Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι μια υπέροχη συσκευή που μας εξοικονομεί πολύτιμο χρόνο. Το φαγητό θερμαίνεται πιο γρήγορα σε αυτό από ό, τι στην ηλεκτρική κουζίνα ή στο φούρνο και δεν χρειάζεται να ελέγχετε τη διαδικασία. Απλώς επιλέγετε τη λειτουργία, ρυθμίζετε το χρονόμετρο και μπορείτε να περιμένετε το μελλοντικό σας γεύμα . Όμως, δεν είναι όλα τα φαγητά φιλικά προς το φούρνο μικροκυμάτων. Μερικά από αυτά μπορεί να επιδεινωθούν κατά τη διαδικασία μαγειρέματος, ενώ άλλα μπορεί να σχηματίσουν ουσίες επιβλαβείς για την υγεία μας.
Καταλήξαμε σε μια λίστα προϊόντων για τα οποία ο φούρνος μικροκυμάτων έχει αρνητικές συνέπειες. Και ως μπόνους, θα μοιραστούμε μια λίστα με μικρά κόλπα κουζίνας για αυτήν την οικιακή συσκευή.
Κρέας, ψάρι και πουλερικά
- Τα μεταποιημένα κρέατα περιέχουν συντηρητικά και όταν εκτίθενται σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, εκκρίνουν επικίνδυνες χημικές ενώσεις όπως η οξειδωμένη χοληστερόλη.
- Η τραγανή κρούστα του τηγανισμένου κοτόπουλου μετατρέπεται σε μια υγρή, δυσάρεστη επικάλυψη στο φούρνο μικροκυμάτων και το ίδιο το κρέας θερμαίνεται ανομοιόμορφα.
- Όποιος έχει δοκιμάσει ποτέ να θερμάνει ένα ψάρι στο φούρνο μικροκυμάτων θυμάται το γεγονός με μεγάλη δυσαρέσκεια. Για ένα πράγμα, ολόκληρος ο χώρος της κουζίνας γεμίζει με μια «όχι τόσο ευχάριστη» μυρωδιά. Δεύτερον, το ψάρι μετατρέπεται σε κάτι μη βρώσιμο. Για παράδειγμα, εάν ξαναζεστάνετε το σολομό στο φούρνο μικροκυμάτων, το φαγητό θα χάσει όλη την υγρασία, θα στεγνώσει και θα σκληρύνει.
Μερικά λαχανικά, φρούτα και μανιτάρια
- Στο φούρνο μικροκυμάτων, το μπρόκολο χάνει τις περισσότερες από τις ευεργετικές του ιδιότητες. Είναι προτιμότερο να το μαγειρέψετε στον ατμό. Αυτό θα διατηρήσει τη γεύση του προϊόντος και τις περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα.
- Τα χόρτα (όπως για παράδειγμα τα φύλλα τεύτλων ) έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά που μπορούν να πάρουν φωτιά κατά την επεξεργασία τους στο φούρνο μικροκυμάτων. Ως αποτέλεσμα, αντί για ένα νόστιμο γεύμα, το καμένο φαγητό θα καταλήξει στο τραπέζι σας και οι οικιακές συσκευές επίσης θα χαλάσουν.
- Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ενεργοποιεί το σχηματισμό επιβλαβών νιτροζαμινών στο σπανάκι και τα τεύτλα. Αυτές οι ουσίες μπορεί να είναι καρκινογόνες.
- Η καψαϊκίνη, η οποία βρίσκεται στις καυτερές πιπεριές και τους δίνει την έντονη καυτερότατά τους, αρχίζει να εξατμίζεται όταν οι πιπεριές μαγειρεύονται στο φούρνο μικροκυμάτων. Μόλις ανοίξει η πόρτα του φούρνου μικροκυμάτων, το δωμάτιο θα γεμίσει με έντονη μυρωδιά καπνού.
- Τα φρέσκα σταφύλια και τα φραγκοστάφυλα μετατρέπονται σε κομμάτια πλάσματος στο φούρνο μικροκυμάτων – ένα φαντασμαγορικό αλλά επικίνδυνο πείραμα.
Πίτσα, κινέζικο φαγητό και ρύζι
- Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα πιάτο πιο άνοστο από μια πίτσα που έχει ζεσταθεί στον φούρνο μικροκυμάτων. Οι τραγανές άκρες μετατρέπονται σε κάτι υγρό και κολλώδες, και το τυρί γίνεται σκληρό σαν μπετό και έχει υφή καουτσούκ. Δεν υπάρχει τίποτα επιβλαβές σε αυτό το φαγητό, αλλά δεν θα πάρετε καμία ευχαρίστηση ενώ το τρώτε. Είναι καλύτερα να ξαναζεστάνετε το πιάτο σε ένα ζεστό τηγάνι ή στο φούρνο σε υψηλή θερμοκρασία.
