Το σπίτι χρειάζεται καθημερινή προσπάθεια για να παραμένει καθαρό. Όταν όμως χρησιμοποιούμε απορρυπαντικά τις περισσότερες φορές κάνουν κακό. Και στην υγεία μας αλλά και στο περιβάλλον. Από την άλλη όμως πλευρά είναι αδύνατο να σταματήσουμε εντελώς να τα χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας.
Η μόνη λύση που υπάρχει είναι να τα περιορίσουμε. Να μειώσουμε δηλαδή τη χρήση τους. Στη συνέχεια συγκεντρώσαμε έξυπνες ιδέες που με απλά υλικά μπορείτε να καθαρίσετε το σπίτι σας χωρίς χημικά.
Τα πλακάκια του μπάνιου
Θα χρειαστείτε:
¼ κούπας οξυζενέ
1 κ.γ υγρό σαπούνι
½ φλιτζάνι μαγειρική σόδας
Εφαρμογή:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Για να καθαρίσετε τις μικρές βρομιές, εφαρμόστε το υγρό σε ένα βρεγμένο σφουγγάρι και σκουπίστε το πλακάκι.
Στη συνέχεια ξεπλύνετε το με νερό. Σε περίπτωση που οι λεκέδες δεν φεύγουν, μπορείτε να εφαρμόσετε το υγρό πάνω στα πλακάκια και να το αφήσετε για 10 λεπτά.
Μέσα σε αυτόν τον χρόνο, οι λεκέδες διαλύονται και είναι πολύ πιο εύκολο να αφαιρεθούν. Επαναλάβετε τη διαδικασία για ακόμη μια φορά και ξεπλύνετε την επιφάνεια με νερό.
Για να παραμένει το μπάνιο σας για περισσότερο καιρό πιο καθαρό, χρησιμοποιήστε την ακόλουθη μέθοδο: Ανακατέψτε νερό και ξύδι σε αναλογία ένα προς ένα και ψεκάστε το μείγμα πάνω αρθρώσεις των πλακιδίων, 2 φορές την εβδομάδα.
Το σπίτι παραμένει καθαρό με απλά προϊόντα
Κουζίνα
Θα χρειαστείτε:
μπατονέτες μια παλιά οδοντόβουρτσα αμμωνία με λίγες σταγόνες υγρού γλυκανίσου
Εφαρμογή:
Βουτήξτε μια μπατονέτα στο μίγμα αμμωνίας-γλυκανίσου και τρίψτε στην περιοχή του λεκέ.
Αν το λίπος είναι πολύ βαθιά ριζωμένο, τότε χρησιμοποιήστε μία οδοντόβουρτσα ή ένα κανονικό σφουγγάρι. Πρέπει να φοράτε γάντια για να προστατέψετε το δέρμα σας.
Φίλτρο απορροφητήρα
Θα χρειαστείτε:
½ φλιτζάνι συνηθισμένης σόδας
½ φλιτζάνι αμμωνία
Εφαρμογή:
Γεμίζουμε μία μεγάλη κατσαρόλα με νερό και την αφήνουμε να βράσει. Προσθέτουμε στο νερό ½ φλιτζάνι, προσθέτοντας το σιγά σιγά με κουταλάκι του γλυκού. Βυθίζουμε το φίλτρο μέσα στο νερό που βράζει. Το λίπος και οι διάφοροι λεκέδες θα αρχίσουν να διαλύονται. Μετά από λίγα λεπτά, βγάλτε την κατσαρόλα από την φωτιά. Για πολύ βρώμικα και λιπαρά φίλτρα, μπορείτε να επαναλάβετε την διαδικασία με νέο νερό. Αν το λίπος δεν έχει φύγει εντελώς, μπορείτε να τοποθετήσετε το φίλτρο σε ζεστό νερό με αμμωνία (½ φλιτζάνι αμμωνία για 3,5 λίτρα νερού). Πρέπει να σιγουρευτείτε πως ο χώρος αερίζεται σωστά και πρέπει να χρησιμοποιήσετε μάσκα για την προσωπική σας ασφάλεια.
Στρώμα
Θα χρειαστείτε:
235 ml με οξυζενέ 3%
3 κ.σ μαγειρικής σόδας
Μία σταγόνα υγρού σαπουνιού
Εφαρμογή:
Φτιάξτε το μείγμα πριν την διαδικασία καθαρισμού.
Ανακατέψτε τη σόδα και το υπεροξείδιο σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Μόλις δείτε τη μαγειρική σόδα ότι έχει διαλυθεί, βάλτε μια σταγόνα υγρού σαπουνιού στο μείγμα. Ανακατέψτε το μείγμα καλά κουνώντας το μπουκάλι και ψεκάστε στο λερωμένο σημείο. Αφήστε το για 5-10 λεπτά. Τα υπολείμματα της σόδας από το στρώμα καθαρίστε τα χρησιμοποιώντας την ηλεκτρική σκούπα.
Καθαρό σπίτι με αμμωνία ή σόδα
Φούρνος
Θα χρειαστείτε:
Βραστήρας
Θα χρειαστείτε:
Ξύδι
Εφαρμογή:
Για να αφαιρέσετε τα άλατα στο βραστήρα, απλά το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ρίξετε ξίδι με νερό σε αναλογία ½, κλείστε στην συνέχεια το καπάκι και βάλτε το να βράσει. Στη συνέχεια μπορείτε με ευκολία να καθαρίσετε τα άλατα.
Κουζινικά σκεύη
Θα χρειαστείτε:
Σόδα Σκόνη
μουστάρδας
Εφαρμογή:
Η καλύτερη και η πιο ασφαλή λύση για τον καθαρισμό διάφορων σκευών και πιάτων, η αναλογία θα πρέπει να είναι 1 μέρος μουστάρδα 3 σόδα . Αναμίξτε την σόδα και την σκόνη μουστάρδας και βάλτε το σε ένα παλιό δοχείο καθαριστικού σκόνης. Είναι πολύ βολική η χρήση του.
Τουαλέτα
Θα χρειαστείτε:
Ξύδι
Καναπές από μικροΐνες
Θα χρειαστείτε:
Σφουγγάρι Μπουκάλι ισοπροπυλικής αλκοόλης (αντισηπτικό υγρό)
Βούρτσα Σόδα
Εφαρμογή:
Βάλτε μια μικρή ποσότητα αλκοόλ σε ένα σφουγγάρι και τρίψτε το σημείο με τον λεκέ. Για να απαλλαγείτε από την οσμή, μπορείτε να βάλετε μια μικρή ποσότητα σόδας.
Ψυγείο
Θα χρειαστείτε:
Σόδα
Διαλύστε 2 κ.σ σόδας σε 1 λίτρο νερό και καθαρίστε με αυτό το διάλειμμα τα ράφια και τα εσωτερικά τοιχώματα του ψυγείου, στη συνέχεια σκουπίστε τα με ένα μαλακό πανί. Για να απαλλαγείτε από τις οσμές στο ψυγείο, δεν χρειάζεται να αγοράσετε ειδικά απορροφητικά υλικά. Μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα με απλά καθημερινά προϊόντα. Μπορείτε απλά να βάλετε στα ράφια του ψυγείο τα παρακάτω: Φέτες ψωμί σικάλεως Ποτήρι με σόδα Φέτες λεμονιού.