Μικρά πιάτα με μεζέδες: Θέλετε να φτιάξετε κάτι εύκολο και γρήγορο για εσάς και τους φίλους σας πριν γίνει το φαγητό σας; Έχετε τραπέζι στο σπίτι σας ή φιλοξενείτε κάποιον άνθρωπο και θέλετε να ετοιμάσετε κάποια μεζεδάκια; Παρακάτω βρίσκεται η σχετική λίστα, με τα μεζεδάκια που μπορείτε να προσφέρετε. Αναλυτικότερα:
– Μελιτζανοσαλάτα: Η βάση είναι απλή: Ψήνουμε τις μελιτζάνες στον φούρνο μέχρι να «κάτσει» το επάνω μέρος τους. Βγάζουμε την ψίχα με κουτάλι και την αναμειγνύουμε με δεκάδες πιθανά υλικά, όπως ξίδι, κρεμμύδι, σκόρδο, σουσάμι, ταχίνι, γιαούρτι, φρέσκα μυρωδικά, μουστάρδα, μαγιονέζα ή ό,τι άλλο μπορεί να έχουμε στο ψυγείο ΄ή μας φανεί ενδιαφέρον εκείνη τη στιγμή.
– Πιπεροσαλάτα: Γίνεται με κόκκινες, πράσινες ή κίτρινες πιπεριές, καυτερές ή μη, τις οποίες ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να καεί η φλούδα τους, τις βάζουμε σε χαρτοσακούλα για 15 λεπτά, μετά αφαιρούμε τη φλούδα και τα σπόρια τους και τις σερβίρουμε με ξίδι απλό ή με μπαλσάμικο και ελαιόλαδο.
– Ταραμοσαλάτα: Ολοι ξέρουμε τη συνταγή. Μπορούμε να παίξουμε εύκολα με τη βάση της και αντί για ψωμί ή πατάτα να χρησιμοποιήσουμε κάποιο άλλο λαχανικό, όπως η σελινόριζα, οι αγκινάρες ή τα γογγύλια.
– Ραπανοσαλάτα: Τα ραπανάκια μας δημιουργούν πάντα μια κάποια αμηχανία. Αν τα βράσουμε ελαφρώς, τα αναμείξουμε με λίγη αντζούγια, κάππαρη, βούτυρο και τα σερβίρουμε με αρκετό λεμόνι, θα μας δώσουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
– Τυροκαυτερή: Χτυπάμε τυρί φέτα μαζί με καυτερή πιπεριά. Αν θέλουμε να την παραλλάξουμε λίγο, μπορούμε να αναμείξουμε διαφορετικά τυριά ή και λίγο αλλαντικό (π.χ. παστουρμά).
– Τζατζίκι: Δεν υπάρχει κανένας λόγος να το «πειράξουμε», εκτός αν θέλουμε να μετριάσουμε την έντονη μυρωδιά του. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ωμό σκόρδο με ψημένο στον φούρνο, να του προσθέσουμε ξηρούς καρπούς ή ακόμη και σταφίδες.
– Ποικιλία από μπρουσκέτες: Ψήνουμε ψωμάκια και τα αλείφουμε με μια από τις κρεμώδεις σαλάτες που προαναφέραμε.
– Ντάκος: Εκτός της βασικής συνταγής, μπορούμε να τον προσφέρουμε με κάθε λογής όσπριο ή άλλα μαλακά τυριά, διάφορα χορταρικά, παστωμένα ψάρια, λαχανικά τουρσί.
– Πιπεριές ψημένες και αντζούγιες πάνω σε ψωμί. Θα χρειαστούμε, επίσης, ελαιόλαδο, κάππαρη και λίγο καλό ξίδι.
– Ψαρι παστό σε ψητό ψωμάκι μαζί με λίγη φάβα, ελαιόλαδο και κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
– Λουκάνικα ψιλοκομμένα και σοταρισμένα μαζί με λίγο τυρί της αρεσκείας μας και φυλλαράκια ρόκας.
– Γαύρος μαριναρισμένος μαζί με λίγο κρεμμύδι και κάππαρη.
– Πάστα πράσινης ελιάς σπιτική, στην οποία θα προσθέσουμε φρέσκα μυρωδικά, τριμμένο αμύγδαλο και σταφίδες ψιλοκομμένες.
– Πάστα μαύρης ελιάς με φρέσκο θυμάρι, κουκουνάρι, κεφαλοτύρι τριμμένο, πετιμέζι και σκόρδο ψιλοκομμένο.
