amp-8220-telos-chronoy-amp-8221-gia-tin-allagi-oras-amp-8211-i-episimi-anakoinosi-toy-ypoyrgeioy-312299
20:41

“Τέλος χρόνου” για την αλλαγή ώρας – Η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου

20:41
Φώτης Γαλανόπουλος

Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η μετάβαση στη χειμερινή ώρα για το 2024 θα γίνει τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Οκτωβρίου.

Αλλαγή ώρας: Αντίστροφη μέτρηση για τη χειμερινή ώρα

Φέτος, αυτή η αλλαγή θα γίνει στις 27 Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, στις 04:00 τα ξημερώματα, οι πολίτες θα χρειαστεί να γυρίσουν τους δείκτες του ρολογιού μία ώρα πίσω, προκειμένου να δείχνουν 3:00.

Advertisement

Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αναφέρει: «Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της EE 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ.».

Γιατί αλλάζει η ώρα

Η εφαρμογή της αλλαγής ώρας έχει ως κύριο όφελος την εξοικονόμηση ενέργειας. Συνολικά, κατά τη διάρκεια των επτά μηνών της θερινής ώρας, καταφέρνουμε να εξοικονομήσουμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι την ηλιακή φωτεινότητα.

Advertisement

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70, λόγω της πετρελαϊκής κρίσης, πολλές ευρωπαϊκές χώρες επιδίωκαν να μεγιστοποιήσουν την αξιοποίηση του φυσικού φωτός.

Advertisement

Από το 1996 ισχύει μία ενιαία ρύθμιση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με την οποία την Άνοιξη μετακινούμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (για να επωφεληθούμε από το φυσικό φως για μία επιπλέον ώρα), ενώ το Φθινόπωρο τα ρολόγια επιστρέφουν μία ώρα πίσω.

Πpoσoχή, μην μπερδευτείτε: Τι θα συμβεί φέτος με την αλλαγή ώρας και την κατάργησή της

Η ώρα αναμένεται να αλλάξει όπως συμβαίνει κάθε χρόνο άλλωστε και από θερινή θα μετατραπεί σε χειμερινή με την κατάργησή της που είχε ακουστεί να έχει πλέον παγώσει.

Μέσα στον Οκτώβριο, λοιπόν, αναμένεται να έχουμε τη γνωστή, πια, αλλαγή ώρας, καθώς η θερινή θα δώσει τη θέση της στη χειμερινή και τα ρολόγια θα πάνε μία ώρα πίσω.

Advertisement

Μεγάλη προσοχή – Τι ισχύει με την αλλαγή ώρας

Πότε θα έχουμε τελικά αλλαγή ώρας τον Οκτώβριο 2024; Τι ισχύει;

Η εφαρμογή της θερινής ώρας ουσιαστικά δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα εφεύρημα των κρατών για να ξεκινούν οι καθημερινές μας δραστηριότητες νωρίτερα και να εκμεταλλευόμαστε περισσότερες ώρες ηλιακού φωτός.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε τον Μάρτιο του 2019 υπέρ της κατάργησης της αλλαγής της ώρας από το 2021.

Τώρα οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να ξεκαθαρίσουν εάν θέλουν μόνιμα θερινή ή χειμερινή ώρα. Στο τέλος, θα αποφασίσουν από κοινού τα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Advertisement

Τι θα συμβεί με αλλαγή ώρας 2024

Την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, όπως κάθε χρόνο, θα αλλάξει και φέτος η ώρα.

Συγκεκριμένα, η αλλαγή θα γίνει στις 27/10 και, όταν το ρολόι δείξει 04:00 π.μ., θα πρέπει να γυρίσουμε τους δείκτες στις 03:00 π.μ.

Υπενθυμίζεται ότι, παρά τα διάφορα δημοσιεύματα των προηγούμενων ετών, ουδέποτε υπήρξε απόφαση για κατάργηση της αλλαγής ώρας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Επρόκειτο για μία θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία δεν συζητήθηκε ποτέ στο Συμβούλιο ούτε εξελίχθηκε σε κάτι περισσότερο.

Επομένως, και σύμφωνα με την οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της EE 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω τα ξημερώματα της Κυριακής 27 Οκτωβρίου.