Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έστειλε επείγον ερώτημα από προς την Περιφέρεια Κρήτης για τον αυξημένο αριθμό θανάτων (73) σε γηροκομείο των Χανίων.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τον αυξημένο αριθμό θανάτων σε γηροκομείο στην Κρήτη, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει ήδη λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Πιο συγκεκριμένα, απέστειλε την Παρασκευή 23 Απριλίου στην Περιφέρεια Κρήτης επείγον αίτημα ενημέρωσης αναφορικά με τις συνθήκες λειτουργίας της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων. Καθώς ενδέχεται να υπάρχουν ποινικές προεκτάσεις, η υπόθεση εξετάζεται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία περί ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (Μ.Φ.Η.), το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι αρμόδιο για τον καθορισμό των προϋποθέσεων λειτουργίας, ενώ οι κατά τόπους Περιφέρειες είναι αρμόδιες για την εποπτεία τους. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση (Π1γ/οικ.81551/25.6.2007), η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων εκδίδεται από την αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας από την οποία διενεργείται και η εποπτεία τους.
Υπενθυμίζεται ότι, κατά τον τελευταίο χρόνο, με απώτερο στόχο την προστασία απέναντι στην COVID-19 τόσο των εργαζόμενων, όσο και των φιλοξενούμενων, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανέπτυξε μια σειρά πρωτοκόλλων για τη καθημερινή λειτουργία των μονάδων αυτών. Προκειμένου να διευκολύνει την τήρηση των πρωτοκόλλων, το Υπουργείο σε σύμπραξη με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, πραγματοποιήσαν τακτικούς ελέγχους φορείας του νέου κορωνοϊού καθώς και ελέγχους τήρησης των πρωτοκόλλων.
Επιπλέον, το Υπουργείο Εργασίας έχει αναλάβει τη διανομή rapid test σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων αναγνωρίζοντας το κόστος που συνεπάγεται η συχνή διεξαγωγή τέτοιων τεστ. Πρόθεση του Υπουργείου ήταν και είναι η λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου για την προστασία των ηλικιωμένων που διαβιούν σε τέτοιες δομές. Πρακτικές ή παραλείψεις που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ατόμων τρίτης ηλικίας, κατά την περίοδο των ανωτέρω ελέγχων δεν έγιναν ανεκτές και επιβλήθηκαν τα αντίστοιχα διοικητικά πρόστιμα από τις αρμόδιες εθνικές αρχές».
Οι έρευνες των αρμόδιων αρχών συνεχίζονται σχετικά με τις συνθήκες θανάτου δεκάδων ηλικιωμένων, τροφίμων του γηροκομείου. Αν και αρχικά ο αριθμός των θανάτων υπολογιζόταν σε 68 μέσα σε 16 μήνες, ο αριθμός έχει αυξηθεί σε τουλάχιστον 73, καθώς κάποιοι ηλικιωμένοι κατέληξαν στο νοσοκομείο.
Οι αστυνομικοί έχουν ήδη προχωρήσει σε αιφνιδιαστική έρευνα στις 22 Μαρτίου. Ωστόσο δεν εντόπισαν κάποιο στοιχείο. Στην κατοχή τους βρίσκεται υλικό από κάμερες ασφαλείας, ενώ ερευνώνται και οι διαθήκες των ηλικιωμένων.
Σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, σε τουλάχιστον μία περίπτωση υπάρχει μεταβίβαση ακινήτου κάποιου τροφίμου στο γηροκομείο. Στη συγκεκριμένη υπόθεση η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου είχε εμφανιστεί ως πληρεξούσιος του ηλικιωμένου ή της ηλικιωμένης που επρόκειτο να κάνει τη μεταβίβαση.
Σημαντικό πρόσωπο στην υπόθεση θεωρείται και ο γιατρός που υπέγραφε τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου. Σε όλες, ως αιτία θανάτου φέρεται η καρδιακή ανακοπή.
Για σκευωρία μιλά η ιδιοκτήτρια του νοσοκομείου, που επισημαίνει ότι η δομή λειτουργεί νόμιμα από το 2009 και αποδίδει τις καταγγελίες σε πρώην υπαλλήλους που απολύθηκαν λόγω συμπεριφοράς.