Όσο έμπειρες νοικοκυρές και να είμαστε πολλές φορές είτε από άγνοια, είτε από ταχύτητα με το λάθος πλύσιμο των ρούχων καταστρέφουμε τις ίνες τους, ή τα φερμουάρ τους με αποτέλεσμα να μειώνουμε το προσδόκιμο ζωής τους.Πιστέψτε μας δεν θέλει κόπο αλλά γνώση για να τα διατηρηθούν για καιρό τα ρούχα μας σαν καινούργια.
Στην περίπτωση που τα ρούχα δεν καθαρίζουν αυξήστε σταδιακά την ποσότητα του απορρυπαντικού ή κάντε πρόπλυση.
Φροντίστε να βάζετε πλυντήριο 1-2 φορές την εβδομάδα,το πολύ καθώς το συχνό πλύσιμο των ρούχων ( βάλε, βγάλε και απευθείας στο πλυντήριο) τόσο λόγο θερμοκρασίας όσο και απορρυπαντικού και στυψίματος καταστρέφει τις ίνες τους με αποτέλεσμα να τρυπάνε και να ξεθωριάζουν ευκολότερα.
Κάθε ρούχο έχει πάνω στην ετικέτα του ( στο πλάι) οδηγίες πλυσίματος. Η καλή νοικοκυρά δεν βάζει ό,τι βρει μπροστά της στον κάδο αλλά ξεχωρίζει τα χρώματα και τις υφές των ρούχων χρησιμοποιώντας το ανάλογο πρόγραμμα πλυντηρίου.
Τα φερμουάρ στα ρούχα θα πρέπει να είναι κλεισμένα πριν το πλύσιμο, ειδάλλως τα «δοντάκια» μπορούν να χαλάσουν εύκολα τ’ άλλα ρούχα καθώς τα τρίβουν.
Όσο και αν είναι κουραστικό είναι προτιμότερο τα εσώρουχα και τα πουλόβερ να πλένονται στο χέρι ώστε να μην μπουν στο πλύσιμο ή να μην ξεχειλώσουν τα λάστιχα των εσωρούχων. Αν αυτό είναι αδύνατο τουλάχιστον χρησιμοποιήστε ειδικές θήκες εσωρούχων και βάλτε το πρόγραμμα του πλυντηρίου στα ευαίσθητα.
Ο συνδυασμός στριψίματος και στυψίματος των βρεγμένων ρούχων καταστρέφει όσα είναι πολύ ευαίσθητα όπως τα πουλόβερ. Δοκιμάστε να τα σηκώσετε προσεκτικά και να τα στύψετε μαλακά με τα χέρια σας, ώστε να φύγει το νερό. Ύστερα, ακουμπήστε τα σε μια πετσέτα, η οποία θα απορροφήσει το επιπρόσθετο νερό.Έτσι, δε θα χάσουν το σχήμα τους.