Με ομόφωνη απόφαση, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο επέβαλε ποινή κάθειρξης πέντε ετών στον κοσμηματοπώλη και έξι ετών στον μεσίτη για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου.
Ο κοσμηματοπώλης, λόγω του ότι έχει συμπληρώσει τα 80 έτη της ηλικίας του, θα εκτίσει την ποινή του κατ’ οίκον. Αντίθετα, ο μεσίτης θα οδηγηθεί στις φυλακές. Η πρόεδρος του δικαστηρίου ενημέρωσε τους καταδικασθέντες για το δικαίωμα τους να ζητήσουν από τον Άρειο Πάγο την αναίρεση της απόφασης του Εφετείου.
Το δικαστήριο αναγνώρισε ελαφρυντικές περιστάσεις στους δύο καταδικασθέντες. Συγκεκριμένα, και οι δύο άνδρες έλαβαν το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Επιπλέον, στον κοσμηματοπώλη αναγνωρίστηκε και το ελαφρυντικό της ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του κοσμηματοπώλη ζήτησε την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου. Από την άλλη πλευρά, ο δικηγόρος του 61 ετών μεσίτη ζήτησε την αναγνώριση των ελαφρυντικών περιστάσεων του πρότερου σύννομου βίου, της ανάρμοστης συμπεριφοράς θύματος και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.
Ο εισαγγελέας υπογράμμισε ότι για τον σύννομο βίο λαμβάνονται υπόψη οι περιστάσεις υπό τις οποίες τελέστηκε η πράξη και πως η ποινή δεν πρέπει να είναι δυσανάλογη σε σχέση με το έγκλημα. Για τον κοσμηματοπώλη, σημείωσε ότι θα μπορούσε να αποφύγει τις φθορές στο κατάστημά του αν είχε ανοίξει την πόρτα στο θύμα, προσθέτοντας πως άρχισε να τον χτυπάει με μανία.
Ο κ. Κωσταρέλλος τόνισε ότι η παράνομη συμπεριφορά του καταδικασθέντα και η βλάβη που προκάλεσε στο θύμα δεν δικαιολογούνται.
«Ο ισχυρισμός του ότι άρχισε τις κλωτσιές από αλτρουιστικά αισθήματα δεν ισχύει. Ανάρμοστη συμπεριφορά θύματος δεν υπήρξε. Δεν προέκυψε θετική συμπεριφορά έμπρακτης μετάνοιας» τόνισε ο εισαγγελέας.
Στο μεταξύ, στο τέλος της διαδικασίας σημειώθηκε ένταση.
Το πλήθος εντός της αίθουσας φώναζε «δολοφόνοι, στην κόλαση να πάτε», φονιάδες» και στους δύο καταδικασθέντες.
Οι συγγενείς των καταδικασθέντων φυγαδεύτηκαν από την πόρτα που μπαινοβγαίνουν οι κατηγορούμενοι, καθώς το πλήθος επιχείρησε να τους λιντσάρει.
Η μητέρα και αδελφός του Ζακ έμειναν αγκαλιασμένοι στη μέση της αίθουσας, κλαίγοντας. «Ζαχαριά μου είναι ένοχοι», έλεγε η μητέρα.