Οικιακές συσκευές – Συμβουλές για το σπίτι: Μπορεί οι συσκευές που έχουμε στο σπίτι μας να μας εξυπηρετούν και να μας διευκολύνουν σε καθημερινές ανάγκες. Όμως, σε καμία των περιπτώσεων, αυτό δεν σημαίνει πως αποτελούν και οικονομικά εργαλεία για κάθε νοικοκυρά.
1. Ψυγείο: Αν έχετε παλιό ψυγείο ο μόνος τρόπος για να μην καταναλώνει πολλή ενέργεια είναι να το αντικαταστήσετε.
2. Πιστολάκι: Πρόκειται για εξαιρετικά ενεργοβόρα συσκευή. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι το αντικαταστήσετε και αυτό με κάποιο άλλο πιο καινούργιο, με καλύτερη ενεργειακή κλάση.
3. Συσκευές σε αναμονή: Φροντίστε να κλείνετε όλες αυτές τις συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιείτε και να τις βγάζετε από την πρίζα όταν πηγαίνετε για ύπνο.
4. Κλιματιστικό: Καίει πολύ ρεύμα και γι’ αυτό συμβαίνουν διακοπές ρεύματος τις ημέρες του καλοκαιριού, με καύσωνα. Επίσης, τα κλιματιστικά τύπου inverter κάνουν μεγάλη οικονομία, παράγοντας θερμική ενέργεια τρεις περισσότερη από ένα κοινό αερόθερμο.
5. Αφυγραντήρας: Κατά τη διάρκεια του χειμώνα γίνεται κατάχρηση της συσκευής. Για να μην καίτε πολύ ρεύμα, μπορείτε να κλείνετε το δωμάτιο στο οποίο έχετε τοποθετήσει τον αφυγραντήρα.
6. Θερμοσίφωνας: Η ενέργεια που ξοδεύετε όταν ανάβετε το θερμοσίφωνο έχει να κάνει με τον τύπο και το μέγεθός του θερμοσίφωνα, αλλά και με το πόση ώρα χρειάζεστε για να κάνετε ντους. Εκμεταλλευτείτε το νυχτερινό ρεύμα που είναι πιο οικονομικό και προσπαθήστε να κάνετε πιο σύντομα ντους.
7. Φούρνος – Ψηστιέρα – Τοστιέρα: Ο φούρνος είναι αυτός που καταναλώνει την περισσότερη ενέργεια από τις τρεις προαναφερθέντες ηλεκτρικές συσκευές. Καλύτερα να προτιμάτε τη χρήση από την ψηστιέρα ή την τοστιέρα.