Πιάτα εστιατορίων – Χρήσιμες πληροφορίες: Ποιος είπε πως όταν πηγαίνετε σε ένα εστιατόριο, μπορείτε να καταναλώσετε οποιοδήποτε από τα πιάτα του μενού; Σίγουρα, την έχουμε πατήσει όλοι, ακόμη και σε καλά εστιατόρια. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την επιλογή ενός κακού πιάτου. Για να αποφύγετε αντίστοιχες καταστάσεις, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες. Αναλυτικά:
1. Μπριζόλες: Ο διάσημος Αμερικανός σεφ Άντονι Μπουρντέν, αποκαλύπτει πως όταν οι εργαζόμενοι του εστιατορίου συναντούν ένα σκληρό κομμάτι κρέατος που έχει περάσει την ημερομηνία σερβιρίσματος, έχουν δύο επιλογές: είτε να το πετάξουν, είτε να το αποθηκεύσουν και να το κάνουν καλοψημένες μπριζόλες.
2. Σούσι σολομού: Έχουμε άσχημα νέα για τους λάτρεις του σούσι και των ρολών σολομού. Ο σεφ Χανκ Σκράμπτον, πιστεύει πως πρέπει να τα αποφεύγετε, αν έχουν δημιουργηθεί από σολομό του γλυκού νερού. Ο λόγος είναι πως αυτά τα πιάτα, παρουσιάζουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον αναπαραγωγής παρασίτων. Ωστόσο, δεν υπάρχει ανάγκη πανικού. Οι διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για την ψύξη των ψαριών, σκοτώνουν αποτελεσματικά τους επιβλαβείς μικροοργανισμούς. «Σχεδόν όλα τα ψάρια για σούσι και ρολά, υποβάλλονται σε αυτές τις διαδικασίες και αυτό είναι πολύ καλό», λέει ο σεφ. Αν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες, μπορείτε να ρωτήσετε τον σερβιτόρο για το είδος του σολομού που χρησιμοποιούν για την παρασκευή του πιάτου: είναι φρέσκος ή κατεψυγμένος;
3. Πιάτα χορτοφάγων: Σύμφωνα με μια ανώνυμη έρευνα των σεφ στις Ηνωμένες Πολιτείες που πραγματοποιήθηκε από το περιοδικό Food Network, το 15% των ερωτηθέντων παραδέχθηκε ότι το πραγματικό περιεχόμενο των χορτοφαγικών πιάτων, μπορεί να μην συμπίπτει απόλυτα με αυτά που αναγράφονται στο μενού. Αν είστε απόλυτα χορτοφάγοι και υπενθυμίζετε στο προσωπικό του εστιατορίου τις αρχές σας, τότε θα πρέπει να είστε σε επιφυλακή: ως τρόπο εκδίκησης, μερικοί μάγειρες μπορεί να προσθέσουν κομμάτια τόνου ή μπέικον στη σαλάτα σας. Σύμφωνα με τα λόγια του ειδικού Άντονι Μπουρντέν: «Οι χορτοφάγοι είναι εκνευριστικά επίμονοι για κάποιους σεφ».
4. Σαλάτα άισμπεργκ: Ποτέ δεν θα δείτε τους ανθρώπους που εργάζονται σε εστιατόρια, να παραγγέλνουν σαλάτα με άισμπεργκ για τον εαυτό τους. Ο βασικός κίνδυνος, είναι πως το πιάτο γίνεται γόνιμο έδαφος για τα βακτηρίδια που αγαπούν να κατοικούν στις υγρές εσοχές των φύλλων της σαλάτας. Είναι σχεδόν αδύνατο να ξεπλύνετε το άισμπεργκ αρκετά καλά, για να απαλλαγείτε από τους επιβλαβείς «κατοίκους».
5. Ψωμί: Τρεις γνωστοί σεφ παραδέχτηκαν στο περιοδικό Food Network, πως οι φέτες ψωμιού που δεν έχουν καταναλωθεί, μεταφέρονται από το ένα τραπέζι του εστιατορίου στο άλλο. Φυσικά, ζεσταίνονται κάθε φορά που πρέπει να σερβιριστούν, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι φρέσκες.
6. Ψάρια τη Δευτέρα: Σύμφωνα με τον Άντονι Μπουρντέν, η πλειοψηφία των εστιατορίων αγοράζει ψάρια πριν το Σαββατοκύριακο: την Τρίτη ή την Παρασκευή. Οι αγορές ψαριών, συνήθως παραμένουν κλειστές το Σαββατοκύριακο και τα ψάρια μπορούν να παραμείνουν φρέσκα μόνο για τρεις ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι αν αποφασίσετε να επιλέξετε ένα πιάτο με ψάρι τη Δευτέρα, θα φάτε είτε κάτι μπαγιάτικο, είτε κάτι κατεψυγμένο.
7. Στρείδια: Δεν θα πρέπει να παραγγείλετε στρείδια σε εστιατόρια που δεν ειδικεύονται στα θαλασσινά. Τα μπαγιάτικα στρείδια, μπορούν εύκολα να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι το εστιατόριο τα προμηθεύεται από αξιόπιστους προμηθευτές και είναι φρέσκα.
8. Μη-Βασικά πιάτα: Ο σεφ Μίχαελ Άρμστρονγκ της Νέας Υόρκης, συμβουλεύει να παραγγέλνετε πιάτα που είναι η σπεσιαλιτέ του εστιατορίου. Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Μην περιμένετε τίποτα καλό όταν παραγγέλνετε ζυμαρικά σε μια πιτσαρία ή ψάρι σε ένα ψητοπωλείο». Τα υλικά για τα πιάτα που δεν έχουν μεγάλη ζήτηση, καταλήγουν να μένουν στα ψυγεία για μεγάλο διάστημα. Έτσι, αυξάνεται ο κίνδυνος να μην είναι καλά.