Πράγματα που τα χρησιμοποιούμε καθημερινά διαθέτουν μικρές λεπτομέρειες που δεν γνωρίζουμε τη χρήση τους. Γιατί τα γράμματα στο πληκτρολόγιο δεν είναι με αλφαβητική σειρά; Ερωτήματα που έχουν περάσει από το μυαλό μας τουλάχιστον μία φορά.
Παρακάτω θα διαβάσετε την αιτία για αυτά τα πράγματα. Είναι ενδιαφέρον να γνωρίζουμε ότι μερικά από αυτά επηρεάστηκαν από ιστορικά γεγονότα. Άλλα εμφανίστηκαν ως αποτέλεσμα της γλωσσικής σύγχυσης.
Γιατί τα γράμματα σε ένα πληκτρολόγιο υπολογιστή δεν είναι ταξινομημένα αλφαβητικά;
Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτή η διάταξη των γραμμάτων δημιουργήθηκε για να βοηθήσει να φτάνονται τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα πλήκτρα εύκολα. Αλλά αυτό είναι μόνο ένα μέρος της αλήθειας. Στις αρχικές γραφομηχανές, τα γράμματα τοποθετήθηκαν αλφαβητικά. Ωστόσο, η τοποθέτηση των πλήκτρων έκανε την γρήγορη πληκτρολόγηση δύσκολη, καθώς οι παλιές γραφομηχανές μπορούσαν εύκολα να μπλοκάρουν.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο γράμματα που χρησιμοποιούνται συχνά μαζί τοποθετούνται μακριά το ένα από το άλλο. Κατόπιν εμφανίστηκε η γνωστή διάταξη πληκτρολογίου QWERTY. Απέχει πολύ από την τελειότητα, αλλά οι άνθρωποι δεν θέλουν να την αλλάξουν, επειδή όλοι είναι συνηθισμένοι σε αυτή.
Αυτή η τάση της μόδας εμφανίστηκε αρχικά στα στρατιωτικά ρούχα. Οι στρατιώτες έπρεπε να σέρνονται στο έδαφος με τους αγκώνες τους και το ύφασμα έλιωνε και σκιζόταν. Γι’ αυτό οι αγκώνες καλύφθηκαν με ένα επιπλέον κομμάτι υφάσματος.
Αργότερα, οι κυνηγοί τα υιοθέτησαν για τις στολές τους. Και μετά τη δεκαετία του ’50, φοιτητές σε πολλά αμερικανικά πανεπιστήμια δανείστηκαν την ιδέα και την μεταμόρφωσαν σε μια πραγματική τάση της μόδας.
Γιατί το παγωτό πωλείται σε χωνάκι βάφλας;
Στα τέλη του 19ου αιώνα, το παγωτό πωλούταν σε γυάλινα «ποτήρια παγωτού». Ξεπλένονταν με νερό, στην καλύτερη περίπτωση, προτού ένας άλλος πελάτης το χρησιμοποιήσει. Ωστόσο, μια απλή λύση εμφανίστηκε το 1904.
Λόγω του εξαιρετικά θερμού καιρού, οι άνθρωποι έσπευδαν για να αγοράσουν παγωτό, αλλά τα ποτήρια δεν ήταν αρκετά. Έτσι, έβαλαν το παγωτό σε χωνάκι βαφέας. Όλοι ήταν ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα, ειδικά οι γιατροί, δεδομένου ότι τα γυάλινα ποτήρια που έγλειφαν ήταν μια από τις αίτιες για τη διάδοση της φυματίωσης.
Τι κάνει αυτή η μικρή μαύρη κουκίδα;
Η μικρή μαύρη κουκκίδα μεταξύ του φλας και της κάμερας σε ένα iPhone είναι ένας κόφτης θορύβου. Τοποθετήθηκε εκεί για να φιλτράρει τον θόρυβο του περιβάλλοντος και να διατηρήσει τη φωνή σας.
