Advertisement
NEWS

Νέο θρίλερ στις ράγες: “Έβαλαν” πάλι 2 τρένα να κινούνται αντίθετα στην ίδια μονή γραμμή

20:23
Γιώτα Κορώνα

Ένα περιστατικό που θα μπορούσε να καταλήξει σε τραγωδία με τη σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών, γεμάτων επιβάτες, συνέβη το πρωί της Παρασκευής, γεγονός που επιβεβαίωσε ο ΟΣΕ, προκαλώντας έντονη ανησυχία στο επιβατικό κοινό. Το συμβάν εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου και τον βαθμό του εκσυγχρονισμού του, καθώς και τα μέτρα που έχουν ληφθεί προκειμένου να αποτραπεί η επανάληψη μιας εθνικής τραγωδίας, όπως αυτή που σημειώθηκε στα Τέμπη με τις πολυάριθμες απώλειες.

Το περιστατικό έλαβε χώρα το πρωί, όταν ένα τρένο που κατευθυνόταν προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» παραλίγο να συγκρουστεί με μια άλλη αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Κιάτο-Αθήνα. Από τύχη και έγκαιρη παρέμβαση, αποφεύχθηκε η σύγκρουση, καθώς ο σταθμάρχης και ο μηχανοδηγός του τρένου προς το αεροδρόμιο αντιλήφθηκαν ότι είχε δοθεί εντολή αναχώρησης στην αμαξοστοιχία που ερχόταν από το Κιάτο. Τα δύο τρένα σταμάτησαν μόλις 500 μέτρα πριν εισέλθουν σε μονή γραμμή, αποτρέποντας μια πιθανή καταστροφή.

Advertisement

Η Αναλυτική Ανακοίνωση του ΟΣΕ

«Περί τις 09:13 η αμαξοστοιχία 1210, με προορισμό το Αεροδρόμιο, έλαβε σήμα αναχώρησης από τον σταθμό Αθηνών. Ενόσω η αμαξοστοιχία 1210 είχε αρχίσει να κινείται προς τον ΣΣ Αγίων Αναργύρων, έλαβε εντολή από το ΣΚΑ να ξεκινήσει με κατεύθυνση προς ΣΣ Αθηνών η αμαξοστοιχία 1307 προερχόμενη από το Κιάτο.

Advertisement

Ο Σταθμάρχης των Αθηνών και ο μηχανοδηγός της 1210, ακούγοντας την εντολή αναχώρησης που έδωσε το ΣΚΑ στην αμαξοστοιχία 1307, επικοινώνησε ο πρώτος μέσω GSM-R με το ΣΚΑ, όπου και δόθηκε άμεσα εντολή ακύρωσης της εντολής κίνησης της αμαξοστοιχίας 1307 προς ΣΣ Αθηνών, ενώ ταυτόχρονα και ο μηχανοδηγός της 1210 επικοινώνησε μέσω VHF με τον μηχανοδηγό της 1307 και τον ενημέρωσε ότι ήδη κινείται προς ΣΣ Αγίων Αναργύρων.

Advertisement

Ταυτόχρονα σχεδόν ο μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας 1307 αντελήφθη την κατάσταση και ακινητοποίησε τον συρμό, αμέσως, μόλις είχε εξέλθει του ΣΣ Αγίων Αναργύρων και σε απόσταση 500μ. προτού εισέλθει στην μονή γραμμή.

Στη συνέχεια κατόπιν ενημέρωσης της διοίκησης του ΟΣΕ για το περιστατικό έγιναν οι ακόλουθες ενέργειες:

Advertisement

Τονίζεται για άλλη μια φορά ότι, η πιστή τήρηση των διατάξεων του Γενικού Κανονισμού Κυκλοφορίας από όλους τους εμπλεκόμενους στην κυκλοφορία των τρένων, ο οποίος περιλαμβάνει πολλαπλές δικλείδες ασφαλείας, αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα της ομαλής διεξαγωγής της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας.

Η Διοίκηση του ΟΣΕ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ενίσχυση της εκπαίδευσης του προσωπικού, ώστε να αποτρέπονται μεμονωμένα λάθη. Στόχος παραμένει η συνεχής βελτίωση των υπηρεσιών, με απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη των επιβατών.»

TAGS:
Advertisement