Ξόδεμα χρημάτων: Οι υποχρεώσεις είναι πάρα πολλές για την εποχή που ζούμε. Σκοπός για να ανταποκριθεί κάποιος στις σημερινές οικονομικές απαιτήσεις, είναι να αποταμιεύει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα. Πώς θα το πετύχει αυτό; Χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο (σ.σ. κόλπα) για να το πετύχει. Αναλυτικότερα:
– Μάθετε ποια είναι τα «ευαίσθητα σημεία σας»: Όπως μαθαίνετε πώς να τρώτε σωστά. Έτσι, το πρώτο βήμα για να καταφέρετε να βάλετε έστω και κάτι στην άκρη είναι να καταλάβετε πού σας αρέσει να ξοδεύετε χρήματα. Κάντε, λοιπόν, πριν προβείτε στην επόμενη αγορά σας τις παρακάτω ερωτήσεις στον εαυτό σας:
Το χρειάζομαι πραγματικά αυτό; Αν το πάρω, για πόσο καιρό θα το χρησιμοποιήσω; Υπάρχουν άλλοι τρόποι να το αποκτήσω; Από τις απαντήσεις σας στις παραπάνω ερωτήσεις θα καταλάβετε αν όντως θέλετε να κάνετε τη συγκεκριμένη αγορά.
– Κάντε σχέδια: Αν για παράδειγμα, ξέρετε ότι ξοδεύετε αρκετά χρήματα σε μπαρ και εστιατόρια, προσπαθήστε να βρείτε πιο οικονομικές εναλλακτικές. Αντί να βγείτε έξω και να ξοδέψετε αρκετά χρήματα σε ποτά, ταξί κλπ, καλέστε φίλους στο σπίτι και οργανώστε μια βραδιά κρασιού.
Αν, από την άλλη μεριά, παραγγέλνετε φαγητό απ’έξω κάθε μέρα στη δουλειά, τότε αυτό σίγουρα είναι κάτι που αν σταματήσει θα σας βοηθήσει να βάλετε στην άκρη αρκετά χρήματα. Σταματήστε να παίρνετε καφέδες απ’εξω και αρχίστε να φτιάχνετε στο γραφείο.
Επίσης, κάντε έναν καλό προγραμματισμό από την Κυριακή, μαγειρέψτε όσο περισσότερο μπορείτε για την εβδομάδα που έρχεται (μπορείτε, για παράδειγμα, να φτιάξετε αρκετά μπιφτέκια και να τα αποθηκεύσετε στην κατάψυξη).
– Έχετε έναν λογαριασμό χωρίς κάρτα: Για να μην μπαίνετε καν στο πειρασμό να βάλετε χέρι σε κάποιους από τους λογαριασμούς σας, μπορείτε απλά να μην έχετε κάρτα που να αντιστοιχεί σε αυτούς. Έτσι, για να βγάλετε χρήματα από αυτούς θα πρέπει να πάτε στην τράπεζα.
Μια ωραία ιδέα -αν ανήκετε σε αυτούς που μπορούν να βάλουν και κάτι στην άκρη κάθε μήνα- είναι να έχετε 2 λογαριασμούς. Με το που θα πληρώνετε όλες τις υποχρεώσεις του μήνα, θα μεταφέρετε τα χρήματα που έχετε αποφασίσει να βάζετε στην άκρη σε έναν λογαριασμό στον οποίο δεν θα αντιστοιχεί κάρτα και θα αφήνετε τα υπόλοιπα που θα έχετε για να τα κάνετε ό,τι θέλετε στον πρώτο λογαριασμό. Έτσι θα ξέρετε ανά πάσα στιγμή που βρίσκεστε.
– Ξεκινήστε ένα ημερολόγιο: Μπορεί να μην είσασταν φαν στην παιδική σας ηλικία αλλά τώρα ένα οικονομικό ημερολόγιο μπορεί να σας βοηθήσει πάρα πολύ. Φτιάχνετε κάθε μήνα μια λίστα όπου θα γράφετε το παραμικρό που ξοδεύετε με ακρίβεια.
Έτσι στο τέλος του μήνα θα ξέρετε πού ακριβώς έχετε ξοδέψει τι. Υπάρχουν πάρα πολλά χρήματα που ξοδεύονται χωρίς καν να το παίρνετε χαμπάρι. Αυτή η μέθοδος, που τη συστήνουν όλοι οι ειδικοί στα οικονομικά θα σας βάλει σε τάξη και θα σας βοηθήσει πάρα πολύ.