- Μην βάζετε φαγητό στο φούρνο μικροκυμάτων στα ίδια δοχεία με τα οποία παραδόθηκαν. Τα κουτιά από χαρτόνι συχνά περιέχουν επικίνδυνα υλικά όπως κόλλα, μελάνι, κερί, πλαστικό ή μέταλλο και μπορεί να πυροδοτήσουν μια μεγάλη φωτιά στο σπίτι σας.
- Το κινέζικο φαγητό διατηρεί τη γεύση και τη γοητεία του, ακόμα και όταν είναι κρύο. Αυτά τα πιάτα μπορούν να ξαναζεσταθούν αν θέλετε, αλλά μην το κάνετε στο φούρνο μικροκυμάτων. Το πρόβλημα έγκειται στα ίδια τα συστατικά. Ο φούρνος μικροκυμάτων μετατρέπει αυτό το νόστιμο φαγητό σε κάτι γλοιώδες, υγρό και άνοστο.
- Το ρύζι στον φούρνο μικροκυμάτων οδηγεί πάντα σε απρόβλεπτο αποτέλεσμα. Εάν το ρύζι έχει αποθηκευτεί σε θερμοκρασία δωματίου για μεγάλο χρονικό διάστημα ή έχει περάσει περισσότερο από μια ημέρα στο ψυγείο, είναι προτιμότερο να το πετάξετε. Οι κόκκοι του ρυζιού περιέχουν το βακτήριο Bacillus cereus, το οποίο μπορεί να παραμείνει στα τρόφιμα μετά την αρχική τους παρασκευή. Ο φούρνος μικροκυμάτων δεν αυξάνει τη θερμοκρασία αρκετά για να σκοτώσει αυτά τα παθογόνα και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή δηλητηρίαση. Το ίδιο ισχύει για πολλά τρόφιμα που περιέχουν άμυλο.
Υγρά, έλαια και παχύρευστες σούπες
- Η νερουλή σούπα μπορεί να ζεσταθεί στον φούρνο μικροκυμάτων χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα. Ωστόσο, η παχύρευστη σούπα , τύπου πουρέ, είναι μια εντελώς άλλη ιστορία. Μετά από λίγο, το πιάτο θα αρχίσει να εκρήγνυται με πυροτεχνήματα από σταγόνες σούπας που θα απελευθερωθούν μέσα στη συσκευή. Αυτό συμβαίνει επειδή το υγρό στο θερμαίνεται ανομοιόμορφα. Για να αποφύγετε αυτό το αποτέλεσμα, ανακατέψετε τη σούπα κάθε λεπτό. Μπορείτε επίσης να βάλετε ένα ξύλινο κουτάλι ή ένα ξυλαράκι στο μπολ με τη σούπα.
- Ο φούρνος μικροκυμάτων καταστρέφει πλήρως τη γεύση του καφέ. Δεν δημιουργούνται επιβλαβείς ουσίες στο ποτό, αλλά μόνο εκείνοι που αγαπούν τις πικρές και ξινές γεύσεις μπορούν να τον απολαύσουν. Εάν θέλετε πραγματικά να πιείτε όλο το φλιτζάνι του αγαπημένου σας κρύου ποτού, θα πρέπει απλώς να προσθέσετε πάγο σε αυτό.
- Η βρεφική κρέμα, η παιδική τροφή και το μητρικό γάλα δεν θερμαίνονται ομοιόμορφα στο φούρνο μικροκυμάτων. Έτσι, τα καυτά σημεία μπορεί να εμφανιστούν στο υγρό και πιθανώς να κάψουν τη γλώσσα, το στόμα ή το λαιμό του μωρού.
- Το απλό νερό σε ένα φλιτζάνι μπορεί επίσης να σας εκπλήξει. Σε ένα φούρνο μικροκυμάτων, η θερμοκρασία του υγρού αυξάνεται, αλλά οι φυσαλίδες που συνοδεύουν τη διαδικασία βρασμού δεν εμφανίζονται πάντα στην επιφάνεια
- Αν βάλετε ένα φακελάκι τσαγιού ή ένα κουτάλι στο νερό, το υγρό θα βράσει αμέσως και το κύπελλο μπορεί να εκραγεί.
