Οι γερμανικές Αρχές Ασφάλειας Τροφίμων εξέδωσαν επείγουσα ειδοποίηση σχετικά με την ανάκληση συγκεκριμένων παρτίδων πατατακίων από την αγορά, καθώς διαπιστώθηκε ότι ενδέχεται να περιέχουν κομμάτια γυαλιού. Το σοβαρό αυτό ζήτημα εγείρει κίνδυνο τραυματισμού για τους καταναλωτές, τόσο στο στόμα όσο και στα πεπτικά όργανα.
Η ανάκληση αφορά τα πατατάκια πάπρικας sticks ja! σε συσκευασίες των 125 γραμμαρίων. Συγκεκριμένα, πρόκειται για προϊόντα της εταιρείας «Snäcky Knabbergebäck» με ημερομηνία λήξης την 11η Απριλίου 2025 και αριθμό παρτίδας L0010087303. Οι καταναλωτές που έχουν στην κατοχή τους το εν λόγω προϊόν καλούνται να μην το καταναλώσουν σε καμία περίπτωση.
Οι γερμανικές Αρχές έχουν απαιτήσει την άμεση απόσυρση του προϊόντος από τα ράφια των σούπερ μάρκετ, ενώ βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη σχετικοί έλεγχοι για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Παράλληλα, υπενθυμίζεται στους καταναλωτές η ανάγκη επαγρύπνησης, ώστε να αποτραπεί οποιοσδήποτε τραυματισμός.
Η ανακοίνωση επισημαίνει τη σημασία της συμμόρφωσης με τις οδηγίες των Αρχών και τονίζει ότι οι πελάτες μπορούν να επιστρέψουν τα προϊόντα στα σημεία αγοράς. Οι προσπάθειες εντοπισμού και απόσυρσης των εμπλεκόμενων παρτίδων συνεχίζονται, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση των Αρχών για την προστασία του καταναλωτικού κοινού.
Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) προχώρησε στην άμεση ανάκληση συγκεκριμένων προϊόντων ζάχαρης λόγω ανίχνευσης ξένων σωμάτων.
Ειδικότερα, μετά από έρευνες της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας, διαπιστώθηκε η παρουσία μικροσκοπικών λευκών πλαστικών σε λευκή κρυσταλλική και καστανή ζάχαρη ζαχαροκάλαμου με την εμπορική επωνυμία «ROYAL SUGAR», συσκευασμένων σε χάρτινες συσκευασίες του 1 κιλού. Ο ΕΦΕΤ προτρέπει τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί αυτά τα προϊόντα να μην τα χρησιμοποιήσουν για λόγους δημόσιας υγείας.
Ο ΕΦΕΤ, ο οποίος ιδρύθηκε με τον Ν. 2741/ΦΕΚ 199/28-09-1999, λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου υπό την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Κύρια αποστολή του είναι η προστασία της δημόσιας υγείας μέσω της διασφάλισης της ποιότητας των τροφίμων και της αποφυγής παραπλάνησης των καταναλωτών. Ο Φορέας θέτει προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας για τα τρόφιμα, ενώ καθορίζει πρότυπα παραγωγής και ελέγχει την τήρηση τους στις επιχειρήσεις τροφίμων.
Οι αρμοδιότητές του περιλαμβάνουν επιθεωρήσεις σε εγκαταστάσεις, έλεγχο πρώτων υλών, δειγματοληψίες και αναλύσεις προϊόντων. Παράλληλα, παρέχει κατευθυντήριες γραμμές για την υγιεινή πρακτική, εκδίδει οδηγίες για την ορθή βιομηχανική πρακτική και εκπαιδεύει προσωπικό για τη σωστή εφαρμογή συστημάτων ασφάλειας, όπως το HACCP.
– Η διεξαγωγή συστηματικών επιθεωρήσεων σε επιχειρήσεις τροφίμων (επιχειρήσεις παραγωγής, εμπορίας και διάθεσης τροφίμων). Κατά τις επιθεωρήσεις αυτές θα πρέπει να ελέγχεται το κατά πόσον πληρούνται οι κανόνες Ορθής Υγιεινής Πρακτικής και Ορθής Βιομηχανικής
– Πρακτικής, καθώς επίσης και τα συστήματα διασφάλισης υγιεινής των τροφίμων (σύστημα H.A.C.C.P.).
