neo-sok-prin-ligo-nekros-diasimos-kai-agapimenos-tragoydistis-300263
23:09

Νεο σοκ πριν λίγο : Νεκρός διάσημος και αγαπημένος τραγουδιστής

23:09
Γιώτα Κορώνα

Ο Σέρτζιο Μέντες, ο διάσημος Βραζιλιάνος μουσικός με βραβεία Grammy και δημιουργός της παγκόσμιας επιτυχίας «Mas Que Nada», απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών, ύστερα από μήνες μάχης με τις επιπτώσεις του μακροχρόνιου Covid. Αν και δεν δόθηκε επίσημη αιτία θανάτου, η οικογένειά του επιβεβαίωσε ότι αντιμετώπιζε επιπλοκές από τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με το NBC, η είδηση του θανάτου του επιβεβαιώθηκε την Πέμπτη με ανακοίνωση της οικογένειάς του.

Advertisement

«Η σύζυγός του και μουσική του σύντροφος τα τελευταία 54 χρόνια, η Gracinha Leporace Mendes, ήταν δίπλα του, όπως και τα παιδιά του», ανέφερε η ανακοίνωση, ενώ προσθέτει πως ο Μέντες έδωσε την τελευταία του συναυλία τον Νοέμβριο του 2023 σε sold out παραστάσεις σε Παρίσι, Λονδίνο και Βαρκελώνη.

Το εμβληματικό του κομμάτι «Mas Que Nada» αποτέλεσε έναν από τους καταλύτες για την παγκόσμια διάδοση του βραζιλιάνικου μουσικού ρεύματος bossa nova τη δεκαετία του 1960. Όπως ανέφερε αργότερα ο ίδιος, «υπάρχει κάτι πολύ μαγικό σε αυτό το άσμα, οι άνθρωποι το αγαπούν παντού στον κόσμο».

Advertisement

Ακούστε το πιο διάσημο τραγούδι του:

Advertisement

Ο Μέντες, κορυφαίος πιανίστας και συνθέτης, έγινε γνωστός για τη δική του εκδοχή του «Mas Que Nada», αλλά και για τις διασκευές αγγλικών τραγουδιών, όπως το «The Look Of Love» και το «The Fool On The Hill» των Beatles. Στη διάρκεια της καριέρας του ηχογράφησε περισσότερα από 35 άλμπουμ, πολλά από τα οποία γνώρισαν τεράστια επιτυχία στις ΗΠΑ, κατακτώντας χρυσούς και πλατινένιους δίσκους. Επιπλέον, το 2012 προτάθηκε για Όσκαρ για το τραγούδι «Real in Rio» της ταινίας κινουμένων σχεδίων Rio.

«Μας αφήνει μια απίστευτη μουσική κληρονομιά», ανέφερε η οικογένειά του στη δήλωση που εξέδωσε, υπογραμμίζοντας την ανεκτίμητη προσφορά του Μέντες στη μουσική. Παρόλο που ο θάνατός του ήρθε ως αποτέλεσμα χρόνιων επιπλοκών από τον κορωνοϊό, η οικογένεια τόνισε ότι ο ίδιος αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα από τα τέλη του 2023.

Advertisement

Ακούστε κι άλλα τραγούδια του καλλιτέχνη:

https://music.youtube.com/watch?v=JNVJ_EmLt0I&si=mMic2QFZ3oGtaX83

https://music.youtube.com/watch?v=GQ_NAXaiI2Q&si=syOl5Y3nSZECKLlI

Η πορεία του Μέντες στη μουσική άρχισε στη Βραζιλία, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Νιτερόι. Ξεκίνησε με κλασικές σπουδές πιάνου, φιλοδοξώντας να γίνει πιανίστας. Όμως, το 1956, η πορεία του άλλαξε δραματικά όταν άκουσε για πρώτη φορά το τζαζ κομμάτι «Take Five» του Dave Brubeck. Αυτό το γεγονός τον ώθησε να εγκαταλείψει τις κλασικές σπουδές του και να στραφεί στη μουσική σκηνή του Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου η bossa nova άρχιζε να ανθεί, και να συνεργαστεί με σπουδαίες προσωπικότητες, όπως οι Antonio Carlos Jobim και João Gilberto.

Advertisement

Το 1961 κυκλοφόρησε την πρώτη του ηχογράφηση, «Dance Moderno», και τρία χρόνια αργότερα, εγκατέλειψε τη Βραζιλία για να αποφύγει τη στρατιωτική δικτατορία, με προορισμό τις ΗΠΑ. Αν και αρχικά συνάντησε δυσκολίες, κατάφερε να δημιουργήσει το συγκρότημα Brasil ’66, στο οποίο συμμετείχαν Αμερικανίδες τραγουδίστριες, όπως η Lani Hall και η Karen Philip. Με τη συνεργασία της A&M Records, το συγκρότημα σημείωσε τεράστια επιτυχία, συνδυάζοντας τζαζ διασκευές βραζιλιάνικων κομματιών με εμπλουτισμένες σάμπα εκδοχές γνωστών επιτυχιών της εποχής.

Η πρώτη μεγάλη επιτυχία του Brasil ’66 ήρθε με το «Mas Que Nada», ένα τραγούδι που αρχικά είχε γραφτεί από τον Jorge Ben και το οποίο έγινε το πρώτο πορτογαλόφωνο τραγούδι που κατέκτησε την παγκόσμια σκηνή, φέρνοντας το άλμπουμ τους στα κορυφαία δέκα των αμερικανικών charts.