Αρμπαρόριζα: Αυτό το φυτό θα σας λύσει τα χέρια. Έχει τόσες χρήσεις που θα μείνετε άφωνοι. Είναι τέλειο εντομοαπωθητικό. Χρησιμοποιείτε και σαν γλυκαντικό.
Αρμπαρόριζα: Ένα φυτό 1000 χρήσεις
Η αρμπαρόριζα φυτεύεται κατά την άνοιξη. Ανήκει στην οικογένεια των γερανοειδών και πιάνει πολύ εύκολα. Απλώς κόβουμε ένα κλαδάκι, χωρίς λουλούδι, και το φυτεύουμε.
Το μόνο που χρειαζετε για να μεγαλώσει υγιέστατο είναι να έχει ένα μέρος με λίγες ώρες ήλιου την ημέρα. Ούτε πολύ πότισμα ούτε να το ψεκάζετε για μικρόβια ούτε για έντομα. Το μόνο που θα πρέπει να ειστε λίγο προσεχτικοί είναι το γεγονός του ότι δεν αντέχει θερμοκρασίες κάτω των 0 βαθμών Κελσίου.
Φτάνει μέχρι και το ένα μέτρο ύψος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν φράχτης. Παρόλο που κάνει όμορφα ροζ λουλούδια, αυτά δεν έχουν καθόλου άρωμα και κυρίως καλλιεργείται για το φύλλωμα του, που έχει υπέροχο άρωμα.
Αρμπαρόριζα: Στα γλυκά και στο τσάι
Γενικότερα τα φύλλα της αρμπαρόριζας χρησιμοποιούνται σε διάφορα γλυκά του κουταλιού., στα λουκούμια και στα παγωτά για το άρωμα τους αλλά χρησιμοποιούνται ακόμα και στην οινοποιεία.
Μπορείτε να φτιάξετε και τσάϊ(άνθη και φύλλα ως έγχυμα), και μάλιστα τονώνει το νευρικό σύστημα και είναι επουλωτικό. Η χρήση της ενδείκνυται σε όσους όλους αλλά καλό θα ηταν να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας.
Έχει χαλαρωτικές ιδιότητες, βοηθάει στην ανακούφιση από τη ναυτία και τις ημικρανίες. Аνακουφίζει από τους πόνους της αρθρίτιδας! Μειώνει τη χοληστερόλη. Επίσης λόγω της αντιβακτηριακής του δράσης βοηθά στην ακμή, όπως πλένουμε το πρόσωπο με το χαμομήλι.
Αρμπαρόριζα: Σαν λικέρ
Εκτός από το αρωματικό τσάι, η αρμπαρόριζα γίνεται και πάρα πολύ ωραίο λικέρ!
χρειάζονται:
- 50 μεγάλα φύλλα, καλά πλυμένα και στεγνωμένα
- Ένα μπουκάλι ρετσίνα ή κονιάκ ή τσίπουρο
- Ένα κιλό ζάχαρη.
- (Η αναλογία μπορεί να είναι άλλη: σε ένα λίτρο τσίπουρο, 250gr ζάχαρη (περίπου το 1/4 του τσίπουρου), και ένα μάτσο φύλλα αρμπαρόριζας)
Τα βάζουμε όλα σε ένα μεγάλο μπουκάλι ή βάζο και τα αφήνουμε για 40 -50 μέρες σε σκιερό μέρος. Αφού περάσει αυτό το διάστημα, σουρώνουμε και είναι έτοιμο να το πιούμε!
Είναι επίσης τέλειο εντομοαπωθητικό Για να το παρασκευάσουμε, βάζουμε 50 γραμμάρια αρμπαρόριζας σε μισό λίτρο οινόπνευμα 40° και το αφήνουμε σ’ ένα σκοτεινό μέρος για 10-12 ημέρες – μέχρι να λιώσουν τα φύλλα. Στη συνέχεια σουρώνουμε μ’ ένα σουρωτήρι και σε περίπτωση που το άρωμά του είναι πολύ έντονο προσθέτουμε απλά λίγο αποσταγμένο νερό.
Όταν πλέον το φυσικό εντομοαπωθητικό μας είναι έτοιμο, ρίχνουμε λίγες σταγόνες του, σε παράθυρα, περβάζια αλλά και σε λάμπες – πριν τις ανάψουμε.
Λίγη προσοχή πού θα τοποθετήσετε τη γλάστρα με αυτό το αρωματικό φυτό και θα ανταμειφθείτε!
Αρμπαρόριζα: Φαρμακευτικές χρήσεις που συναντάμε
Θεωρείται ότι έχει θεραπευτικές ιδότητες ως βότανο. Έτσι, το αφέψημα από αρμπαρόριζα θεωρείται ότι έχει χαλαρωτικές ιδιότητες, βοηθάει στην ανακούφιση από τη ναυτία και τις ημικρανίες.
Μακροχρόνιες έρευνες έδειξαν ότι το αφέψημα από αρμπαρόριζα έχει χαλαρωτικές ιδιότητες όπως και το χαμομήλι και βοηθά ενάντια στο στρες και δρα σαν ηρεμιστικό, ανακουφίζει από τους πόνους της αρθρίτιδας, δρα ενάντια στη ναυτία και μειώνει τη χοληστερόλη.
Επίσης λόγω της αντιβακτηριακής του δράσης βοηθά στην ακμή, όπως πλένουμε το πρόσωπο με το χαμομήλι. Τα αιθέρια έλαιο της αρμπαρόριζας χρησιμοποιούνται στην αρωματοποιία, αρωματοθεραπεία και σαν εντομοαπωθητικά.
Πώς θα φτιάξουμε αφέψημα
Μπορούμε να φτιάξουμε το αφέψημα με φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα, όπως φτιάχνουμε όλα τα αφεψήματα. Θα βάλουμε τα φύλλα σε καυτό νερό και θα το αφήσουμε μέχρι να αφήσει τα αρώματά του. Μπορούμε να το πιούμε σκέτο ή να προσθέσουμε και άλλα αρωματικά όπως κανέλα, γαρίφαλα κλπ.
Αρμπαρόριζα: Συνταγή για τσάι με Αρμπαρόριζα
Υλικά, Για 4 φλυτζάνια:
- 1 λίτρο νερό
- 4 φρέσκα φύλλα αρμπαρόριζας
- 1 μικρό ξυλάκι κανέλας
- 2 γαρίφαλα
- 1 σακουλάκι πράσινο τσάι ή άλλο τσάι
Εκτέλεση:
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε τσαγιερό ή γυάλινη κανάτα τσαγιού και
- ρίχνουμε το καυτό νερό.
- Το αφήνουμε για πέντε ή περισσότερα λεπτά να βγάλει τα αρώματα του.
- Μπορούμε να το σερβίρουμε ζεστό ή κρύο.
Αρμπαρόριζα: Αρωματισμός ζάχαρης
Υλικά:
- 1 κιλό ζάχαρη
- 5 – 6 φύλλα αρμπαρόριζας
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπωλ βάζουμε εναλλάξ ζάχαρη και φύλλα σε στρώσεις.
- Κλείνουμε το δοχείο και το αφήνουμε σε δροσερό μέρος για περίπου δέκα μέρες.
- Κατά διαστήματα κουνάμε το δοχείο ή ανακατεύουμε με κουτάλι.
Έτοιμη και η αρωματισμένη σας ζάχαρη.