Advertisement
NEWS

Πρoσoχή: Αν δεις αuτό το χαρτί στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου σου, σημαίνει ότι ετοιμάζονται να σε κλέψουν

20:28
Γιώτα Κορώνα

Μια ανησυχητική αύξηση απάτης έχει παρατηρηθεί στους ελληνικούς δρόμους, καθώς επιτήδειοι επιδιώκουν να αποσπάσουν χρήματα από ανυποψίαστα θύματα μέσω δύο νέων μεθόδων. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Action24, μία από αυτές τις μεθόδους περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός σημειώματος στα παρμπρίζ των αυτοκινήτων, το οποίο είναι σχεδιασμένο να μοιάζει με κλήση από την Τροχαία, εξαιτίας ενός δήθεν τροχαίου ατυχήματος.

Νέες Απάτες στους Δρόμους: Προσοχή στους Επιτήδειους

Συγκεκριμένα, οι απατεώνες συντάσσουν ένα έγγραφο στο οποίο ενημερώνουν το υποψήφιο θύμα ότι προκάλεσαν ζημιά στο αυτοκίνητό τους και ότι απαιτούν να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την κάλυψη των ζημιών. Στη συνέχεια, παρακινούν τον οδηγό να επικοινωνήσει μαζί τους, προκειμένου να εμπλακεί η ασφαλιστική εταιρεία και να πληρώσει την υποτιθέμενη ζημιά. Για να ενισχύσουν την πειθώ τους, πολλοί από αυτούς χρησιμοποιούν ψευδομάρτυρες, οι οποίοι «επιβεβαιώνουν» την ύπαρξη ζημιών.

Advertisement

Μετά από αρκετές καταγγελίες πολιτών, οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν αναλάβει δράση, προειδοποιώντας τους πελάτες τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην παρασύρονται από τέτοιου είδους μηνύματα.

Παράλληλα, έχει παρατηρηθεί και μία νέα μορφή απάτης που σχετίζεται περισσότερο με επιτόπιες κλοπές, αντί με «μελλοντικές πληρωμές». Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, οι επιτήδειοι τοποθετούν στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου ένα αντίστοιχο σημείωμα που μοιάζει με κλήση της Τροχαίας, και ενώ το θύμα προσπαθεί να το παραλάβει, οι απατεώνες εκμεταλλεύονται την κατάσταση, ανοίγουν την πόρτα του οχήματος και κλέβουν τα προσωπικά αντικείμενα που βρίσκονται εντός του Ι.Χ. Αυτή η απάτη έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους πολίτες, οι οποίοι καλούνται να είναι σε εγρήγορση και να προστατεύσουν τα προσωπικά τους αντικείμενα.

Advertisement

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο:

Έκτακτη ανακοίνωση από την ΕΛ.ΑΣ: Μεγάλη απάτη τώρα στην Ελλάδα – Τι πρέπει να προσέχετε, ανοίξτε τα μάτια σας

 

Advertisement

Η ΕΛΑΣ προειδοποιεί τους πολίτες με μια έκτακτη ανακοίνωσή της σχετικά με νέα απάτη, όπου επιτήδειοι προσπαθούν να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες με ένα ψευδή μήνυμα.

Τι πρέπει να προσέχετε, ανοίξτε τα μάτια σας

Συγκεκριμένα, οι απατεώνες χρησιμοποιούν τα προσωπικά στοιχεία του αντιστράτηγου Δημήτριου Μάλλιου, αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, και ενσωματώνουν το λογότυπο της Ελληνικής Αστυνομίας στην επιστολή τους με σκοπό να δημιουργήσουν την εντύπωση της αξιοπιστίας στην επιστολή που προωθούν μέσω email.

Advertisement

Τι γράφει το e-mail

Πιο αναλυτικά, οι επιτήδειοι παριστάνουν τις ελεγκτικές αρχές για να στείλουν email στους χρήστες του διαδικτύου, υποστηρίζοντας ότι ο παραλήπτης εμπλέκεται σε πορνογραφικές και άλλες παραβάσεις. Η Ελληνική Αστυνομία επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο μήνυμα είναι πλαστό και απατηλό, στέλνεται από δράστες που επιδιώκουν να εξαπατήσουν και να αποκομίσουν παράνομα οικονομικό όφελος από τους πολίτες.

Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες

Παράλληλα, η Αστυνομία καλεί τους πολίτες να μην ανταποκρίνονται στο συγκεκριμένο μήνυμα και να μην ανοίγουν τα συνημμένα αρχεία, ώστε να αποφύγουν την πρόσβασή τους σε κακόβουλο λογισμικό. Υπενθυμίζεται ότι χρήσιμες συμβουλές για την πρόληψη απάτης είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας, στον οδηγό του πολίτη/χρήσιμες συμβουλές, ενώ επιπλέον πληροφορίες και συμβουλές για περιπτώσεις ηλεκτρονικών απατών μπορούν να βρεθούν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος www.cyberalert.gr.

Advertisement
TAGS:
Advertisement