se-katastasi-ektaktis-anagkis-i-athina-sokarei-ayto-poy-tha-ginei-se-4-chronia-amp-8211-anastatomenoi-oi-katoikoi-316113
11:05

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αθήνα: Σοκάρει αυτό που θα γίνει σε 4 χρόνια – Αναστατωμένοι οι κάτοικοι

11:05
Φώτης Γαλανόπουλος

Η ΕΥΔΑΠ βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας, εξετάζοντας διάφορες επιλογές για να αντιμετωπίσει τα ζητήματα υδροδότησης της Αθήνας σε περίπτωση παρατεταμένης λειψυδρίας, αν και τα τρέχοντα αποθέματα στους ταμιευτήρες είναι ικανά να καλύψουν τις ανάγκες για τέσσερα χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΥΔΑΠ έχει ήδη ξεκινήσει την προμελέτη για τη μεταφορά νερού από τους δύο ποταμούς που εκβάλλουν στη λίμνη των Κρεμαστών, καθώς και για τη χρήση της ίδιας της λίμνης ως μέτρο κατά της λειψυδρίας.

Advertisement

Λειψυδρία: Ανησυχία σε πολλές περιοχές της χώρας

Ταυτόχρονα, έχουν αρχίσει οι διαπραγματεύσεις με μεγάλους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η ΔΕΗ, ο όμιλος Μυτιληναίου και άλλοι, για την κατασκευή και λειτουργία τριών ή τεσσάρων μονάδων αφαλάτωσης, δεδομένου ότι η διαδικασία αυτή απαιτεί υψηλή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Μία από αυτές τις μονάδες αφαλάτωσης, αν οι συζητήσεις με τη ΔΕΗ προχωρήσουν, μπορεί να εγκατασταθεί στην περιοχή του Λαυρίου.

Advertisement

Advertisement

Οι άλλες δύο ή τρεις εγκαταστάσεις βρίσκονται στην πλευρά του Κορινθιακού Κόλπου και κατά μήκος του αγωγού που μεταφέρει το νερό από το Μόρνο στην Αθήνα.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΥΔΑΠ, το κόστος του νερού που προκύπτει από αφαλάτωση είναι αρκετά υψηλό, φτάνοντας το 1 ευρώ ανά κυβικό μέτρο, ενώ αυτή τη στιγμή η ΕΥΔΑΠ χρεώνει 0,35 ευρώ ανά κυβικό.

Κάθε περίπτωση αναμένεται να είναι χρονοβόρα, με τουλάχιστον τρία χρόνια να απαιτούνται μέχρι να αρχίσουν να λειτουργούν.

Advertisement

Μεταφορά νερού από τη λίμνη των Κρεμαστών

Οι ίδιοι υπεύθυνοι της ΕΥΔΑΠ επεσήμαναν ότι η ταχύτερη και πιο οικονομική λύση είναι η μεταφορά νερού από τη λίμνη Κρεμαστών. Αυτή η λύση μπορεί να αποδώσει και να ενισχύσει το δίκτυο σε διάστημα λιγότερο από τρία χρόνια, εφόσον δεν υπάρχουν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας για περιβαλλοντικά ή άλλα θέματα που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν το έργο.

Η κατασκευή είναι σχετικά απλή, αν και θα απαιτεί την διάνοιξη σηράγγων για την εγκατάσταση του αγωγού. Ωστόσο, κάτι αντίστοιχο έχει υλοποιηθεί στο παρελθόν με τη μεταφορά νερού από το φράγμα του Ευήνου στο δίκτυο του Μόρνου.

Το αρχικό πλάνο προβλέπει τη σύνδεση δύο παραποτάμων του Αχελώου, που εκβάλλουν στη λίμνη Κρεμαστών, με το δίκτυο του Μόρνου.

Σύμφωνα με εκπροσώπους της ΕΥΔΑΠ, εξετάζονται όλες οι πιθανές λύσεις για να επιτευχθεί οριστική επίλυση του προβλήματος υδροδότησης της πρωτεύουσας.

Advertisement

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και την Κυβέρνηση.

Λειψυδρία: Τι είναι η ανακύκλωση νερού

Πρωτόγνωρες εικόνες στον Μόρνο: Aποκαλύφθηκε το βυθισμένο χωριό Κάλλιο από την λειψυδρία

Η λειψυδρία απειλεί την Αττική και μάλιστα στερεύει ο Μόρνος, σε σημείο που εμφανίστηκε το βυθισμένο χωριό Κάλλιο.

Ειδικότερα, τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες, καθώς έχουν μειωθεί σημαντικά τα αποθέματα νερού στον Μόρνο, που υδροδοτεί την Αττική, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος λειψυδρίας να είναι κοντά και η εξοικονόμηση νερού να είναι αναγκαία.

Έχει στερέψει ο Μόρνος από τις περιορισμένες βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα το χωριό Κάλλιο, που ήταν βυθισμένο, να έχει αναδυθεί.

Με λειψυδρία απειλείται η Αττική

Η λειψυδρία είναι ορατή στην Αττική

«Αν πέσει πολύ η στάθμη είναι αδύνατο να αντλήσουμε νερό. Αυτό σημαίνει ότι οι Αθηναίοι θα πρέπει να μετακομίσουν» υπογράμμισε στον ΣΚΑΪ ο ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ Κίμων Χατζημπίρος.

Εξοικονόμηση νερού για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της λειψυδρίας

Και συνεχίζει «η λίμνη Μόρνου έχει κατασκευαστεί ακριβώς για να τροφοδοτεί την Αθήνα. Στην αρχή της δεκαετίας του ‘90 είχαμε μια μεγάλη λειψυδρία. Ευτυχώς όμως είχε προλάβει να ξεκινήσει το έργο του Εύοινου, η λίμνη του Εύοινου που τροφοδοτεί τη λίμνη του Μόρνου για να φτάσει στη συνέχεια το νερό στην Αθήνα και πιστέψαμε τότε ότι το πρόβλημα της ύδρευσης της Αθήνας έχει οριστικά λυθεί, διότι οι ποσότητες του νερού τότε οι διαθέσιμες ήταν πολύ μεγάλες. Το άμεσο που πρέπει να γίνει τώρα είναι η εξοικονόμηση νερού στην πόλη και παντού, έτσι ώστε τα λίγα αποθέματα που έχουμε να φτάσουν μέχρι να περάσει αυτό το έκτακτο φαινόμενο. Θυμάμαι παλιά είχε απαγορευτεί το πλύσιμο των αυτοκινήτων, το πλύσιμο των βεραντών, εκεί δηλαδή που το νερό δεν είναι απολύτως απαραίτητο και μπορούμε να το στερηθούμε για ένα διάστημα, έτσι ώστε να έχουμε να πίνουμε».

Οι φωτογραφίες, που τραβήχτηκαν στις 18 Αυγούστου, από τον μηχανολόγο μηχανικό, Γιώργο Χάλκο και παρουσιάζει ο ΣΚΑΪ, δείχνουν την πραγματική εικόνα που επικρατεί.

«Είναι από τις φορές που έχει κατέβει πάρα πολύ. Έχει ξανακατέβει, αλλά τώρα έχει κατέβει πάρα πολύ (…), έχει κατέβει πολύ χαμηλά η στάθμη και η διαφορά ύψους από την υπερχείλιση είναι πολύ μεγάλη» επεσήμανε ο μηχανολόγος μηχανικός.

Από την πλευρά της ΕΥΔΑΠ επισημαίνεται ότι «τα τελευταία δύο χρόνια, η έλλειψη βροχών έχει περιορίσει σημαντικά τα υδατικά αποθέματα των ταμιευτήρων που τροφοδοτούν την Αττική. Η ΕΥΔΑΠ ενεργοποιεί ήδη συμπληρωματικές πηγές, όπως προβλέπεται στον προγραμματισμό της».