- Διάφορα έλαια, όπως το ελαιόλαδο, η κανόλα ή το σουσαμαίλεο, δεν είναι υγρά αλλά λίπη. Έτσι το λάδι στο φούρνο μικροκυμάτων απλά δεν θα θερμανθεί στην απαιτούμενη θερμοκρασία.
Μπόνους: Ο μαγικός φούρνος μικροκυμάτων
Ενώ έχετε μελετήσει διεξοδικά ολόκληρη τη λίστα προϊόντων που δεν πρέπει να θερμαίνονται στο φούρνο μικροκυμάτων, δεν χρειάζεται απαραίτητα να απαλλαγείτε από αυτήν την οικιακή συσκευή. Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι μια χρήσιμη συσκευή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εντελώς απροσδόκητους σκοπούς.
- Ξεφλουδίζει γρήγορα το σκόρδο: Για να μην υποφέρετε ενώ αφαιρείτε τις φλούδες από μια σκελίδα σκόρδο, απλά πρέπει να βάλετε το σκόρδο στο φούρνο μικροκυμάτων για 15-20 δευτερόλεπτα.
- Προετοιμασία φρέσκου χυμού: Εάν βάλετε πορτοκάλια ή λεμόνια στο φούρνο μικροκυμάτων για 10-20 δευτερόλεπτα, θα είναι πολύ πιο εύκολο να τα στύψετε. Η ακτινοβολία καταστρέφει τις εσωτερικές μεμβράνες στα εσπεριδοειδή.
- Τηγάνισμα σπόρων και ξηρών καρπών: Βάλτε αυτά τα προϊόντα σε ένα κεραμικό δοχείο στον φούρνο μικροκυμάτων, προσθέστε μια σταγόνα λάδι και τοποθετήστε τα στο φούρνο μικροκυμάτων. Χρειάζονται 3 λεπτά για να μαγειρέψετε σπόρους και ξηρούς καρπούς.
- Ξεφλούδισμα λαχανικών: Μερικές φορές, τα κολοκύθια ή τα ριζικά είναι δύσκολο να ξεφλουδίσουν. Για να επιταχύνετε τη διαδικασία απολέπισης, αρκεί να αφήσετε τα λαχανικά στο φούρνο μικροκυμάτων για 2-3 λεπτά, ρυθμίζοντας το στη χαμηλότερη λειτουργία. Μετά από αυτό, θα είναι πολύ πιο εύκολο να αφαιρέσετε την φλούδα.
- Κοπή κρεμμυδιών: Για να αποφύγετε τα άσκοπα δάκρυα, κρατήστε το κρεμμύδι στο φούρνο μικροκυμάτων για μόλις 45 δευτερόλεπτα. Αυτό θα καταστρέψει τα ένζυμα που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή διαβρωτικού αερίου, το οποίο ερεθίζει τα μάτια.
- Χτύπημα γάλατος για να κάνετε αφρό: Μπορείτε να φτιάξετε ένα καπουτσίνο χωρίς μια ακριβή καφετιέρα. Για να το κάνετε, βάλτε το γάλα σε ένα γυάλινο ή κεραμικό βάζο με ένα καπάκι που μπορεί να κλείσει (πρέπει να είναι μισό γεμάτο) και ανακινήστε το έντονα. Χρειάζονται 30 ή 60 δευτερόλεπτα για να μετατραπεί το γάλα σε αφρό. Στη συνέχεια, βάλτε το βάζο στο φούρνο μικροκυμάτων για άλλα 30 δευτερόλεπτα και παρακολουθήστε τον αφρό να ανεβαίνει. Απλά προσθέστε τον στον καφέ και το καπουτσίνο είναι έτοιμο.
- Οι ειδικοί συνιστούν τη θέρμανση κάθε πιάτου μόνο μία φορά. Όσο περισσότερο αποθηκεύεται η τροφή, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος ανάπτυξης επιβλαβών μικροοργανισμών και βακτηρίων. Όταν προετοιμάζεται σωστά, τα τρόφιμα δεν θα προκαλέσουν βλάβη στην υγεία σας. Αλλά θα πρέπει να αγοράσετε ένα θερμόμετρο κουζίνας για να μετρήσετε τις θερμοκρασίες των πιάτων μετά από την θερμική επεξεργασία. Επίσης, ανακατέψτε καλά το φαγητό, ώστε να μην υπάρχουν μέρη με κρύα συστατικά – μπορεί να γίνουν έδαφος αναπαραγωγής βακτηρίων. Όσο πιο συχνά ζεσταίνετε το φαγητό, τόσο λιγότερο νόστιμο γίνεται – τα λαχανικά μετατρέπονται σε χυλό και το κρέας γίνεται ελαστικό.