– Ντοματάκια λιαστά ψιλοκομμένα με ελαιόλαδο, ξύσμα και χυμό πορτοκαλιού, βασιλικό και μανούρι.
– Σολομός καπνιστός ψιλοκομμένος με φρέσκια μυζήθρα, κρεμμυδάκι, κάππαρη και άνηθο.
– Μοσχαρίσιο Ταρτάρ με μπόλικο πιπέρι, ελαιόλαδο και αγγουράκι τουρσί.
– Συκωτάκια κοτόπουλου καλά σοταρισμένα, με σταφύλια, μυρωδικά, κύμινο και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού.
– Μανιτάρια ψιλοκομμένα, σοταρισμένα καλά με σκόρδο και μαϊντανό και σβησμένα με λίγο κρασί λευκό και μουστάρδα.
– Τόνος από κονσέρβα, μαζί με λεμόνι, ελαιόλαδο, λίγη πάπρικα και ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
Μικρά σουβλάκια
– Με ανάμεικτα λαχανικά που έχουμε στο ψυγείο. Με λίγο ελαιόλαδο, μυρωδικά φρέσκα ή αποξηραμένα, αλάτι, πιπέρι και λεμόνι.
– Mε φιλετάκια κοτόπουλου. Τα ψήνουμε και τα αλείφουμε με μείγμα μουστάρδας και μελιού.
– Mε κεμπάπ. Αναμειγνύουμε τον κιμά με μπόλικα μπαχαρικά, το ζουμί από τριμμένο κρεμμύδι, μαϊντανό, λίγο αβγό και λίγη σόδα μαγειρική. Βάζουμε στο ψυγείο το μείγμα, και αφού δέσει, περνάμε μικρά κομμάτια στα ξυλάκια και τα ψήνουμε.
– Mε σαρδέλα. Γίνεται τέλεια ψημένη πολύ γρήγορα στο γκριλ του φούρνου.
– Με χταπόδι σε κομματάκια, με μπόλικη ρίγανη και λεμόνι.
– Mε αρνίσια νεφρά σε κομμάτια, λεμόνι και θυμάρι στο γκριλ. Μπορούν να συνοδευτούν με λίγο μαγειρεμένο γλυκόξινο κρεμμύδι.
– Με ψαρονέφρι λεπτοκομμένο και μαριναρισμένο, περασμένο σαν «κύμα» στο καλαμάκι.
– Mε μία μεγάλη γαρίδα περσμένη κατά μήκος στο καλαμάκι. Αλατοπιπερώνουμε και την ψήνουμε.
– Mε μοσχαρίσιο φιλέτο σε κύβους, περασμένους στο σουβλάκι με ροδέλες ντομάτας και πιπεριάς. Μια καυτερή μουστάρδα το συνοδεύει τέλεια.
– Mε κύβους γραβιέρας, ντοματίνια, ζαμπόν και μυρωδικά, ελαφρώς ψημένα στον φούρνο.
Σαγανάκι: Ενα πρακτικό σκεύος ταυτισμένο με το τελικό πιάτο
– Σαγανάκι με τυρί: παναρισμένο σε αλεύρι με πάπρικα, μετά περασμένο από αβγό, μυρωδικά ψιλοκομμένα και σουσάμι. Προαιρετικά, ραντίζουμε με μέλι.
– Σαγανάκι με καλαμαράκια Το σαγανάκι είναι το τέλειο σκεύος για το ψήσιμό τους καθώς δεν χρειάζονται πολύ ώρα στον φούρνο. Η απόλυτη γέμιση είναι 2-3 φιλέτα αντζούγιας ψιλοκομμένα μαζί με ψιλοκομμένες μαύρες ελιές και λίγη παρμεζάνα, ενώ στα υγρά του σκεύους, πέρα από ελαιόλαδο, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο αρακά κονσέρβας μαζί με τα υγρά του.
– Σαγανακι με πιπεριές Φλωρίνης: Αφού τις γεμίσουμε με μανούρι, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και ξίδι στο σαγανάκι και μετά τις ψήνουμε σε δυνατή φωτιά.
– Με γαρίδες, λευκά φασόλια βρασμένα, λίγη φρέσκια ντομάτα και μαϊντανό ψιλοκομμένα: Συνδυασμός γήινος και θαλασσινός.
– Με λουκάνικα: Είναι η τέλεια βάση. Τα σοτάρουμε και τα ψήνουμε με βρασμένη πατάτα, μπόλικο λεμόνι, ελαιόλαδο και ρίγανη στο τέλος.