– Ο συστηματικός και απρόσκοπτος έλεγχος των τροφίμων κατά την διακίνηση, εμπορία και διάθεση τους.
– Η παροχή τεχνικής βοήθειας προς τους παραγωγικούς κλάδους, είτε μέσω της έκδοσης οδηγών υγιεινής για κάθε επαγγελματικό κλάδο είτε με τα διαφόρων σεμιναρίων τα οποία διοργανώνονται υπό την αιγίδα του Ε.Φ.Ε.Τ. προς επιμόρφωση των εργαζομένων και επαγγελματιών.
– Η αντιμετώπιση των διαφόρων διατροφικών κρίσεων, φαινόμενο ιδιαίτερα συνηθισμένο τα τελευταία χρόνια (π.χ. ανακύψαντα προβλήματα σχετιζόμενα με τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών, τις διοξίνες, το ακρυλαμίδιο, τις αφλατοξίνες και λοιπές μυκοτοξίνες κλπ),
– Η διαμόρφωση ελληνικών θέσεων σε θέματα ασφάλειας τροφίμων και η υποστήριξή τους στην Ε.Ε.,
– Η εισήγηση για τη διαμόρφωση εθνικής νομοθεσίας σε θέματα ασφάλειας τροφίμων,
– Η επικοινωνία με τον καταναλωτή με σκοπό την πληροφόρησή του και την εκπαίδευσή του σε θέματα ασφάλειας τροφίμων,
– Η προστασία του καταναλωτή από δόλιες ή παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές ή από τη νόθευση των τροφίμων,
– Ο συντονισμός των νομαρχιακών υπηρεσιών που ασκούν έλεγχο σε θέματα ασφάλειας τροφίμων,
– Η εγκατάσταση περισσότερο αποτελεσματικών (και προληπτικού χαρακτήρα) συστημάτων αξιολόγησης, παρακολούθησης και διαχείρισης των διατροφικών κινδύνων, με πλήρη υιοθέτηση των αρχών ανάλυσης και αξιολόγησης κινδύνων.
Ο ΕΦΕΤ διενεργεί ενδελεχείς ελέγχους που καλύπτουν όλα τα στάδια της αλυσίδας παραγωγής, από την πρωτογενή συγκομιδή και επεξεργασία μέχρι τη διανομή και πώληση. Εξετάζονται τα υλικά συσκευασίας, η υγιεινή των εγκαταστάσεων, καθώς και η τήρηση τεχνολογικών παραμέτρων, όπως η θέρμανση και η ψύξη, για την εξάλειψη κινδύνων. Οι κανόνες αυτοί εφαρμόζονται για την πρόληψη διατροφικών κρίσεων, ενώ στόχος είναι η προστασία των καταναλωτών από κακόβουλες ή δόλιες πρακτικές.
Ο Φορέας συμμετέχει σε διεθνείς οργανισμούς και ευρωπαϊκές επιτροπές για τη διαμόρφωση πολιτικών ασφάλειας τροφίμων. Παράλληλα, ενημερώνει τους πολίτες για θέματα ποιότητας και ασφάλειας και προσαρμόζεται στις τεχνολογικές και νομοθετικές εξελίξεις. Η εκπαίδευση προσωπικού και η διοργάνωση σεμιναρίων αποτελούν βασικά εργαλεία για τη διασφάλιση σύγχρονων πρακτικών στην παραγωγή υγιεινών προϊόντων.
Η συνεχής δράση του ΕΦΕΤ αποσκοπεί στην εγκαθίδρυση ενός αξιόπιστου συστήματος ασφάλειας τροφίμων στην Ελλάδα. Μέσω στρατηγικών επιθεωρήσεων, τεχνικής υποστήριξης και προληπτικών ελέγχων, διασφαλίζεται η ποιότητα των τροφίμων που διατίθενται στην αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΦΕΤ λειτουργεί ως εγγυητής της ασφάλειας τροφίμων, εκπληρώνοντας την ευθύνη του απέναντι στην ελληνική κοινωνία.