Γιατί τα πάνινα παπούτσια έχουν καουτσούκ στο μπροστινό μέρος;
Τα πάνινα παπούτσια αποτελούσαν κατά κύριο λόγο υποδήματα για καλαθοσφαιριστές και το κάλυμμα από καουτσούκ χρησίμευε για την προστασία των ποδιών τους από ατυχήματα κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού. Αντίθετα από τώρα, ήταν κατασκευασμένο από πολύ σκληρό καουτσούκ. Επιπρόσθετα, οι κορυφές των δακτύλων ήταν αρχικά πιο σκούρες. Έγιναν λευκές ως διακόσμηση για τα μοντέρνα πάνινα παπούτσια.
Γιατί τα παπούτσια Converse έχουν τρύπες στο πλάι;
Ξέρατε ότι αυτές οι επιπλέον τρύπες στο πλάι των πάνινων παπουτσιών έχουν πράγματι κάποιον σκοπό; Οι οπές επιτρέπουν στον αέρα να κυκλοφορεί και να αποτρέπει τα πόδια από το να ιδρώσουν.
Σε τι χρησιμεύει αυτό το κυλινδρικό πράγμα στο τέλος ενός φορτιστή;
Αυτό το μικρό πράγμα είναι ένα πολύ χρήσιμο στοιχείο που βοηθά κάθε φορητό υπολογιστή ή επιτραπέζιο υπολογιστή να λειτουργεί σωστά. Ονομάζεται συσκευή φερρίτη. Καταστέλλει τον θόρυβο υψηλής συχνότητας σε ηλεκτρονικά κυκλώματα. Με άλλα λόγια, απομονώνει τον φορητό σας υπολογιστή από ηλεκτρομαγνητικούς θορύβους.
Τι σημαίνουν τα βαθουλώματα στον πυθμένα μιας φιάλης;
Αυτά δεν είναι σημάδια για άτομα με προβλήματα όρασης, όπως ίσως νομίζετε. Όλα είναι πολύ απλούστερα. Χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραγωγής για τον κωδικό ενός αριθμού φόρμας και την επισήμανση ελαττωματικής συσκευασίας.
Γιατί τα τζάκετ χωρίζονται στο κάτω μέρος;
Έχετε ποτέ προσπαθήσει να μαντέψετε γιατί μερικά τζάκετ διαχωρίζονται σημείο στο πίσω μέρος; Προέρχεται από το είδος της εξωτερικής ένδυσης που φορούσε ο στρατός στη δεκαετία του ’50. Οι ουρές των τζάκετ τους ήταν πολύ μακρύτερες ώστε να μπορούν να τους τυλίξουν γύρω από τους αστραγάλους τους και να παραμείνουν θερμότεροι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το ίδιο χαρακτηριστικό εμφανίζεται στα σύγχρονα τζάκετ αλλά με ελαφρώς τροποποιημένο τρόπο.
Ακόμη και οι αρτοποιοί δεν μπορούν να καταλήξουν σε κοινή απάντηση για το θέμα αυτό. Μερικοί από αυτούς λένε ότι χαράζουν το επάνω μέρος μιας μπαγκέτας έτσι ώστε να μην σπάσει στο φούρνο. Άλλοι ισχυρίζονται ότι γίνεται για αισθητικούς λόγους. Η δεύτερη εκδοχή φαίνεται πιο ρεαλιστική επειδή υπάρχουν πολλοί τύποι ψωμιού χωρίς χαρακιές και ανοίγματα στην κορυφή.