– Μύδια σαγανάκι: Τα αχνίζουμε στο σαγανάκι με λίγο λευκό κρασί, κρεμμύδι, ΚΡΟΚΟ ΚΟΖΑΝΗΣ, δεντρολίβανο και σκόρδο. Αν χρησιμοποιήσουμε και λίγο ψιλοκομμένο μπέικον, θα τους δώσει καταπληκτική γεύση.
– Με μακαρόνι κοφτό μισοβρασμένο, λίγο γάλα εβαπορέ, τυρί τριμμένο, σαλάμι αέρος ψιλοκομμένο και βούτυρο.
– Με μελιτζάνες προψημένες, λίγη σάλτσα ντομάτα, τυρί τριμμένο, ψιλοκομμένο σκόρδο και λίγη μπεσαμέλ.
– Με χταπόδι προβρασμένο, μπαλσάμικο, ελαιόλαδο και δεντρολίβανο.
– Με κεφτεδάκια, στα οποία προσθέτουμε ντομάτα φρέσκια, τυρί και πιπέρι.
– Αβγά βρασμένα σφιχτά: Τα κόβουμε στη μέση, βγάζουμε τον κρόκο, τον λιώνουμε με λίγη βραστή γαρίδα, ελιές, κρεμμύδι, μαϊντανό και αλατοπίπερο και τα ξαναγεμίζουμε προσεκτικά. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
– Αβγά “τουρσί”: Ποιος θα μπορούσε να αφήσει τα αβγά έξω από την γιορτή των ορεκτικών; Κόβουμε στη μέση τα αβγά (βρασμένα και διατηρημένα παραδοσιακά σε ξίδι). Σερβίρουμε με λίγο ελαιόλαδο και μκάππαρη ψιλοκομμένη.
– Γεμιστά Ρολάκια ψητών λαχανικών: Εντάξει, ομολογουμενωσ, μπαινουμε στον χώρο των κλισέ της ελληνικής κουζίνας, αλλά οφειλουμε να τα συμπεριλαβουμε μια και δεν παύουν να είναι πολυ αγαπητά. Αντί, βέβαια, για τη γεμιση με τυριά, μπορούμε να γεμίσουμε τις μελιτζάνεσ με μαγειρευτό αρνί και λίγο γιαούρτι για παράδειγμα.
– Αγγούρι: Μια βάση για πολλά και διαφορετικά finger food. Αφαιρούμε τα σπόρια με κουταλάκι και το γεμίζουμε με φέτα ψιλοκομμένη, τσίρο, λεμόνι, κάππαρη και ντομάτα ψιλοκομμένη.
– Ελιές γεμιστές: Σοτάρουμε μπέικον ψιλοκομμένο και στη συνέχεια το στραγγίζουμε. Ρίχνουμε λίγο πελτέ ντομάτας, μία φέτα ψωμί τριμμένο, παρμεζάνα, 1 κρόκο αβγού, μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο. Γεμίζουμε τις ελιές, τις πανάρουμε και τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.
– Ελιές ψητές στον φούρνο με ελαιόλαδο, κόκκινο κρασί, μέλι, πολλά μπαχαρικά και θυμάρι.
– Ομελέτα φούρνου κομμένη σε λωρίδες. Βάζουμε στο μείγμα των αβγων λίγο ανθρακούχο νερό και γάλα, μαλακό τυρί, ένα παραδοσιακό αλλαντικό και ψιλοκομμένα μυρωδικα. ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο.
– Φτερούγες κοτόπουλου τηγανητές: Αφού τις αφήσουμε σε μαρινάτα της επιλογής μας, μετά τις περνάμε από αλεύρι, αβγό, φρυγανιά και τις τηγανίζουμε.
– Φτερούγες κοτόπουλου με ασιατική γεύση: Η σόγια, η μαύρη ζάχαρη και το τζίντζερ (έστω και σε σκόνη) τους ταιριάζουν καταπληκτικά. Απλώς, πρέπει να είναι λίγο πικάντικες.
– Σαρδέλες γεμιστές με ελιά, καρύδι, μαϊντανό και κρεμμύδι, όλα ψιλοκομμένα. Πανάρουμε πρώτα σε αλεύρι, μετά σε αβγό και τέλος σε φρυγανιά. Τηγανίζουμε ελαφρώς.
– Πίτες μικρές για σουβλάκι που τις χρησιμοποιούμε με διάφορα υλικά σαν ατομική πίτσα.
