«Το τέλος μιας εποχής». Με αυτόν τον τίτλο, πλήθος δημοσιευμάτων στα διεθνή ΜΜΕ περιγράφουν, μέσα σε λίγες λέξεις, το απωτύπωμα που αφήνει η πολιτική και επιχειρηματική διαδρομή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που συνοδεύτηκε από εξουσία, αμφίσημα μηνύματα, εντάσεις και ερωτικά σκάνδαλα.
Η σκιά της δύναμής του είχε πέσει εδώ και περίπου μισό αιώνα στο ιταλικό κοινοβούλιο, τα ΜΜΕ, το ποδόσφαιρο. Ωστόσο την τελευταία δεκαετία η Ιταλία – σε πολιτικό τουλάχιστον επίπεδο – δεν βρίσκεται στον «αστερισμό» του Καβαλιέρε που δημιούργησε έναν δικό του μύθο.
Όταν η συζήτηση φτάνει στον απολογισμό της πορείας του, ορισμένοι μιλούν για μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα και άλλοι για έναν βαθιά επιδραστικό επιχειρηματία και πολιτικό.
Si fa fatica ad immaginare un’Italia senza Silvio Berlusconi. Tre volte premier, fondatore di Forza Italia e di un impero televisivo che aveva plasmato l’immaginario nazionale per oltre un ventennio https://t.co/WewRL6MqM4 pic.twitter.com/wewQ7uI72x
Advertisement
— Repubblica (@repubblica) June 12, 2023
Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των εφημερίδων Repubblica και Corriere, η κατάσταση του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας ήταν ανησυχητικά σοβαρή. Λόγω αυτού , το πρωί της Δευτέρας, ο αδερφός του Πάολος και τα παιδιά του Μαρίνα, Ελεονόρα, Μπάρμπαρα και Πιερ κατέφθασαν στο νοσοκομείο του Μιλάνου για να είναι δίπλα του.
🔴 Berlusconi è morto https://t.co/mZ5MSuN45B
— Corriere della Sera (@Corriere) June 12, 2023
Ο ηγέτης του κόμματος “Φόρτσα Ιτάλια” ήταν υποχρεωμένος να νοσηλευτεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια λόγω της υγείας του. Πριν από τις εισαγωγές του τον Απρίλιο και τον Μάρτιο, είχε νοσηλευτεί τον Ιανουάριο του 2022 λόγω μιας σοβαρής ουρολοίμωξης. Επιπλέον, τον Σεπτέμβριο του 2020, αναγκάστηκε να παραμείνει υπό την επίβλεψη γιατρών λόγω πνευμονίας που προκλήθηκε από την COVID-19.
Ανατρέχοντας ακόμη περισσότερο στο παρελθόν, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι υπέστη διάφορες εισαγωγές στο νοσοκομείο για χειρουργικές επεμβάσεις. Το 2019 υποβλήθηκε σε επέμβαση για την αφαίρεση εντερικής απόφραξης, ενώ το 2016 υποβλήθηκε σε καρδιακή επέμβαση. Επίσης, το 2009 νοσηλεύτηκε μετά από επίθεση που δέχθηκε στην Πιάτσα Ντουόμο στο Μιλάνο.
Επιπλέον, ο Μπερλουσκόνι παρέμεινε για κάποιο χρονικό διάστημα στο νοσοκομείο San Raffaele λόγω προβλημάτων στα μάτια. Νοσηλεύτηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2013, εν μέσω της δίκης Ruby, και για δεύτερη φορά τον Νοέμβριο του 2014. Επιπλέον, τον Μάιο του 1997 υποβλήθηκε σε αφαίρεση ενός κακοήθους όγκου από τον προστάτη του.
Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Ο βίος και η πολιτεία του
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και επιχειρηματίας, γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1936 στο Μιλάνο.Έχει πέντε παιδιά, τη Μαρίνα, τη Βάρβαρα, τον Πιέρ Σίλβιο, την Ελεονώρα και τον Λουίτζι. Αυτά τα παιδιά θα αναλάβουν την αυτοκρατορία των μέσων ενημέρωσης και επιχειρήσεων που διαθέτει, η οποία αξιολογήθηκε από το Forbes το 2023 σε πάνω από 7 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η προσωπική ζωή του Μπερλουσκόνι ήταν άκρως επεισοδιακή. Παντρεύτηκε δύο φορές, μία το 1965 με την Κάρλα Λουτσία Νταλ Όλιο. Αυτός ο γάμος διήρκεσε μέχρι το 1985. Έπειτα, παντρεύτηκε για δεύτερη φορά το 1990 με την Βερόνικα Λάριο, αλλά αυτός ο γάμος έληξε άδοξα το 2014. Γνωστός για το ενδιαφέρον του προς το αντίθετο φύλο, τον Μάρτιο του 2022 “παντρεύτηκε” την Μάρτα Φασίνα, η οποία ήταν νεότερη του κατά 50 χρόνια. Η τελετή γάμου πραγματοποιήθηκε ως ένας “συμβολικός γάμος” που περιλάμβανε όλα εκτός από επίσημα έγγραφα και δημόσιους λειτουργούς, και λέγεται ότι κόστισε τουλάχιστον 400.000 ευρώ. Η τελετή που πραγματοποιήθηκε ήταν συμβολική, πιθανότατα λόγω των αντιδράσεων των πέντε παιδιών του Μπερλουσκόνι, που φοβήθηκαν για το μερίδιό τους στην κληρονομιά του πλούσιου μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η Μάρτα αισθάνθηκε προσβεβλημένη και εξοργισμένη που δεν είχε έναν “πραγματικό γάμο”, αλλά φαίνεται ότι συμβιβάστηκε.
Η αρχή της επιχειρηματικής αλλά και πολιτικής του καριέρας
Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο πεδίο της νομικής, στις αρχές της δεκαετίας του ’60, ξεκίνησε να ασχολείται στον κλάδο της οικοδομής. Από το 1969 έως το 1976, μέσω των εταιριών του, ανέλαβε την κατασκευή μιας σειράς οικοδομικών συγκροτημάτων και ουσιαστικά δημιούργησε τις περιοχές “Μιλάνο 2” και “Μιλάνο 3”, που βρίσκονται κοντά στην ιταλική συμπρωτεύουσα.
Ιταλική τηλεοπτική αυτοκρατορία
Τον Νοέμβριο του 1980, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ιδρύσε το πρώτο μεγάλο ιταλικό ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι, το Canale 5, το οποίο άρχισε αμέσως να ανταγωνίζεται το δημόσιο κανάλι Rai. Το 1982, πρόσθεσε το κανάλι Italia Uno στο τηλεοπτικό του όμιλο, ενώ το 1984 προστέθηκε το Rete 4.
Παράλληλα, το 1991, κατάφερε να αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών του εκδοτικού οίκου Arnoldo Mondadori. Επιπλέον, στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες συμπεριλαμβάνονταν τα πολυκαταστήματα Standa και οι ασφάλειες Mediolanum. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επέκτεινε την παρουσία του στην τηλεόραση αποκτώντας κανάλια στην Ισπανία, τη Γερμανία και, για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, στη Γαλλία.
Ο Μπερλουσκόνι εξελίχθηκε στο απόλυτο σύμβολο του επιτυχημένου επιχειρηματία, επιδεικνύοντας διαρκή πρωτοβουλία. Πολλοί σχολιαστές πιστεύουν ότι η δημιουργία του ιταλικού τηλεοπτικού κολοσσού οφείλεται στη στενή φιλία του με τον πρώην πρωθυπουργό Μπετίνο Κράξι, που ήταν σοσιαλιστής. Ωστόσο, κανείς δεν αμφισβητεί τις οργανωτικές του ικανότητες και τον εντυπωσιακό του δυναμισμό.
Από το 1986 και για τα επόμενα τριάντα χρόνια, ο Μπερλουσκόνι ήταν επίσης ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μίλαν. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Μίλαν κατέκτησε πολλά τρόπαια και αναδείχθηκε σε μια ποδοσφαιρική υπερδύναμη της Ευρώπης.
Το κόμμα του “Φόρτσα Ιτάλια”
Τον Ιανουάριο του 1994, ο Μπερλουσκόνι προχώρησε σε μια μεγάλη αλλαγή, από τον επιχειρηματικό τομέα στον πολιτικό, ιδρύοντας το κόμμα “Φόρτσα Ιτάλια”.
