Ο καθαρισμός της μπανιέρας μπορεί να γίνει πολύ εύκολα και χωρίς χημικά προϊόντα, τα οποία βλάπτουν το περιβάλλον και την υγεία σας, αρκεί να ακολουθήσετε κάποιες απλές συμβουλές.
Η θαυματουργή συνταγή
Με τον καιρό τα μέταλλα του νερού ενώνονται με τα μόρια του σαπουνιού και μαζί σχηματίζουν αυτό το στρώμα βρωμιάς που όλοι ξέρουμε και δεν αντέχουμε να βλέπουμε.
Προτιμήστε, λοιπόν, να ανακατέψετε σε ένα άδειο μπουκάλι σπρέι, 1 φλ. νερό με 1 φλ. ξύδι. Ψεκάστε με το μείγμα όλη τη μπανιέρα και αφήστε το να δράσει για 15 λεπτά. Βάλτε σε ένα σφουγγάρι μαγειρική σόδα και ξεκινήστε το τρίψιμο. Η μπανιέρα σας θα λάμψει μέσα σε λίγα λεπτά.
Εναλλακτική συνταγή
Ανακατέψτε 1 φλ. μαγειρικής σόδας με 1/2 φλ. σαπουνιού που έχει ως βάση το ελαιόλαδο και 3-4 σταγόνες αιθέριο έλαιο tea tree ή μέντα (και τα δύο αυτά έλαια είναι αντιβακτηριαδιακά). Βάλτε λίγη ποσότητα μείγματος σε ένα σφουγγάρι και τρίψτε καλά όλη την μπανιέρα. Ξεπλύντε καλά με νερό.
Για να καθαρίσετε πιο αποτελεσματικά τη μπανιέρα σας καλό είναι να ξέρετε τον τύπο της. Κάθε υλικό χρειάζεται ειδική περιποίηση.
Ακρυλικές μπανιέρες
Εξαιρετικά ανθεκτικές σε βλάβες, αποχρωματισμούς, ξεφλουδίσματα και ξεθωριάσματα. Ωστόσο αυτές οι μπανιέρες χαράσσονται εύκολα.
Μπανιέρες από υαλόνημα
Ανθεκτικές στους λεκέδες, αλλά επιρρεπείς σε γρατσουνιές, ρωγμές, και με την πάροδο του χρόνου αποχρωματίζονται.
Μπανιέρες από σμάλτο πορσελάνης
Ανθεκτικές στην τριβή, αλλά σκουριάζουν εσωτερικά πιο εύκολα. Απαγορεύεται να χρησιμοποιήσετε χλωρίνη σε πορσελάνινες μπανιέρες γιατί μπορεί να αποχρωματιστούν.
Αν η μπανιέρα σας έχει μεταλλικές λεπτομέρειες, να ξέρετε πως για να τις προστατέψετε από τη σκουριά μπορείτε να βάψετε τις άκρες τους με ένα μείγμα το οποίο θα φτιάξετε από ένα διαφανές μανό και αφρό ξυρίσματος.
Φροντίστε να μην αφήνετε τη μπανιέρα σας υγρή μετά από κάθε μπάνιο. Για να την προστατέψετε από τη μούχλα σκουπίστε την με μια στεγνή πετσέτα. Επίσης αφήστε ανοιχτό τον ανεμιστήρα του μπάνιου τουλάχιστον για μισή ώρα μετά από κάθε μπάνιο για να γλιτώσετε από την υγρασία.