– Λαχανικά στον ατμό σερβιρισμένα με μαγιονέζα στην οποία προσθέτουμε ξίδι, ελαιόλαδο και λίγο σκόρδο λιωμένο και από πάνω πασπαλίζουμε με λίγη πάπρικα.
– Πίτες μικρές για σουβλάκι γεμιστές με μανιτάρια ψητά και λίγο χούμους. Καταπληκτικές!
– Κροκέτες από μαλακό κατσικίσιο ´ή πρόβειο τυρί: Πανάρουμε με αλεύρι, αβγό και τέλος με φρυγανιά. Συνοδεύουμε με κάποια μαρμελάδα σχετικά υπόγλυκη και όξινη.
– Μύδια γεμιστά με ρύζι: Μαγειρεύουμε το ρύζι μαζί με τη σάρκα των μυδιών, φρέσκα αρωματικά, σταφίδες και κρεμμύδι και γεμίζουμε το κέλυφός τους. Σερβίρονται κρύα.
– Πηχτή: Ακόμη ένα ξεχασμένο παραδοσιακό πιάτο. Τη σερβίρουμε πάνω σε πολύ λεπτή φέτα από αγγούρι ή σε μαρούλι με ψιλοκομμένο τουρσί πάνω της και την περιχύνουμε με λαδολέμονο.
– Σαλιγκάρια: Aφού μαγειρευτούν, μπορούν να γίνουν γεμιστά με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή βούτυρο με σκόρδο.
– Αγκινάρες, σπαράγγια, ή σελινόριζες τηγανητές. Αρκεί το τηγάνισμα να είναι ελαφρύ και το πανάρισμα να έχει ενδιαφέρον.
– Ταρτάκια με αλμυρή ζύμη, γεμισμένα με μυζήθρα, ξηρούς καρπούς και αλλαντικά.
– Κυδωνόπαστο μαζί με κρασοτύρι από τη Ζάκυνθο ή τη Μυτιλήνη και ξηρούς καρπούς.
– Αχλάδι ή ξινόμηλο: Το κόβουμε σε λεπτές φέτες και πάνω του τοποθετούμε πεκορίνο Αμφιλοχίας, φρέσκο κρεμμυδάκι και ντομάτα λιαστή ψιλοκομμένη.
– Σύκα φρέσκα, γεμιστά με κάποιο τυρί με έντονη γεύση και τυλιγμένα σε μια πολύ λεπτή φέτα παστουρμά.
– Γεμιστά μανιτάρια ψητά. Η γέμιση τους μπορεί να είναι φτιαγμένη από φρυγανιά αναμειγμένη με σκόρδο ψιλοκομμένο και λίγο κεφαλοτύρι τριμμένο.
– Χέλι καπνιστό, γλασαρισμένο ελαφρώς με μαύρη ζάχαρη, ξίδι και φρέσκο κρεμμυδάκι.
– Κεφτεδάκια από λαχανικά που έχουμε στην παραδοσιακή μας κουζίνα: Χορτοκεφτέδες, ντοματοκεφτέδες, κολοκυθοκεφτέδες κ.λπ. Συνοδεύουμε με κάποιο από τα ντιπ που προαναφέραμε.
– Βραστή μοσχαρίσια γλώσσα λεπτοκομμένη και σερβιρισμένη με πίκλες, μαγιονέζα και κάππαρη. Εναλλακτικά, σερβίρουμε με ένα αρωματικό λαδολέμονο με εστραγκόν.
– Γίγαντες ψητοί μαζί με χωριάτικο λουκάνικο και κόκκινη πιπεριά.
– Καρπούζι κομμένο σε τετράγωνα μαζί με φέτα και φρέσκο βασιλικό. Ελαιόλαδο και ξίδι απαραιτήτως!
– Τηγανητά μακαρόνια. (Τα κομμένα όπως οι πένες). Τα βράζουμε μέχρι τη μέση του χρόνου που αναγράφεται στη συσκευασία και τα αφήνουμε να σουρώσουν πολύ καλά. Τα τηγανίζουμε σε πολύ λάδι. Είναι ιδιαίτερα γευστικά, ειδικά αν τα πασπαλίσουμε με τριμμένο τυρί μετά το τηγάνισμα. Μπορούν εύκολα να αντικαταστήσουν τις τηγανητές πατάτες ή άλλα τσιπς.
