Οι λαϊκές αγορές έχουν ταυτιστεί με την Ελληνίδα νοικοκυρά που δεν εργάζεται, αλλά και με μεγαλύτερες ηλικίες.
Αυτό συμβαίνει γιατί οι περισσότερες λαϊκές αγορές πραγματοποιούνται καθημερινές ημέρες και ώρες που οι νεότεροι άνθρωποι εργάζονται, ωστόσο, αν κάποιος συνυπολογίσει τα οφέλη, ίσως πρέπει να βρει χρόνο να περάσει από τους πάγκους τους.
Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βρει την ίδια, τιμή, ποικιλία, ποιότητα και φρεσκάδα σε κανένα σούπερ μάρκετ, είτε συνοικιακό, είτε μεγαλύτερο.
Μεγάλη ποικιλία σε άγρια χόρτα. χόρτα γλυκά, πικρά, βρούβες, σταμναγκάθι, τα οποία είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες E, C, φλαβονοειδή και πολυφαινόλες, συστατικά που συνεισφέρουν σημαντικά στην αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού, περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα και ειδικότερα α-λινολενικό οξύ.
Ρόδια σε αφθονία, των οποίων οι σπόροι και η υψηλή περιεκτικότητά τους σε ισχυρότατα αντιοξειδωτικά, είναι οι λόγοι που έχουν προσελκύσει τελευταία το ενδιαφέρον των ερευνητών.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που πολλοί ονομάζουν και «κόκκινο χρυσό» λόγω της υψηλής διατροφικής του αξίας.
Άφθονα ντόπια κάστανα και καρύδια, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά και απαραίτητα για να αντιμετωπίσουμε το κρύο του επερχόμενου χειμώνα.
Λωτούς. Ο καρπός τους έχει σχεδόν σφαιρικό σχήμα, πορτοκαλί χρώμα και στυφή γεύση, μόλις κοπεί από το δέντρο, αλλά αν αφεθεί μερικές μέρες, γίνεται γλυκός και ζουμερός.
Δυστυχώς, αν και ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής καρπός στους Έλληνες κατά τη μυθολογία, δεν προτιμάται από τους καταναλωτές.
Είναι, όμως, πλούσιος σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, φυτικές ίνες, κάλιο, πλούσιος σε υδατάνθρακες, περιέχει αμελητέα ποσότητα σε λίπη και σε πρωτεΐνες, μια εξαιρετική πηγή β-καροτίνης, βιταμίνης C και καλίου.
Παντζάρια- Μπρόκολο- Κουνουπίδι, τα οποία πρέπει απαραίτητα να εντάξετε στη διατροφή σας. Ειδικά τα καλά παντζάρια είναι δύσκολο να τα βρεις.
Η κολοκύθα είναι ένα τρόφιμο με πολύ υψηλή διατροφική αξία. Είτε η σάρκα της, είτε οι σπόρους της, προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην υγεία μας, ενώ είναι μία από τις τροφές που συνιστώνται από τους διαιτολόγους για την μείωση της χοληστερόλης και τη μείωση του βάρους.
Η καλύτερη εποχή ωρίμασής της είναι από τον Οκτώβριο μέχρι τον Νοέμβριο.