολύνει τον μεταβολισμό στην αποβολή των μη θρεπτικών στοιχείων από το σώμα.
Το εντερικό μας σύστημα δεν είναι επιφορτισμένο μόνο με την πέψη της τροφής και την αποβολή όσων δεν χρειάζεται το σώμα. Είναι η πύλη ενίσχυσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Αν υπάρχουν διαταραχές ή άλλα προβλήματα στο πεπτικό σύστημα, αυτομάτως επιβραδύνεται ο μεταβολισμός μας και το σώμα τείνει να δυσκολεύεται να χάσει ή να διατηρήσει βάρος, ενώ πολύ συχνά είναι ο παράγοντας που το αυξάνει.