Οι επαγγελματίες σεφ κρατούν μυστικά όλα τα κόλπα μαγειρικής τους, και τα μοιράζονται μόνο με τους μαθητές τους. Ωστόσο, καταφέραμε να μάθουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές μαγειρικής.
Συγκεντρώσαμε τα κόλπα μαγειρικής των καταξιωμένων σεφ από όλο τον κόσμο για να σας βοηθήσουμε να κάνετε τα πιάτα σας τόσο υπέροχα όσο και ο Gordon Ramsay. Ή ακόμα καλύτερα. Υπάρχει και ένα μπόνους για εσάς στο τέλος του άρθρου: το πιο ασυνήθιστο κόλπο μαγειρικής που έχετε ακούσει ποτέ.
Μην τηγανίζετε το κρέας που μόλις βγάλατε από το ψυγείο. Αφήστε το για μια ή 2 ώρες πριν από το μαγείρεμα για να φτάσει στη θερμοκρασία δωματίου. Τώρα θα τηγανίσετε ομοιόμορφα το κρέας και θα πάρετε ένα υπέροχο γεύμα, ανεξάρτητα από το πώς σας αρέσει η μπριζόλα. Εάν θέλετε μια όμορφη καφέ κρούστα στη μπριζόλα σας, ξεφορτωθείτε όλη την υγρασία του κρέατος πριν το τηγανίσετε.
Χρειάζεται χρόνος για να τηγανίσουμε σωστά το κοτόπουλο ή το χοιρινό και μπορεί να τα στεγνώσουν πολύ εύκολα. Για να αποφευχθεί αυτό, πολλοί Ευρωπαίοι σεφ χρησιμοποιούν ένα απλό τέχνασμα: βάζουν το κρέας σε άλμη. Είναι πολύ εύκολο να φτιάξετε μια καλή άλμη: πάρτε 3 φλιτζάνια νερό και προσθέστε ¼ φλιτζάνι αλάτι και ¼ φλιτζάνι ζάχαρη. Ρίξτε το αλατόνερο στο κρέας σας έτσι ώστε το υγρό να το καλύψει και βάλτε το μπολ στο ψυγείο.
Ο χρόνος αλατίσματος εξαρτάται από το πάχος των μπριζολών που έχετε – περίπου 1 ώρα για 1 κιλό κρέατος. Μην το αφήνετε για περισσότερο από 8 ώρες ή λιγότερο από μισή ώρα. Εάν μαγειρεύετε φτερούγες κοτόπουλου, ο χρόνος αλατίσματος εξαρτάται από το μέσο βάρος 1 φτερούγας. Μην ξεχάσετε να χτυπίσετε ελαφρώς τις μπριζόλες πριν τις μαγειρέψετε.
Για να εκχυλίσετε φυσικές γεύσεις και να βελτιώσετε τη γεύση του μαύρου πιπεριού ή του κύμινου στο πιάτο σας, ρίξτε το σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ψήνοντας το μέχρι να αρωματιστούν. Μετά από αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα γουδί και γουδοχέρι για να αλέσετε τα μπαχαρικά σας. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το αλεσμένο μαύρο πιπέρι με κόκκους πιπεριού και να σπάσετε τους σπόρους. Όταν το προσθέσετε στο πιάτο σας, θα έχετε πολύ καλύτερο άρωμα και γεύση.
Εάν θέλετε να μαγειρέψετε την τέλεια ζύμη, ακολουθήστε αυτόν τον απλό κανόνα: βγάλτε το βούτυρο και τα αυγά από το ψυγείο το προηγούμενο βράδυ για να τα αφήσετε να φτάσουν σε θερμοκρασία δωματίου. Θα μας ευχαριστήσετε αργότερα.
