Απομάκρυνση πραγμάτων από το υπνοδωμάτιο – Συμβουλές για το σπίτι: Θεωρείτε ότι το δωμάτιό σας δεν αποτελεί έναν ευχάριστο χώρο. Πιστεύετε πως το υπνοδωμάτιό σας στερείτε καθαρότητας και φρεσκάδας; Δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες και το βέβαιο είναι πως θα δείτε βελτίωση. Αναλυτικότερα:
– Αντικαταστήστε τα μαξιλάρια και τις μαξιλαροθήκες σας: Η αλήθεια είναι ότι πολλοί άνθρωποι κάνουν το λάθος και υποθέτουν ότι το βαμβάκι είναι μια ασφαλής επιλογή. Αυτό, συγκριτικά με τα συνθετικά υλικά, αλλά το βαμβάκι χρησιμοποιεί το 25% των εντομοκτόνων παγκοσμίως πάνω από το 14% των φυτοφαρμάκων. Αν μπορείτε να το αντέξετε οικονομικά, αντικαταστήστε τα μαξιλάρια σας με νέα, φτιαγμένα από οργανικά υλικά.
– Αντικαταταστήστε ή αφαιρέστε όλα τα τεχνητά υφάσματα από τα κλινοσκεπάσματα σας, το υπνοδωμάτιο, και τις ντουλάπες σας: Τα συνθετικά υλικά όπως ακρυλικά, το νάιλον και ο πολυεστέρας είναι κατασκευασμένα από θερμοπλαστικά. Αυτά τα υφάσματα αναδύουν μόρια του αερίου κάθε φορά που θερμαίνονται. Μήπως φοράτε ρούχα που δεν είναι ζαρωμένα; Τότε, αναπνέετε πλαστικό και φορμαλδεΰδη. Να θυμάστε ότι το δέρμα σας μπορεί ν’ απορροφήσει απ’ ευθείας αυτά τα χημικά.
– Αντικαταστήστε ή απομακρύνετε τα συνθετικά ρούχα από την ντουλάπα σας: Η βάση για τα περισσότερα συνθετικά υφάσματα είναι ένα υγρό που παρασκευάζεται από άνθρακα, πετρέλαιο ή φυσικό αέριο. Το υγρό, βγαίνει μέσω των λεπτών οπών ενός ακροφυσίου, που ονομάζεται μήτρα κλωστοποιήσεως. Στη συνέχεια ψύχεται έτσι ώστε να στερεοποιηθεί και να σχηματίσει μικροσκοπικά νήματα. Αυτές οι κλωστές υφαίνονται για να κάνουν το ύφασμα. Αυτό σημαίνει ένα πράγμα. Θα πρέπει να επιλέγετε ρούχα που είναι κατασκευασμένα από φυσικά ή οργανικά υλικά.
– Αφαιρέστε τα πλαστικά και τα υφασμάτινα έπιπλα: Αν έχετε κάποια έπιπλα στο υπνοδωμάτιο σας, όπως μια καρέκλα από τεχνητό δέρμα, θα πρέπει να το αφαιρέσετε. Το πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) χρησιμοποιείται συχνά στο συνθετικό δέρμα. Το PVC θεωρείται ως το πιο επικίνδυνο από όλα τα πλαστικά. Πετάξτε τα μαξιλάρια και τα καλύμματα που είναι ανθεκτικά στους λεκέδες και στο νερό. Αυτό, διότι έχουν ψεκαστεί με χημικά που είναι τοξικά.
– Αφαιρέστε τις μοριοσανίδες και το MDF: Εάν έχετε οποιοδήποτε έπιπλο που είναι κατασκευασμένο από μοριοσανίδες, MDF ή μελαμίνη, δεν θα έπρεπε να είναι στην κρεβατοκάμαρά σας. Η χημική ουσία που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι η μεθανάλη. Αυτή, μπορεί να επιδεινώσει το άσθμα και άλλες παθήσεις των πνευμόνων. Μπορεί να ερεθίσει τους βλεννογόνους και να προκαλέσει δερματίτιδα εξ επαφής. Όπως και το MDF, οι μοριοσανίδες περιέχουν μεθανάλη, ένα γνωστό καρκινογόνο που συνδέεται με τον καρκίνο του λάρυγγα. Τα χημικά αυτά μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν πονοκεφάλους, αλλεργίες, ναυτία και μια αίσθηση καψίματος στο λαιμό.
– Αφαιρέστε τα συνθετικά χαλιά: Οι ειδικοί λένε ότι το ξύλο και τα πλακάκια είναι πιο εύκολα να καθαριστούν και προτιμώνται από όσους υποφέρουν από αλλεργίες. Μπορεί τα χαλιά να φαίνονται ωραία στην κρεβατοκάμαρά σας, θα συγκρατήσουν όμως τη βρωμιά, τα ακάρεα της σκόνης και άλλα αλλεργιογόνα. Αν μπορείτε, παραλείψτε τα. Σχεδόν όλοι οι πολυεστέρες κατασκευάζονται από αντιμόνιο, ένα καρκινογόνο που είναι τοξικό για την καρδιά, τους πνεύμονες, το συκώτι, και το δέρμα.