Αιτιολογώντας αυτήν την απόφασή του, ανέφερε ότι “υπήρχε ο ορατός κίνδυνος κατάκτησης της εξουσίας από την αριστερά και τους κομμουνιστές”. Πολλοί αναλυτές, ωστόσο, πιστεύουν ότι η ευρύτερη ιταλική πραγματικότητα έπαιξε σημαντικό ρόλο, καθώς την εποχή εκείνη υπήρχε η δικαστική έρευνα με την ονομασία “Καθαρά Χέρια”, η οποία αποκάλυπτε ένα εκτεταμένο δίκτυο διαφθοράς ανάμεσα στο επιχειρηματικό και πολιτικό σύστημα της χώρας.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, γνωστός και ως “Καβαλιέρε” λόγω του τιμητικού τίτλου του Ιππότη της Ιταλικής Δημοκρατίας, υπηρέτησε ως πρωθυπουργός τέσσερις φορές. Κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του 1994, του 2001 (αν και παραιτήθηκε μετά από τέσσερα χρόνια και έλαβε νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης) και του 2008, υπερισχύοντας με την κεντροδεξιά συμμαχία. Κατά τη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας, ο κύριος αντίπαλός του ήταν ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος ανήκε στην κεντροαριστερά.
Όσον αφορά στις νομικές περιπέτειες του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, τον Αύγουστο του 2013 καταδικάστηκε οριστικά σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης για φορολογική απάτη σχετικά με την αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Ωστόσο, τρία από αυτά τα χρόνια “σβήστηκαν” λόγω μιας αμνηστίας. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, το κοινοβούλιο της Ρώμης ψήφισε υπέρ της καθαίρεσής του από το αξίωμα του γερουσιαστή.
Ο Μπερλουσκόνι εκτέλεσε μια “εναλλακτική ποινή” δέκα μηνών, εργαζόμενος σε υπηρεσίες του δήμου του Μιλάνου, που παρείχαν υποστήριξη σε ευάλωτες κατηγορίες πολιτών.
Οι δίκες για τα λεγόμενα πάρτι “μπούνγκα-μπούνγκα” προκάλεσαν μεγάλο ενδιαφέρον σε διεθνές επίπεδο. Ωστόσο, δεν υπήρξε κάποια οριστική καταδίκη, ενώ αθωώθηκε από την κατηγορία της χρηματοδότησης νεαρών γυναικών για την παράθεση ψευδών μαρτυριών σχετικά με το περιεχόμενο των δείπνων που διοργανώνονταν στο σπίτι του.
Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2022, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ηγήθηκε του κόμματος Φόρτσα Ιταλία και επανεξελέγη γερουσιαστής. Αυτή την εξέλιξη τη θεώρησε ως “μια προσωπική, ιστορική αποζημίωση“.
Κατά τη δεκαετία του ’90 και την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της ιταλικής κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς συμμαχίας -και του Μπερλουσκόνι προσωπικά- ήταν έντονη. Οι πολιτικοί αντίπαλοί του τον κατηγόρησαν κυρίως για “σύγκρουση συμφερόντων” λόγω της πολιτικής και επιχειρηματικής του δράσης.
Αργότερα, οι τόνοι άρχισαν να υποχωρούν σταδιακά και πέρα από ουσιαστικές διαφωνίες, πολλοί αντίπαλοι αναγνώρισαν τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι ως έναν από τους κύριους πρωταγωνιστές της ιταλικής πολιτικής ζωής των τελευταίων τριάντα ετών.
Εκτός από το πολιτικό του έργο, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα μείνει στην ιστορία και λόγω των διάσημων πάρτι “μπούνγκα μπούνγκα”.
Τα πάρτι “μπούνγκα μπούνγκα”του Μπερλουσκόνι:
Η Ιταλία έχασε σήμερα έναν σημαντικό πολιτικό ηγέτη, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του πρωθυπουργού της χώρας τέσσερις φορές, παρότι ήταν αμφιλεγόμενος για πολλούς πολιτικούς.
Πέρα από την πολιτική του σταδιοδρομία, ο άνθρωπος αυτός θα μείνει αξέχαστος και για τα περίφημα πάρτι “μπούνγκα μπούνγκα” που διοργάνωνε για να χαρίσει ευχαρίστηση στους φίλους και τους γνωστούς του, με ιδιαίτερες εκδηλώσεις που περιλάμβαναν πολλά….
την βιογραφία του που κυκλοφόρησε το 2015 από τις εκδόσεις “Rizzoli”, ο Καβαλιέρε έγραφε: “Γεννήθηκα γόης. Πολλές φορές, ωστόσο, βρέθηκα στη θέση του γοητευμένου.”
