Δυστυχισμένος γάμος: Θεωρείτε πως δεν βρίσκεστε σε έναν ευτυχισμένο γάμο; Περνάτε άσχημα στην καθημερινή έγγαμη ζωή σας; Γι’ αυτούς τους λόγους θέλετε να επιβεβαιώσετε τη δυστυχία σας; Δεν έχετε παρά να διαβάσετε τη σχετική λίστα, με τα σημάδια που το αποδεικνύουν. Αναλυτικότερα:
– Νιώθεις πως δεν έχεις κανέναν να μιλήσεις στο σπίτι: Τα πρακτικά θέματα μιας οικογένειας δεν σταματούν ποτέ. Οι συνεννοήσεις του ζευγαριού για τα παιδιά, τους λογαριασμούς, τα ψώνια, τις κοινωνικές υποχρεώσεις ή τα απρόοπτα της καθημερινότητας είναι πολλές. Δηλαδή, απασχολούν αρκετό από τον κοινό τους χρόνο. Ένα είδος επικοινωνίας που είναι απαραίτητο για την αρμονική λειτουργία του σπιτιού. Όμως, παράλληλα μπορεί να μετατραπεί σε μια μεγάλη παγίδα για τους δυο συντρόφους.
Η επικοινωνία σας περιορίζεται μόνο στα πρακτικά καθημερινά θέματα. Αποφεύγετε να μιλήσετε για τα συναισθήματα ή τα νέα σας. Τότε μάλλον έχετε απομακρυνθεί συναισθηματικά. Ο άνθρωπός σου δεν είναι εκεί για να σε ακούσει. Δεν επιθυμεί να σε καταλάβει, να γελάσει ή να κλάψει μαζί σου. Το κενό που δημιουργείται είναι μεγάλο και νιώθεις μόνη σου.
– Οι ανάγκες των άλλων εκμηδενίζουν τις δικές σου: Μια ακόμη παγίδα ενός σύγχρονου γάμου, και ειδικά για τις γυναίκες, είναι να χάνεις σταδιακά τον εαυτό σου. Οι ανάγκες της οικογένειας γίνονται η προτεραιότητά σου. Θες δε θες, οι δικές σου μένουν πίσω. Λίγο η δουλειά, λίγο το σπίτι, λίγο τα παιδιά, λίγο ο σύζυγος, λίγο τα οικονομικά, φτάνεις σε σημείο να ζεις μόνο για να φροντίζεις τους άλλους ξεχνώντας τον εαυτό σου.
Όταν συμβαίνει αυτό, ο σύντροφός σου οφείλει να επέμβει για να σου θυμίσει πως δεν είσαι μόνο μια εργαζόμενη μητέρα. Είσαι μια γυναίκα με ενδιαφέροντα, ανάγκες και το δικαίωμα να ζεις ευτυχισμένη. Εάν όμως απουσιάζει αυτού του είδους η συμπαράσταση, είναι φυσιολογικό να βουλιάζεις όλο και περισσότερο στην καθημερινότητα. Μια καθημερινότητα που δεν σε ικανοποιεί και νιώθεις παραγκωνισμένη.
– Δεν είσαι η προτεραιότητά του: Εάν λοιπόν ο άνθρωπός σου αδυνατεί να σου συμπαρασταθεί και να επικοινωνήσει ουσιαστικά μαζί σου, νιώθεις πως δεν είσαι η προτεραιότητά του ενώ με τον καιρό παύει να είναι κι εκείνος η δική σου προτεραιότητα. Ζείτε σαν δυο συγκάτοικοι με κοινές υποχρεώσεις που πρέπει να διεκπεραιωθούν και στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τίποτα που σας δένει συναισθηματικά.
– Αποφεύγεις να περάσεις χρόνο μόνο με τον σύζυγό σου: Ο άνθρωπος που κάποτε δεν αποχωριζόσουν καθόλου και που ήθελες να περάσεις την υπόλοιπη ζωή σου μαζί του, πλέον μοιάζει με έναν ξένο. Αποφεύγεις να περνάς χρόνο μαζί του ενώ νιώθεις πως η παρουσία του όχι μόνο δεν σε καλύπτει συναισθηματικά, αλλά σε εκνευρίζει και συχνά οδηγείστε σε καβγάδες. Είναι εμφανές πως δεν αισθάνεσαι οικειότητα και ασφάλεια μαζί του και όταν αυτά τα στοιχεία απουσιάζουν από μία σχέση, η ευτυχία είναι μάλλον μακριά.
– Κάθε μέρα και χειρότερα: Όταν ο καιρός περνά και η κατάσταση, παρά τις προσπάθειές σου δεν διορθώνεται, αργά ή γρήγορα θα νιώσεις δυστυχισμένη κι εγκλωβισμένη σε έναν γάμο που δεν σου προσφέρει αυτά χρειάζεσαι. Ωστόσο, πριν πάρεις τελικές αποφάσεις, καλό είναι να μιλήσεις ειλικρινά και ουσιαστικά στον σύντροφό σου για όλα όσα αισθάνεσαι και σκέφτεσαι.
Ίσως νιώθει έτσι κι εκείνος και τελικά βρείτε μια λύση. Πάντα, βέβαια, υπάρχει και η πιθανότητα να μην βρεθεί κοινό πεδίο συνεννόησης και η σχέση να καταλήξει στον χωρισμό. Το σημαντικό είναι να γνωρίζεις πως, ανεξάρτητα από την εξέλιξη του γάμου σου, εσύ έκανες ό,τι καλύτερο μπορούσες και πως είσαι εντάξει με τη συνείδησή σου. Αυτό θα σου δώσει δύναμη να αντιμετωπίσεις οτιδήποτε κι αν ακολουθήσει