Αν θέλετε να κάνετε τα ψάρια σε ψησταριά, απλώστε λίγη μαγιονέζα σε αυτά για να έχουν μια νόστιμη και λεπτή κρούστα. Πάρτε μια βούρτσα ζαχαροπλαστικής, βυθίστε την άκρη της στη σάλτσα και απλώστε ελαφρώς την μαγιονέζα στα ψάρια. Προσθέστε λίγο αλάτι και στη συνέχεια ψήστε τα. Εγγυόμαστε ότι θα έχουν μια τέλεια χρυσή κρούστα.
Χρησιμοποιήστε την ελάχιστη ποσότητα μπαχαρικών στα ψάρια σας. Είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε αλάτι. Όταν τελειώσει το ψάρι, ρίξτε χυμό λεμονιού για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα.
Ο Alain Ducasse, ένας από τους πιο διάσημους σεφ στον κόσμο, αποκάλυψε το μυστικό του για το μαγείρεμα μιας εξαιρετικής μπριζόλας. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η μπριζόλα πρέπει να τοποθετηθεί στις άκρες της για να λιώσει το λίπος. Μετά από αυτό μπορείτε να μαγειρέψετε την μπριζόλα σε λίπος βοείου κρέατος, καθώς δημιουργεί μια λαχταριστή κρούστα στις άκρες της. Έτσι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε λάδι κατά το μαγείρεμα. Είναι τόσο απλό.
Πριν μετατρέψετε τις βραστές πατάτες σε πουρέ, πρέπει να τις στεγνώσετε σωστά. Απλά τοποθετήστε τις σε ένα καθαρό θερμαινόμενο τηγάνι και αφήστε τις εκεί μέχρι να στεγνώσουν τα υπολείμματα του νερού. Μην αφήσετε τη φωτιά να τα τηγανίσει. Όταν οι πατάτες είναι στεγνές, κάνουν τον καλύτερο κρεμώδη πουρέ πατάτας.
Ένα μικρό μυστικό: για να αποφύγετε το πιτσίλισμα του ζεστού γάλακτος όταν φτιάχνετε πουρέ πατάτας, θρυμματίστε μερικές από αυτές σε μια κατσαρόλα και μετά προσθέτετε το γάλα.
Αμέσως πριν ξεκινήσετε να μαγειρεύετε σούπα λαχανικών, τηγανίστε όλα τα λαχανικά ξεχωριστά με ελαιόλαδο. Στη συνέχεια προσθέστε λίγο νερό ή ζωμό. Το τηγάνισμα θα καραμελώσει τη ζάχαρη στα λαχανικά και θα ενισχύσει τη γεύση τους. Το πιάτο θα είναι εξαιρετικό και νόστιμο. Το ίδιο τέχνασμα μπορεί να εφαρμοστεί στο στιφάδο λαχανικών.
Ανεξάρτητα από τη συνταγή που ακολουθείτε, προσθέστε πάντα 2 κουταλιές της σούπας ξινή κρέμα στο μείγμα. Αυτό το κόλπο μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα είδη pancakes κάνοντάς τα πολύ νόστιμα, αφράτα και χωρίς σπασίματα.
Η ζάχαρη μπορεί να είναι τόσο καλό καρύκευμα όσο το αλάτι. Προσθέστε λίγη ζάχαρη σε ένα πιάτο τουρσί ή σε φρέσκες ντομάτες ή μια πάστα ντομάτας – η ζάχαρη θα μειώσει τη φυσική τους όξυνση και θα κάνει την γεύση τους καλύτερη.
Τα 3 συστατικά για τέλεια τηγανιτά αυγά είναι: τηγάνι, βούτυρο και ελάχιστη θερμότητα. Ζεστάνετε το τηγάνι και προσθέστε 1/2 κουταλιά της σούπας βούτυρο. Πρέπει να λιώσει σιγά-σιγά αλλά να μην καεί. Σπάστε τα αυγά και μαγειρέψτε για 4-5 λεπτά. Προσθέστε αλάτι και απολαύστε τα τέλεια τηγανητά αυγά.