Αντιδρώντας σε φήμες ότι διατηρεί σχέσεις με περισσότερες από 30 γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων ηθοποιών και επαγγελματιών συνοδών, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε δηλώσει :«Είμαι κάθαρμα, η ιδέα των 33 κοριτσιών σε δύο μήνες μου πέφτει βαριά. Θα έπεφτε βαριά ακόμη και σε έναν άνδρα 30 ετών” .
Στο βιβλίο του, ο Μπερλουσκόνι περιγράφει την απίστευτη ατάκα που φέρεται να είπε ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, προς τη σύζυγό του, Σαμάνθα, όταν η βοηθός τους, τους διέκοψε και τους ανακοίνωσε ότι πρέπει να πάνε στην Ιταλία για μια συνάντηση με τον Μπερλουσκόνι.
“Σαμάνθα, πρέπει να πάω στην Ιταλία για δείπνο με τον Μπερλουσκόνι. Μην ανησυχείς, θα βγω από το τζακούζι πριν εμφανιστούν οι συνοδοί,” λέγεται ότι είπε ο Κάμερον.
Επίσης, ο Μπερλουσκόνι αναφέρει τη γνωριμία του με τον ηθοποιό Τζορτζ Κλούνεϊ στη Ρώμη. Ο Αμερικανός ηθοποιός θεωρεί αυτήν τη γνωριμία ως την πιο εκπληκτική βραδιά της ζωής του: «Πήγα στο σπίτι του για να μιλήσω για το Νταρφούρ. Ήμουν πολύ καλά διαβασμένος. Εκείνος όμως επέμενε να μου δείξει το υπνοδωμάτιό του για το απίθανα μεγάλο κρεβάτι που του είχε κάνει δώρο ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Εξελίχθηκε σε ένα πολύ διαφορετικό βράδυ απ΄ότι ο καθένας θα φανταζόταν. Του είπα πως έπρεπε να φύγω κι εκείνος μου έλεγε: “Όχι. Που θα πας; Θα κάνουμε πάρτι σε λίγο, ενώ εγώ ήμουν κάπως: Πραγματικά πρέπει να φύγω”.»
Σύμφωνα με αναφορές της εφημερίδας “La Stampa” το 2019, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αγόρασε μια πανέμορφη έπαυλη στις Βρυξέλλες με πισίνα, γυμναστήριο και ευρύχωρα σαλόνια για τη φιλοξενία επισκεπτών.
Το κόμμα του, “Forza Italia”, είναι μέλος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η οποία περιλαμβάνει φιλοευρωπαϊκά δεξιά κόμματα.
Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Στενή φιλία με τον Πούτιν
Ένα από τα ευρωπαϊκά σχέδια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήταν να ενισχύσει τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία, καθώς είχε στενή φιλία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Το 2015, ο Μπερλουσκόνι και ο τότε 62χρονος πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, πέρασαν μαζί διακοπές χαλάρωσης σε ένα πολυτελές θέρετρο στα ψηλά βουνά, στα σύνορα Καζακστάν, Ρωσίας, Μογγολίας και Κίνας.
«Εκεί στα ψηλά βουνά, στα σύνορα Καζακστάν, Ρωσίας, Μογγολίας και Κίνας, ο Ρώσος πρόεδρος και ο «Καβαλιέρε» ξεκουράζουν σώμα και πνεύμα κάνοντας πεζοπορία και ψαρεύοντας. Το πολυτελές ξενοδοχείο όπου έχουν καταλύσει οι δύο πολιτικοί άντρες είναι τόπος διαμονής του διεθνούς τζετ σετ», όπως σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα.
Οι ντόπιοι που είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν από κοντά τους δύο ηγέτες δήλωσαν ότι ο Πούτιν και ο Μπερλουσκόνι φαινόταν χαλαροί και φιλικοί, απολαμβάνοντας τους τοπικούς χορούς και ειδικά τις εκθαμβωτικές χορεύτριες, τις οποίες επαινούσαν.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, το πολυτελές ξενοδοχείο όπου οι δύο ηγέτες διαμένουν είναι η βίλα “Altajskoje Podworje”, η οποία ανήκει στον ενεργειακό γίγαντα “Gazprom”. Η βίλα, που περιβάλλεται από πευκόφυτη περιοχή, είναι διακοσμημένη με ιταλικό γούστο και διαθέτει πολλές ανέσεις, συμπεριλαμβανομένων ελικοδρομίου, για να ικανοποιεί τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες.