Αντικαταστάτες αλατιού: Η μεγάλη κατανάλωση αλατιού αυξάνει την αρτηριακή πίεση και δημιουργεί σοβαρές παθολογικές καταστάσεις. Γι’ αυτό κρίνεται ως αναγκαία, η αντικατάστασή του. Αυτό μπορεί να γίνει κατά κύριο λόγο, είτε με φρέσκα μυρωδικά, είτε με αποξηραμένα. Μάλιστα, πέρα από τη γεύσημ τα μυρωδικά προσθέτουν και αντιοξειδωτικά στοιχεία στο φαγητό.
– Κάποια συσκευασμένα μείγματα αποξηραμένων μυρωδικών περιέχουν αλάτι. Είναι προτιμότερο να επιλέγετε μείγματα μυρωδικών, χωρίς αλάτι.
– Οι κύβοι, ή οι ζωμοί μαγειρέματος περιέχουν αλάτι. Για παράδειγμα, η σάλτσα σόγιας, καθώς και άλλες τυποποιημένες σάλτσες. Εάν χρησιμοποιήσετε κύβο, ή ζωμό μαγειρέματος, μην προσθέτετε επιπλέον αλάτι στο φαγητό.
– Όπου είναι δυνατό, προτιμήστε να προσθέτετε τα μυρωδικά προς το τέλος του μαγειρέματος. Αυτό, για να μην χαθούν τα αιθέρια έλαια που περιέχονται σε πολλά από αυτά. Αν χρησιμοποιείτε φρέσκα μυρωδικά σε σαλάτες, ή συνταγές που δεν περιλαμβάνουν ψήσιμο, ή βράσιμο, φροντίστε να τα πλένετε προσεκτικά πριν τη χρήση.
– Να αποθηκεύετε τα αποξηραμένα μυρωδικά σε σκιερό μέρος και μέσα σε ερμητικά κλειστά δοχεία προκειμένου να διασφαλίσετε την ποιότητά τους (περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια) για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
– Εκτός από τα μυρωδικά βότανα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπαχαρικά (π.χ. πιπέρι, πάπρικα, γαρύφαλλο, κανέλα), χυμό λεμονιού, σέλινο, σκόρδο, φρέσκο, ή αποξηραμένο κρεμμύδι και ψιλοκομμένα λαχανικά εποχής.
– Είναι πιο εύκολο να πετύχετε τη μείωση του αλατιού και την αντικατάστασή του με μυρωδικά σταδιακά, ώστε να έχετε χρόνο να προσαρμοστείτε στις νέες γεύσεις.
Στον ακόλουθο πίνακα θα βρείτε προτάσεις της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας για μυρωδικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί του αλατιού σε μερικά από τα πιο συνήθη φαγητά που γεμίζουν το ελληνικό τραπέζι.
Κάντε “κλικ” στον πίνακα: Θα ανοίξει σε νέο παράθυρο και θα μπορείτε να τον δείτε σε μεγέθυνση