Advertisement
NEWS

Σεισμός Τώρα: Ισχυρή σεισμική δόνηση “ταρακούνησε” την Τουρκία πριν λίγο

22:17
Φώτης Γαλανόπουλος

Ένας σεισμός συνέβη πριν από λίγο στην γειτονική Τουρκία. Ο σεισμός, με μέγεθος 3,9 Ρίχτερ, έπληξε την ήδη τραυματισμένη από τους σεισμούς του Φεβρουαρίου 2023 περιοχή του Καχραμανμάρας.

Advertisement

Προειδοποίηση για μεγάλο σεισμό στη Σμύρνη

Μια νέα προειδοποίηση για την πιθανότητα μεγάλου σεισμού στην Τουρκία έχει εντείνει την ανησυχία στη γειτονική χώρα.

Advertisement

Ο Δρ. Hasan Sözbilir, λέκτορας, ανέφερε ότι λίγες μέρες πριν από την 4η επέτειο του σεισμού που συνέβη στη Σμύρνη, η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή είναι ενεργή και ο αριθμός των μετασεισμών που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα υπερβαίνει τις 30.000.

Advertisement

Τόνισε επίσης ότι στη Σμύρνη υπάρχουν 4 ρήγματα που έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν σεισμούς έντασης έως 7,2 Ρίχτερ. “Μεταξύ αυτών, το ρήγμα της Τούζλα ξεχωρίζει. Μετά έρχονται τα ρήγματα Gülbahçe, Seferihisar και İzmir. Αυτά τα 4 ρήγματα αποτελούν στην πραγματικότητα τον μεγαλύτερο κίνδυνο σεισμού για τη Σμύρνη”, είπε.

Κατά τη διάρκεια του σεισμού μεγέθους 6,6 Ρίχτερ που έπληξε τις ακτές της περιοχής Σεφεριχισάρ στις 30 Οκτωβρίου 2020, αρκετά κτίρια υπέστησαν ζημιές και καταστράφηκαν. Δυστυχώς, 117 άτομα σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν. Ο Δρ. Hasan Sözbilir ανέφερε ότι «ο αριθμός των μετασεισμών έχει ξεπεράσει τις 30 χιλιάδες τα τελευταία 4 χρόνια».

για να προσθέσει “υπάρχουν 17 πιθανά ενεργά ρήγματα στη στεριά στη Σμύρνη. Επιπλέον, υπάρχουν 4 ρήγματα που μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν σεισμούς στο μέλλον. Υπάρχει ο ίδιος αριθμός ρηγμάτων στη θάλασσα. Με άλλα λόγια, περίπου 40 ρήγματα αποτελούν κίνδυνο στις μελέτες μας, ανάμεσα σε αυτά τα ρήγματα, υπάρχει ένα ρήγμα που συνιστά κίνδυνο για τη Σμύρνη μέχρι και για δόνηση 7,2 Ρίχτερ, επειδή βρίσκονται πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης. Νομίζω ότι σε έναν πιθανό σεισμό, θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές απώλειες ζωής και περιουσίας υπό τις παρούσες συνθήκες”.

Advertisement

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Είμαστε σε σεισμική ύφεση στην Ελλάδα»

TAGS:
Advertisement