amp-8220-eskasan-amp-8221-ta-dysaresta-molis-kaikan-2-pyrosvestika-tragikes-ores-gia-enan-pyrosvesti-290354
21:00

“Έσκασαν” τα δυσάρεστα μόλις: Κάηκαν 2 πυροσβεστικά, τραγικές ώρες για έναν πυροσβέστη

21:00
Γιώτα Κορώνα

Κατά τη διάρκεια της καταπολέμησης της πυρκαγιάς που πλήττει την Αττική, σημειώθηκε ένα σοβαρό περιστατικό στον Νέο Βουτζά τη Δευτέρα 12 Αυγούστου, όταν δύο οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας υπέστησαν εκτενείς ζημιές και καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις φλόγες.

Advertisement

Ο τραυματισμός ενός πυροσβέστη αναφέρθηκε, ο οποίος υπέστη ελαφρά εγκαύματα, ενώ οι υπόλοιποι τρεις πυροσβέστες είναι σε καλή κατάσταση και δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Advertisement

Σχετικά με την κατάσταση στη Μονή Πεντέλης, ο Φρίξος Δρακοντίδης κατέγραψε εικόνες που δείχνουν ότι αν και το κτίριο της Μονής δεν υπέστη ουσιαστικές βλάβες, ο γύρω χώρος υπέστη ζημιές από την πυρκαγιά.

Η κατάσταση στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στην Πεντέλη έχει επανέλθει σε κανονικότητα, καθώς ο κίνδυνος για τις εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου έχει απομακρυνθεί. Χάρη στην ταχεία και αποτελεσματική παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι εγκαταστάσεις στον λόφο Κουφού δεν διατρέχουν πλέον κίνδυνο από την εξελισσόμενη πυρκαγιά.

Advertisement

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Εργασίας εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία επιβάλλεται αναστολή των χειρωνακτικών εργασιών σε εξωτερικούς χώρους για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα στη βορειοανατολική Αττική. Η εν λόγω αναστολή ισχύει μέχρι και αύριο, Τρίτη 13 Αυγούστου, και έχει στόχο να διασφαλίσει την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, προστατεύοντάς τους από τις επικίνδυνες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας των πυρκαγιών. Το υπουργείο καλεί όλους τους εργοδότες να συμμορφωθούν με την απόφαση και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των υπαλλήλων τους.

Ειδικότερα:

  1. Οι εργοδότες επιχειρήσεων που βρίσκονται σε περιοχές που πλήττονται από τις πυρκαγιές οφείλουν, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρ.32, ν.5053/2023, να συμμορφώνονται άμεσα με τα μέτρα που λαμβάνουν οι αρμόδιες δημόσιες αρχές, ιδίως μέτρα που αφορούν στην υποχρεωτική εκκένωση ή την προληπτική απομάκρυνση πολιτών.
  2. Για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που βρίσκονται στον Βορειανατολικό Τομέα Αττικής και για τις ημέρες Δευτέρα 12.08.2024 και Τρίτη 13.08.2024, καθίσταται υποχρεωτική η παύση εργασιών σε χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο, ενδεικτικά αναφερόμενες, εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα (delivery) κ.λπ.
  3. Η παύση εργασιών δεν εφαρμόζεται σε δραστηριότητες που αφορούν σημαντικές και κοινωνικά κρίσιμες υποδομές στους τομείς της υγείας, των μεταφορών, της κοινής ωφέλειας και των μέσων μαζικής ενημέρωσης (M.M.E), καθώς και των υπηρεσιών/εργασιών που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των εξελισσόμενων πυρκαγιών και την διάσωση και περίθαλψη ανθρώπων και ζώων. Η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της ζωής είναι και σε αυτές τις περιπτώσεις υποχρεωτική.

Από την έναρξη της πυρκαγιάς, η οποία εκδηλώθηκε χθες, έως και σήμερα στις 15:30, καταγράφηκαν 65 περιστατικά που προσήλθαν σε εφημερεύοντα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Από αυτά, 31 περιστατικά μεταφέρθηκαν με τη βοήθεια του ΕΚΑΒ, ενώ ορισμένοι ασθενείς επέλεξαν να προσέλθουν αυτοβούλως στις υγειονομικές μονάδες.

Παράλληλα, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έχει ήδη αρχίσει την αναλυτική εκτίμηση των περιοχών που υπέστησαν καταστροφή από τη φωτιά, προκειμένου να καταγραφούν οι εκτάσεις που επλήγησαν και να εκτιμηθεί το μέγεθος της ζημίας.

Advertisement