Γιατί τα μοκασίνια έχουν φούντες;
Στα μέσα του 20ου αιώνα, ο υποδηματοποιός Νιλς Τβέρανγκερ εμπνεύστηκε από τα υποδήματα των Νορβηγών ψαράδων. Τα παπούτσια τους είχαν φούντες που μπορούσαν να σφίξουν και έτσι να στερεώσουν το παπούτσι στο πόδι. Αποφάσισε να συνδυάσει τα παπούτσια των ψαράδων και τα ινδικά μοκασίνια και δημιούργησε τα σημερινά, γνωστά σε όλους μας, μοκασίνια. Η φούντα έχασε σύντομα την πρακτική της χρήση και παρέμεινε απλά ένα ωραίο αξεσουάρ.
Γιατί υπάρχει μια θηλιά στο πίσω μέρος ενός πουκάμισου;
Σίγουρα έχετε παρατηρήσει όλοι τη μικρή θηλιά στο πουκάμισό σας. Σύμφωνα με μια εκδοχή, χρησιμοποιήθηκε για να κρέμεται μια γραβάτα. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι σχεδιάστηκε για να κρεμιέται το πουκάμισο σε ένα γάντζο.
Γιατί ένας κωδικός PIN περιέχει μόνο 4 ψηφία;
Το 1996, ο Σκοτσέζος εφευρέτης Τζέιμς Γκουντφέλοου κατέληξε στην ιδέα της δημιουργίας ενός κωδικού PIN για την προστασία της πρόσβασης στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ανθρώπων. Αρχικά, ο κώδικας περιείχε 6 ψηφία. Αλλά η σύζυγος του Γκουντφέλοου παραπονέθηκε ότι συνέχεια το ξεχνούσε. Γι’ αυτό το συντόμευσε στη σύγχρονη έκδοση ενός τετραψήφιου κώδικα.
Τι είναι οι χρωματιστοί κύκλοι στις συσκευασίες τροφίμων;
Σχεδόν η συσκευασία κάθε προϊόντος σε ένα σούπερ μάρκετ περιέχει έγχρωμους κύκλους και τετράγωνα. Στην πραγματικότητα δείχνουν ποιες αποχρώσεις μελάνης χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή του σχεδίου στη συσκευασία και δεν έχουν καμία σχέση με τα τρόφιμα μέσα.
Μια κουκούλα με γούνα ήταν ένα χαρακτηριστικό των ρούχων των ιθαγενών μειονοτήτων που ζούσαν στο Βορρά. Το σύνολο των εξωτερικών ενδυμάτων τους ήταν πολύ ζεστά, αλλά το πρόσωπο ήταν εκτεθειμένο στο κρύο. Για να το προστατεύσουν, έβαζαν αρκετά κομμάτια μακριάς γούνας στην άκρη της κουκούλας. Αυτή η απλή τεχνική βοήθησε να κρατήσει το πρόσωπό τους ζεστό. Σήμερα ο λόγος που χρησιμοποιούμε γούνα στις κουκούλες είναι κυρίως διακοσμητικός.
Γιατί η τσίχλα «Turbo» έχει αυτό το σχήμα;
Αποδεικνύεται ότι το σχήμα αυτής της θρυλικής τσίχλας από τη δεκαετία του ’90 μιμείται το σχήμα της διαδρομής των ελαστικών ενός οχήματος.
Γιατί οι κουμπαράδες είχαν σχήμα γουρουνιού;
Στην Μεσαιωνική Αγγλία, οι άνθρωποι κρατούσαν τα χρήματά τους σε πήλινα δοχεία τα οποία ονομάζονταν «πυγμιαία βάζα», που προέρχονταν από τη λέξη «pygg» (πορτοκαλί πηλό). Με την πάροδο του χρόνου, αυτοί οι τύποι βάζων εξαφανίστηκαν, αλλά ο συνδυασμός λέξεων παρέμεινε. Σύντομα το «pygg» μετατράπηκε σε «γουρουνάκι» και οι άνθρωποι άρχισαν να φτιάχνουν κουμπαράδες σε αυτό το σχήμα. Αυτό είναι πράγματι μια περίπτωση του ονόματος ενός αντικειμένου που εμφανίζεται για πρώτη φορά.