Ένας διαφανής ζωμός είναι το κύριο συστατικό σε πολλές σούπες, σάλτσες και άλλα πιάτα. Για να φτιάξετε έναν κρυστάλλινο ζωμό, πρέπει να μαγειρέψετε το κοτόπουλο σε χαμηλή φωτιά χωρίς κάλυμμα για τουλάχιστον 3 ώρες. Μην το αφήσετε να βράσει και αφαιρέστε τους αφρούς όπως εμφανίζονται. Αφού το μαγειρέψετε για 1,5 ώρα, μπορείτε να προσθέσετε μαϊντανό, σέλινο, καρότα και κρεμμύδια.
Όταν μαγειρεύετε ένα βόειο κρέας ή ένα ζωμό αρνιού, ίσως θελήσετε να ψήσετε λαχανικά ρίζας πριν τα προσθέσετε στη σούπα σας. Απλά κόψτε τα στη μέση και βάλτε τα σε ένα θερμαινόμενο τηγάνι χωρίς λάδι. Τηγανίστε τα μέχρι να εμφανιστεί μια σκούρα καφέ κρούστα και στη συνέχεια προσθέστε τα στο ζωμό. Αυτό το κόλπο θα κάνει τη γεύση του πιάτου σας πολύ πλούσια.
Εάν ψήνετε στο σπίτι, μπορεί να έχετε αντιμετωπίσει δυσκολίες με την κρούστα: είναι είτε πολύ άψητη ή πολύ παχιά. Μπορείτε να λύσετε αυτό το πρόβλημα πολύ εύκολα βάζοντας ένα μπολ νερό στο φούρνο σας όταν το ψήνετε. Ο ατμός θα κάνει μαγικά για να έχετε μια καλή τραγανή κρούστα ψωμιού.
Χρησιμοποιήστε μέτρια φωτιά για τηγάνισμα και προσθέστε τόσο μαγειρικό λάδι όσο και βούτυρο στο θερμαινόμενο τηγάνι. Κόψτε τα κρεμμύδια και τηγανίστε τα με λίγο αλάτι. Το αλάτι κάνει 3 καλά πράγματα: απαλλάσσει την δυσάρεστη μυρωδιά του κρεμμυδιού, τα βοηθά να μαγειρευτούν γρηγορότερα και τα καραμελώνει προσθέτοντας μια γλυκιά γεύση. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο βούτυρο για το τηγάνισμα των κρεμμυδιών. Αν θέλετε να αποφύγετε το σκούρο χρώμα, χρησιμοποιήστε το λιωμένο βούτυρο.
Δεν φοβούνται μόνο οι βρικόλακες το σκόρδο! Η μυρωδιά του μπορεί να καταστρέψει μια επαγγελματική συνάντηση ή ένα ρομαντικό δείπνο. Αν εξακολουθείτε να σας αρέσει να το τρώτε, αλλά δεν θέλετε να τρομάξετε το άτομο με το οποίο έχετε ραντεβού, μην βάλετε σκόρδο στο πιάτο. Αντ ‘αυτού, μπορείτε να βάλετε λίγο χυμό σκόρδου. Έτσι θα αποφύγετε τη δυσάρεστη μυρωδιά και θα απολαύσετε την αγαπημένη σας γεύση.
Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι είναι πολύ δύσκολο να μαγειρέψετε κάτι με τραγανή κρούστα σε αντικολλητικό τηγάνι; Ο λόγος είναι η αντικολλητική επίστρωση. Χρησιμοποιήστε αυτόν τον τύπο τηγανιού μόνο για το τηγάνισμα αυγών και pancakes. Αλλά αν θέλετε το κρέας ή τα ψάρια σας να έχουν χρυσή κρούστα, αγοράστε ένα νέο τηγάνι χωρίς αντικολλητική επίστρωση. Θα γευτείτε τη διαφορά.