– Παξιμαδάκια ραντισμένα με ελαιόλαδο και χοντρή ζάχαρη. Επίσης, μπορούμε να τα ραντίσουμε με λικέρ μαστίχας ή τσίπουρο με γλυκάνισο.
– Τηγανητά λαχανικά, όπως μελιτζάνες, κολοκυθάκια, πράσα, πράσινο κρεμμύδι και κόκκινες πιπεριές. Συνοδεύουμε με σάλτσα ντομάτας φτιαγμένη με πολλά κρεμμύδια, κάππαρη, ελιές, ζάχαρη και ξίδι.
– Σάντουιτς με φιλέτο ψαριού –οποιουδήποτε μας αρέσει– ελαφρώς τηγανισμένο, μαγιονέζα, κάππαρη και λεμόνι. Το φιλέτο από την τσιπούρα και το λαβράκι είναι ιδανικά για αυτήν τη χρήση.
– Σάντουιτς με ψητό μοσχάρι, μαγιονέζα και ψητή κόκκινη πιπεριά. Κάτι καυτερό θα του ταίριαζε τέλεια.
– Σάντουιτς με επάλειψη από μπεσαμέλ, χοιρομέρι και μαλακό τυρί. Αν, μάλιστα, το περάσουμε και από την τοστιέρα, θα είναι μαγικό. Πρόκειται για παραλλαγή του πασίγνωστου γαλλικού σάντουιτς «croque-monsieur».
– Σάντουιτς με φέτα, αβοκάντο και ψητό κοτόπουλο. Λίγη μουστάρδα και φρέσκος βασιλικός συμπληρώνουν έναν συνδυασμό καταπληκτικό. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ψωμί του τοστ κομμένο σε τρίγωνα, αν και για πολλούς η «ευκολία» αυτή μοιάζει με μαγειρική ιεροσυλία.
– Σάντουιτς με κατσικίσιο τυρί, ροδέλες ψητής μελιτζάνας, ντομάτας, πιπεριάς Φλωρίνης, φύλλα φρεσκιασ ρόκασ και σάλτσα από σκορδάτη μαγιονέζα την οποια εχουμε εμπλουτισει με ψιλοκομμένο καρύδι. Τυλιχτά σε φύλλο, Τραγανά πιτάκια και ρολά με γέμιση έκπληξη
– Ρολά από φύλλο γεμισμενα με αρνάκι μαγειρεμένο, ψιλοκομμένα αποξηραμένα βερίκοκα και μπόλικα μπαχαρικά. Στο μείγμα μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο γιαούρτι, που κανει πιο δροσερη τη γεμιση.
– Τρίγωνα γεμιστά με ψητό μήλο, κίτρινο τυρί, λίγη καυτερή πιπεριά και σύγκλινο ψιλοκομμένο. Αν δεν μπορούμε να βρούμε σύγκλινο, λίγο τραγανό μπέικον θα είναι επάξιος αντικαταστάτης. Αν θέλουμε, μπορούμε να φτιάξουμε και λίγη ελαφριά μπεσαμέλ και να την αναμείξουμε με το μείγμα πριν το τυλίξουμε στο φύλλο. Θα το κάνει κρεμώδες.
– Πιτάκια γεμιστά με φέτα, φρέσκο ψιλοκομμένο σύκο και καρύδια. Καλό είναι τη φέτα να τη λιώσουμε με λίγο άγλυκο γάλα εβαπορέ για να αναμειχθεί σωστά με τα υπόλοιπα υλικά.
– Πιτάκια με κρεμμύδι καραμελωμένο στο τηγάνι αναμεμειγμένο με ξινομυζήθρα και ψιλοκομμένο καπνιστό χοιρινό, που τα τυλίγουμε σε φύλλο και τα ψήνουμε.
– Πιτάκια γεμιστά με χαλούμι, ψιλοκομμένο λευκό σταφύλι, ντομάτα ψιλοκομμένη και προσούτο χοντροκομμένο. Λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι ή δυόσμος θα τους ταίριαζε πάρα πολύ.
– Χορτοπιτάκια με γέμιση στην οποία θα βάλουμε διάφορα χόρτα ανάμεικτα, κρεμμύδι ξερό και κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα, μπόλικο μαϊντανό και άνηθο, ροδέλες πράσου, φέτα θρυμματισμένη, πιπέρι και ελαιόλαδο.
– Τυροπιτάκια με φέτα θρυμματισμένη ανακατεμένη με αβγά, γάλα, ελαιόλαδο και μπόλικο πιπέρι. Τυλίγουμε σε τρίγωνα και ψήνουμε ή τηγανίζουμε.
