protognores-eikones-sta-nisia-tis-elladas-oi-pistoi-kanoyn-amp-8230-litaneies-kratontas-eikones-zitontas-na-vrexei-313147
16:25

Πρωτόγνωρες εικόνες στα νησιά της Ελλάδας: Οι πιστοί Κάνουν… λιτανείες κρατώντας εικόνες, ζητώντας να βρέξει

16:25
Δημήτρης Δημόπουλος

Στις Κυκλάδες αλλά και στο Άργος πλήθος πιστών κάνουν λιτανείες προκειμένου να σταματήσει η λειψυδρία που επικρατεί εδώ κι αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και να βρέξει.

Τόσο οι κάτοικοι που βρίσκονται στις Κυκλάδες όσο και εκείνοι στο Άργος έχοντας στα χέρια τους εκκλησιαστικές εικονές κάνουν λιτανείες με σκοπό να σταματήσει το φαινόμενο της λειψυδρίας.

Advertisement

Λιτανείες σε Κυκλάδες και Άργος – Οι πιστοί ανέλαβαν δράση για την καταπολέμηση της λειψυδρίας

Η παρατεταμένη λειψυδρία σε Κυκλάδες και ηπειρωτική Ελλάδα έκανε τους κατοίκους να καταφύγουν στις λιτανείες για να πέσει η πολυπόθητη βροχή.

Κρατώντας εκκλησιαστικές εικόνες στα χέρια, κάτοικοι στις Κυκλάδες αλλά και στο Άργος έκαναν λιτανείες, για την παρατεταμένη λειψυδρία, προσευχόμενοι να βρέξει.

Advertisement

Ειδικότερα, ο αρχιερατικός εκπρόσωπος Μυκόνου, πατήρ Πέτρος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα”, ανέφερε ότι οι λιτανείες πρόκειται για δεήσεις που είναι άρρηκτα δεμένες με την ελληνική παράδοση.

Advertisement

“H Μητρόπολη μας έστειλε τις ευχές να τις διαβάσουμε και όπου μπορούμε, να κάνουμε και λιτανεία”, είπε ο ιερέας, διαβεβαιώνοντας πως ανάλογη λιτανεία έγινε και στη Σύρο, από τον ίδιο τον Μητροπολίτη Κυκλάδων, που εδρεύει εκεί.

“Αίτημα του κόσμου ήταν να γίνουν λιτανείες” αναφέρει κάτοικος της Άνδρου με ειδική αναφορά στο Κόρθι, χωριό του νησιού, όπου δεν έχει βρέξει εδώ και έναν χρόνο. Όπως εξήγησε ο πατέρας Πέτρος, τέτοια δέηση είχε περίπου 20 χρόνια να γίνει.

Advertisement

“Οι ευχές θα πιάσουν τόπο όταν έχουμε πίστη και εμείς το ζητάμε από τον Θεό με πίστη και ελπίδα”, κατέληξε ο ιερέας.

Ομοίως στη Σύρο, έγινε δέηση στην Ερμούπολη παρουσία του μητροπολίτη Σύρου, Δωρόθεου, ο οποίος ανέπεμψε δέηση υπέρ καταπαύσεως της ανομβρίας. “Είμεθα βέβαιοι, ότι αν ενώσουμε όλοι τις προσευχές μας προς το πανάγαθο ουράνιο πατέρα μας, δεν είναι δυνατό παρά να μας ακούσει και να ανταποκριθεί στα αιτήματά μας”, ανέφερε ο μητροπολίτης.

Απευθυνόμενος στους πιστούς, ο κ. Δωρόθεος τους κάλεσε να ενώσουν και να εντείνουν τις προσευχές τους προς τον Κύριο “υπέρ του καταπέμψαι τη γη βροχήν καρποφόρον και όμβρον ειρηνικόν και σώσαι τα βοσκήματα και τας καλλιεργείας των ανθρώπων”.

Εξάλλου, στη Μύκονο, οι κάτοικοι της Άνω Μεράς, έκαναν περιφορά την εικόνα της Παναγίας, για τον ίδιο λόγο, ψάλλοντας και κάνουν δεήσεις για να βρέξει.

Advertisement

Σέρρες: Απεγνωσμένοι κάτοικοι έκαναν… λιτανεία για να βρέξει – “Η μόνη μας ελπίδα ο Θεός”

Να υπενθυμίσουμε ότι ήταν τον περασμένο Ιούλιο όταν κάτοικοι στην κοινότητα Δραβήσκου του δήμου Νέας Ζίχνης στις Σέρρες, έκαναν λιτανεία για να βρέξει.

Απεγνωσμένοι οι κάτοικοι και οι αγρότες της περιοχής πλήττονται από την ξηρασία. Όπως αναφέρει το serres24.gr, μαζί με τον ιερέα Παναγιώτη Γιαζιτζόγλου κατευθύνθηκαν στον ποταμό Αγγίτη και τέλεσαν λιτανεία.

Ο αντιδήμαρχος του Δήμου Νέας Ζίχνης, Κώστας Νταράκης, έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook: “Εκ μέρος όλων θέλω να ευχαριστήσω τον πάτερ Panagiotis Giazitzoglou για την τέλεση της λιτανείας. Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους όσους ακολούθησαν περπατώντας μέσα στον καύσωνα από το χωριό μέχρι τον ποταμό Αγγίτη. Ο προφήτης Ηλίας να πρεσβεύει για ολους μας. Υ.Σ οι τοπικοί άρχοντες δεν εμφανίστηκαν τους δικαιολογώ θα ήταν κουρασμένοι από το χθεσινό πάρτι”.