– Χρησιμοποιήστε βαφές χωρίς πτητικές οργανικές ενώσεις: Αν αποφασίσετε να βάψετε ένα δωμάτιο χρησιμοποιήσετε No-VOC χρώματα. Τα χρώματα που έχουν στη σύνθεσή τους πτητικές οργανικές ενώσεις δεν είναι σταθερά και περιέχουν, επίσης, ανθρακικές ενώσεις που εξατμίζονται εύκολα στον αέρα. Όταν εισέρχονται στον αέρα, αντιδρούν με τα λοιπά στοιχεία και παράγουν όζον, το οποίο προκαλεί την ατμοσφαιρική ρύπανση και μια σειρά προβλημάτων υγείας συμπεριλαμβανομένων των αναπνευστικών προβλημάτων, των πονοκεφάλων, του καψίματος, της δακρύρροιας και της ναυτίας.
– Απομακρύνετε τα παπούτσια: Απομακρύνετε τα παπούτσια από το σπίτι σας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχετε παπούτσια εσωτερικού και εξωτερικού χώρου για να αποφύγετε τη μεταφορά της βρωμιάς από το εξωτερικό περιβάλλον στο σπίτι. Μπορείτε επίσης ν’ αγοράσετε έναν δίσκο τοποθέτησης παπουτσιών ή μποτών και να τον βάλετε δίπλα στην πόρτα. Όταν εισέρχεστε στο σπίτι, απλά τοποθετείστε τα παπούτσια σας στο δίσκο ελαχιστοποιώντας την περίπτωση να μεταφερθούν σε όλο το σπίτι τα μικροσωματίδια που είναι κολλημένα στα παπούτσια σας.
– Ελαχιστοποιήστε τις ηλεκτρικές συσκευές: Η ελαχιστοποίηση των ηλεκτρικών συσκευών σημαίνει να απομακρύνετε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, την τηλεόραση ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές από την κρεβατοκάμαρά σας. Οι ηλεκτρονικές συσκευές μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο σας.
– Αντικαταστήστε ή καλύψτε το στρώμα σας: Αυτό ίσως είναι και το πιο δύσκολο βήμα, διότι είναι οικονομικά απαγορευτικό για πολλούς ανθρώπους. Η πραγματικότητα είναι ότι τα συμβατικά στρώματα ψεκάζονται με επιβραδυντικά φλόγας και με χημικά που είναι ανθεκτικά στους λεκέδες. Πολλά στρώματα είναι κατασκευασμένα από αφρώδη υλικά που αναδύουν χημικά για χρόνια. Υπάρχουν πολλοί τύποι οργανικών στρωμάτων στην αγορά. Προτιμήστε τα.
– Αγοράστε έναν ιονιστή: Αγοράστε έναν ιονιστή για όλο το σπίτι ή έναν φορητό ιονιστή που να μπορεί να μετακινηθεί από το ένα δωμάτιο στο άλλο. Βρείτε έναν ιονιστή με φίλτρο HEPA, και να είστε σίγουροι πως ότι κι αν αγοράσετε, δεν πρόκειται να παράγει όζον.
– Αφαιρέστε τις παλιές κουρτίνες και τα στόρια σας: Οι κουρτίνες και τα στόρια κρύβουν σκόνη, γύρη και άλλα αλλεργιογόνα. Αν μπορείτε, αφαιρέσετε τις παλιές κουρτίνες και τα στόρια και αντικαταστείστε τα με αντίστοιχα από οργανικό ύφασμα.
– Χαλαρωτική μυρωδιά: Ρίξτε λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου μέντας ή κανέλας σε βαμβακάκια. Αυτά, θα τα κλείσετε σε ένα βάζο. Θα τα κλείσετε με αλουμινόχαρτο τρυπημένο σε πολλά σημεία. Στη συνέχεια τοποθετήστε το πίσω από ένα έπιπλο, κατά προτίμηση κοντά σε πηγή θερμότητας. Εκεί, όπου η μυρωδιά θα είναι πιο έντονη.
Κρεβάτι: Είναι αρκετά υγιεινό το συχνό αέρισμα του στρώματος αυτό το ξέραμε. Αυτό όμως που δε ξέραμε είναι ότι μπορούμε να πασπαλίσουμε το στρώμα με μαγειρική σόδα για να απομακρυνθεί η υγρασία και στη συνέχεια πέρασμα με ηλεκτρική σκούπα.
Τοίχοι: Αν οι τοίχοι σας έχουν λερωθεί τότε η απομάκρυνση των λεκέδων μπορεί να γίνει με ένα σφουγγάρι βρεγμένο με νερό και ξίδι. Αν υπάρχει μούχλα καθαρίστε με ξύδι και αλάτι σε ίσα μέρη ενώ για μολυβιές χρησιμοποιήστε ψίχα ψωμιού ή λευκή γόμα.