thrinos-pethane-pasignostos-ellinas-poy-doyleye-stin-tileorasi-ton-xerei-oli-i-ellada-324044
11:03

Θρήνος: Πέθανε πασίγνωστος Έλληνας που δούλευε στην τηλεόραση, τον ξέρει όλη η Ελλάδα

11:03
Φώτης Γαλανόπουλος

Απεβίωσε σε ηλικία 98 ετών ο πρωτοπόρος Έλληνας κινηματογραφιστής Νίκος Μπιλιλής, ο οποίος εκτός από την εργασία του στον κινηματογράφο υπήρξε επίσης οπερατέρ, συνθέτης μουσικής για κινηματογράφο και θέατρο, σεναριογράφος και ποιητής. Επιπλέον, δίδαξε για σχεδόν 60 χρόνια σε αναγνωρισμένες Σχολές Κινηματογράφου, Δραματικές Σχολές και Δημοσιογραφίας.

Πέθανε ο πρωτοπόρος Έλληνας κινηματογραφιστής, Νίκος Μπιλιλής

Advertisement

Ο Νίκος Μπιλιλής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1927 και σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων, θέατρο, μουσική και κινηματογράφο στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και τη Ρώμη. Το 1960 ιδρύθηκε το πρώτο στούντιο επεξεργασίας σελιλόιντ στη Θεσσαλονίκη από τον ίδιο, με την ονομασία “Αρμονία”. Υπηρέτησε ως ανταποκριτής ξένων κινηματογραφικών επικαιροτήτων και των ελληνικών επίπεδων του Υπουργείου Προεδρίας. Το 1965 ίδρυσε, μαζί με άλλους τρεις συνεργάτες, τον πρώτο τηλεοπτικό σταθμό της χώρας στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος λειτούργησε μέχρι το 1972. Από το 1976 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’80, εργάστηκε με την ίδια μονάδα παραγωγής επικαιροτήτων και έκανε εκπομπές στην ΕΡΤ3. Για την εργασία του, έλαβε διακρίσεις σε ελληνικά και διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ.

Advertisement

Advertisement

Πέθανε ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης

Ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών. Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν με προβλήματα υγείας.

Ο Μανούσος Μανουσάκης άρχισε να εργάζεται αρχικά στον κινηματογράφο στις αρχές της δεκαετίας του 1970…

Advertisement

Θλίψη σκόρπισε η είδηση ότι έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών, ο αγαπημένος σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης.

Ο σκηνοθέτης που είχε βάλει την υπογραφή του σε τεράστιες τηλεοπτικές επιτυχίες,

Ποιος ήταν ο Μανούσος Μανουσάκης

Ο Μανούσος Μανουσάκης γεννήθηκε το 1950 στην Αθήνα. Σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Κινηματογράφου του Λονδίνου (London Film School) στην Αγγλία. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ξεκίνησε να εργάζεται αρχικά στον κινηματογράφο.

Μία από τις πρώτες του δουλειές ήταν η ταινία Βαρθολομαίος το 1973. Στην ταινία αυτή είχε τριπλό ρόλο καθώς έγραψε το σενάριο και έκανε την σκηνοθεσία και την παραγωγή αυτής. Η ταινία απέσπασε ειδική μνεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαν Ρέμο του 1973, αλλά στην Ελλάδα απαγορεύτηκε από τη χούντα, η ταινία αυτή προβλήθηκε και σε κινηματογράφο της Θεσσαλονίκης το 1973 (οδός Βασ. Όλγας και οδός Μαρτίου), οι ηθοποιοί στο σύνολό τους σχεδόν ήταν κάτοικοι του Χιλιομοδίου Κορίνθιας, επίσης στην είσοδο του κινηματογράφου υπήρχε αστυνομικός της χούντας. Ακολούθησαν κι άλλες κινηματογραφικές παραγωγές όπως το Άρχοντες το 1978, Η σκιάχτρα το 1985 ενώ συμμετείχε στις ταινίες Σουβλίστε τους! Έτσι θα πάρουμε το κουραδόκαστρο και Το τραγούδι της επιστροφής, όπου είχε παρουσία ως ηθοποιός. Στα μέσα τις δεκαετίας του 1980 έκανε τα πρώτα του βήματα ως σκηνοθέτης τηλεοπτικών σειρών. Πιο συγκεκριμένα ανέλαβε την σκηνοθεσία των σειρών: Καλλικαντζαροδουλειές (1985-1986), Μικρογραφίες (1986-1987) και Τα καλύτερά τους χρόνια (1989).

Advertisement

Το όνομά του έχει συνδυαστεί με τη σκηνοθεσία και παραγωγή ελληνικών τηλεοπτικών σειρών στην ιδιωτική τηλεόραση από τις αρχές του 1990 μέχρι σήμερα. Οι δραματικές σειρές οι οποίες σκηνοθέτησε βασίζονται σεναριακά σε απαγορευμένους έρωτες, ενώ κάποιες από αυτές («Ψίθυροι καρδιάς», «Άγγιγμα ψυχής», «Μη μου λες αντίο», «Η αγάπη ήρθε από μακριά») θεωρούνται από τις πιο επιτυχημένες στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης.

Στον κινηματογράφο έχει υπογράψει σκηνοθετικά τις ταινίες «Παραλάβατε διορισμόν» το 1996, «Κόκκινος δράκος» το 1998 και «Ουζερί Τσιτσάνης» το 2015.