– Τρίγωνα γεμισμένα με μαγειρεμένο μπριάμ και λίγη πικάντικη φέτα. Αν θέλουμε, μπορούμε να περάσουμε το μπριάμ μαζί με τη φέτα προηγουμένως από το μπλέντερ και να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την τόσο ελληνική καλοκαιρινή «μους» για γέμιση.
– Τρίγωνα γεμιστά με ιμαμ ψιλοκομμένο το οποίο έχουμε αναμείξει με λίγη κρέμα γάλακτος.
– Με βάση το γιαούρτι και φρέσκα μυρωδικά της αρεσκείας μας ψιλοκομμένα. Θα χρησιμοποιήσουμε ένα γιαούρτι στραγγιστό πλήρες. Εναλλακτικά, αντί των μυρωδικών, χρησιμοποιούμε διάφορα ψιλοκομμένα λαχανικά ή τουρσί μαζί με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και λίγη μουστάρδα.
– Με γιαούρτι και κατίκι σε ίση ποσότητα, στα οποία θα προσθέσουμε ντομάτα και καρύδια ψιλοκομμένα. Οι πιο «τολμηροί» μπορούν να χρησιμοποιήσουν και λίγη μαρμελάδα σύκου (αν υπάρχει στο σπίτι).
– Ντιπ με γιαούρτι ανακατεμένο με λακέρδα ψιλοκομμένη, κάππαρη, λεμόνι και αλατοπίπερο.
– Γουακαμόλε: Λιώνουμε το αβοκάντο με πιρούνι, προσθέτουμε λευκό και πράσινο κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένΑ, λίγο σκόρδο, καυτερή πιπεριά, μπόλικο λάιμ, ελαιόλαδο, ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο, αλάτι και πιπέρι. Τόσο απλά. προαιρετικα, βάζουμε και λίγη ψιλοκομμένη ντομάτα και κάποιο όξινο φρούτο επίσης ψιλοκομμένο.
– Σκορδάτο με κατίκι Δομοκού και θυμάρι: Αναμειγνύουμε το κατίκι με το σκόρδο και το φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένα. Τελειώνουμε με αρκετό πιπέρι και λίγο παρθένο ελαιόλαδο.
– Ντιπ με βάση τα όσπρια: Πολτοποιούμε βρασμένα φασόλια λευκά ή κόκκινα στο μπλέντερ με μαύρο πιπέρι, σκόρδο και κρεμμύδι. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και λεμόνι.
– Με αβοκάντο λιωμένο, φέτα θρυμματισμένη, και ντομάτα και σκόρδο ψιλοκομμένα, στα οποία προσθέτουμε ρίγανη φρέσκια ψιλοκομμένη, κρεμμύδι ξερό ή φρέσκο επίσης ψιλοκομμένο, αρκετό ελαιόλαδο και λευκό ξίδι από κρασί.
– Ντιπ από αγκινάρα και σπανάκι λιωμένα στο μπλέντερ με γιαούρτι ή σάουρ κριμ, λεμόνι, ελαιόλαδο και αλατοπίπερο.
– Χούμους: Πρόκειται για το γνωστότερο ντιπ διεθνώς. Γίνεται με ρεβίθια λιωμένα, χυμό από λεμόνι, ελαιόλαδο, μυρωδικά και ταχίνι. Αν θέλουμε, μπορούμε όταν λιώνουμε τα ρεβίθια, να προσθέσουμε στο μπλέντερ λίγο καλαμπόκι βρασμένο. Εναλλακτικά, θα βάλουμε καβουρδισμένο κουκουνάρι.
– Ραϊτα (ντιπ από την Ινδία): Γιαούρτι στραγγιστο με μπόλικο λιωμένο δυόσμο και λίγο χυμό λεμόνιου.
– Ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα: Κλασικός παραδοσιακός μεζές με γέμιση από κιμά και ρύζι ή μόνο με ρύζι (τα γιαλαντζί).
– Ντολμάδες με όποια γέμιση θέλουμε, τυλιγμένοι σε λάχανο, μαρούλι ή σέσκουλο.
– Ντολμάδες με ψάρι μαγειρευτό με ντομάτα, σκόρδο και λίγο κουσκούς.
– Κολοκυθανθοί, ντοματάκια, πιπεριές. Ας μην ξεχνάμε πως μπορούμε να τα σερβίρουμε γεμιστά με τυριά, κιμά ή ψάρι, ως ορεκτικό μεζέ.