Στις μέρες μας, η αξιολόγηση του βιογραφικού ενός υποψηφίου και η τυπική συνέντευξη μαζί του δεν αρκούν για στην εύρεση του τέλειου υπαλλήλου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι εργοδότες πρέπει να χρησιμοποιήσουν κάποια κόλπα και τα περισσότερα από αυτά είναι τόσο απλά, που ένας υποψήφιος μπορεί να αποτύχει σε μία από αυτές τις ψυχολογικές εξετάσεις χωρίς καν να καταλάβει ότι επρόκειτο για δοκιμασία.
Εκπλαγήκαμε όταν μάθαμε ότι μια προσφορά για καφέ ή τσάι ενδέχεται συχνά να είναι μέρος της συνέντευξης που μπορεί να επηρεάσει τη μελλοντική μοίρα του υποψηφίου.
1. Σας προσφέρεται ένα φλιτζάνι καφέ για κάποιον λόγο.
Πρόσφατα, έγινε δημοφιλές το τεστ «φλιτζάνι καφέ» στους εργοδότες. Στην αρχή της συνέντευξης, το αφεντικό μεταφέρει τον υποψήφιο στην κουζίνα και του προσφέρει ένα φλιτζάνι καφέ. Μετά τη συνέντευξη, ο εργοδότης παρακολουθεί προσεκτικά τι θα κάνει ο υποψήφιος με την κούπα – θα ρωτήσουν πού να τη βάλουν, απλώς θα την αφήσουν στο τραπέζι ή θα την πλύνουν μόνοι τους στην κουζίνα.
Ο επικεφαλής της εταιρείας ανάπτυξης λογισμικού “Xero Australia”, ο Trent Innes, ο οποίος δημιούργησε αυτή τη δοκιμασία, λέει ότι αυτό το τέχνασμα αποκαλύπτει πολλά για τον χαρακτήρα ενός ατόμου και τους τρόπους του, περισσότερο από τις απαντήσεις στις πραγματικές ερωτήσεις συνέντευξης. Μπορεί επίσης να δείξει πόσο γρήγορα ο υποψήφιος θα ενταχθεί στην ομάδα. Η καλύτερη απόφαση, σε αυτήν την περίπτωση, είναι να πάτε στην κουζίνα μετά τη συνέντευξη και να πλύνετε μόνοι σας την κούπα.
2. Το αφεντικό σας αφήνει σκόπιμα να περιμένετε.
Στην πραγματικότητα, το τεστ «φλιτζάνι καφέ» είναι ένα αθώο κόλπο. Η κατάσταση μπορεί να είναι πολύ πιο περίπλοκη εάν η συνέντευξη έχει προγραμματιστεί για τις 9 π.μ., αλλά ενώ ο υποψήφιος έρχεται στο γραφείο νωρίτερα, ο εργοδότης εξακολουθεί να είναι απασχολημένος και ο υποψήφιος πρέπει να περιμένει για 10 λεπτά. Και μετά άλλα 10 λεπτά. Και μετά άλλα 15 λεπτά.
Αυτό το τέχνασμα μπορεί να δείξει πόσο συναισθηματικά σταθερός είναι ο υποψήφιος σε καταστάσεις άγχους και πόσο ενδιαφέρεται για αυτή τη θέση γενικά.
3. Ξαφνικά αρχίζει να φωνάζει κατά την διάρκεια της συνέντευξης.
Η ύψωση του τόνου της φωνής, η κραυγή, ακόμη και η χρήση προσβλητικών λέξεων είναι ένας άλλος τρόπος για να διαμορφώσουν μια αγχωτική κατάσταση και μια ευκαιρία να ελέγξουν την ικανότητα του υποψηφίου να αντισταθεί στο άγχος. Οι ειδικοί σας συμβουλεύουν να παραμείνετε ήρεμοι και να απαντήσετε σε αυτές τις ερωτήσεις όσο πιο ήρεμα γίνεται.
4. Σας ζητά να πηδήξετε από το παράθυρο.
Μια άλλη δυσάρεστη έκπληξη για έναν υποψήφιο μπορεί να κρύβεται πίσω από ένα εκκεντρικό αίτημα – για παράδειγμα, να πηδήξετε από το παράθυρο. Σε αυτήν την περίπτωση, ο εργοδότης θέλει να δει την ικανότητα του υποψηφίου να σκέφτεται «εκτός κουτιού».
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον ακόλουθο τρόπο για να αποφύγετε αυτήν την κατάσταση: πηγαίνετε στο περβάζι του παραθύρου, αλλά πηδήξτε στο πάτωμα του δωματίου όπου πραγματοποιείται η συνέντευξη. Κανείς δεν διευκρίνισε πού να προσγειωθείτε. Ή μπορείτε να σοκάρετε το αφεντικό ρωτώντας την αντίθετη ερώτηση με μια επιλογή win-win: “Πώς θα επωφεληθεί η εταιρεία από το άλμα μου;”
5. Ο εργοδότης αρχίζει ξαφνικά να συμπεριφέρεται αλλόκοτα.
Ένα άλλο κόλπο είναι όταν ο εργοδότης αρχίζει να συμπεριφέρεται παράξενα. Ο υποψήφιος μπορεί να αγνοηθεί από τον εργοδότη, είτε κοιτάζοντας την οθόνη του υπολογιστή του είτε απαντώντας σε ένα τηλεφώνημα και να φύγει από τον χώρο στη μέση της συνέντευξης.
Αυτό το τέχνασμα μπορεί να δείξει πώς ο υποψήφιος θα επικεντρώσει εκ νέου την προσοχή του ερευνητή ή ποιους τρόπους θα βρει για να βγει από αυτήν την κατάσταση. Μία από τις πιο αποτελεσματικές επιλογές είναι να ζητήσετε από τον εργοδότη να αναπρογραμματίσει τη συνέντευξη για κάποια άλλη μέρα.
6. Συστήνει τον υποψήφιο στην υπόλοιπη ομάδα.
Είναι πιθανό το αφεντικό να προσφέρει στον υποψήφιο την ευκαιρία να επικοινωνήσει με τους πιθανούς συναδέλφους του μετά τη συνέντευξη. Μπορεί να είναι στο γραφείο ή μετά τη δουλειά. Αυτή δεν είναι μια απλή ευγενική χειρονομία – είναι ο τρόπος του εργοδότη να ανακαλύψει τις απόψεις των υπαλλήλων του για τον υποψήφιο.
7. Ο εργοδότης ρίχνει το στυλό στο πάτωμα.
Ένα άλλο τεστ που μπορεί να βοηθήσει τον εργοδότη να εντοπίσει ανταποκρινόμενους και καλοπροαίρετους υποψηφίους είναι να ρίξει ένα στυλό και να παρακολουθήσει την αντίδραση του αιτούντος. Εάν ο υποψήφιος σκύβει ενστικτωδώς και σηκώσει το στυλό, είναι πιθανό να προσληφθούν στη δουλειά. Εάν ο αιτών αφήσει τον εργοδότη να το κάνει, είναι πιθανό ότι δεν θα προσληφθεί.