Με απόφαση της Περιφέρειας, ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της κατασκήνωσης στη Χαλκιδική, όπου, την Τρίτη 13 Αυγούστου, ένα οκτάχρονο κοριτσάκι πνίγηκε σε πισίνα. Η κατασκήνωση, η οποία μέχρι πρότινος λειτουργούσε κανονικά, είχε ήδη υποστεί προσωρινή αναστολή με την σφράγιση των δύο πισινών της, αφού είχαν εντοπιστεί σοβαρές παραλείψεις στις συνθήκες ασφάλειας. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, η αδερφή του ατυχούς κοριτσιού έχει δώσει κατάθεση σχετικά με το περιστατικό.
Η τραγωδία επανέρχεται στο προσκήνιο με δύο επικρατέστερα σενάρια για τις συνθήκες του θανάτου της μικρής. Το πρώτο σενάριο αναφέρει ότι το κορίτσι πνίγηκε ενώ ήταν εντός της πισίνας μαζί με άλλα παιδιά, και η κατάσταση δεν έγινε αντιληπτή μέχρι που ήταν αργά. Το δεύτερο σενάριο περιγράφει ότι τα παιδιά είχαν απομακρυνθεί από την πισίνα, και το οκτάχρονο κορίτσι επέστρεψε μόνη της χωρίς να γίνει αντιληπτή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η κατασκήνωση φαίνεται να μην τηρούσε τις υποχρεώσεις που ορίζει η άδεια λειτουργίας για τις πισίνες της, όπως διαπιστώθηκε από τον διορισμένο πραγματογνώμονα. Η άδεια λειτουργίας, η οποία εκδόθηκε το 2022 με διάρκεια πέντε ετών, καθόριζε συγκεκριμένες προδιαγραφές για τις πισίνες, όπως τον απαιτούμενο εξοπλισμό διάσωσης. Στην πρώτη πισίνα έπρεπε να υπάρχουν δύο σωσίβια και ένας γάντζος διάσωσης, ενώ στη δεύτερη πισίνα δύο σωσίβια και ένα κοντάρι. Ο πραγματογνώμονας διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε κανένα σωσίβιο στη μεγάλη πισίνα, ούτε και κοντάρι στη δεύτερη.
Επιπλέον, η άδεια λειτουργίας προέβλεπε συγκεκριμένο άτομο ως υπεύθυνο για τη λειτουργία των πισινών, το οποίο όμως δεν υπήρχε στην εταιρεία το 2024 και δεν είχε αντικατασταθεί. Η 19χρονη ομαδάρχισσα παραδέχθηκε στην κατάθεσή της ότι δεν μέτρησε ποτέ τα παιδιά που εξήλθαν από την πισίνα και διαπίστωσε την απουσία της Αγγελικής μόνο κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος. Στη συνέχεια, άρχισε να την αναζητά μόνη της, χωρίς να ενημερώσει τους υπεύθυνους της κατασκήνωσης, κάτι που συνέβη αρκετές ώρες αργότερα.
H γειτονιά στην περιοχή της Ξηροκρήνης, του δήμου Θεσσαλονίκης βιώνει τον δικό της δράμα για την απώλεια του 8 κοριτσιού που πνίγηκε την Τρίτη (13/8) στην πισίνα κατασκήνωσης στην Κρυοπηγή Χαλκιδικής.
Χθες λίγο πριν τις 10 το πρωί ολοκληρώθηκε η νεκροψία – νεκροτομή στην Ιατροδικαστική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης και τα ευρήματα «έδειξαν» ότι το παιδάκι πέθανε από πνιγμό, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές πληροφορίες ότι εντοπίστηκε μόνο του μέσα στην πισίνα της κατασκήνωσης.
Mετά τη σύλληψη της 19χρονης ομαδάρχισσας, συνελήφθη και ο 34χρονος «αρχηγός» της κατασκήνωσης. Ο άνδρας οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Κασσάνδρας, ενώ σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Αμφότεροι όμως αφέρθηκαν ελεύθεροι μέχρι την δίκη με προφορική εντολή Εισαγγελέα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ThessToday.gr, η Ελληνική Αστυνομία αναζητεί και τον νόμιμο εκπρόσωπο, ο οποίος είναι κάτοικος Αθηνών και ηλικίας 72 ετών, ώστε να του περάσει χειροπέδες στο πλαίσιο του αυτοφώρου.
Ο Δήμος Κασσάνδρας ανακάλεσε τις άδειες λειτουργίας των πισινών της κατασκήνωσης, όπου εντοπίστηκε νεκρή η 8χρονη στην Χαλκιδική, μετά από ομόφωνη απόφαση της δημοτικής επιτροπής.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αναφέρθηκε ότι από επιτόπιο έλεγχο στην κατασκήνωση προέκυψε πως σε μία από τις πισίνες, ένα μέρος της περίφραξης δεν ήταν όπως προβλέπεται σε οριοθετημένο και ασφαλή χώρο για τα παιδιά, αφήνοντας σημεία από τα οποία ήταν δυνατή η πρόσβαση στην κολυμβητική δεξαμενή.
Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη πισίνα, ο έλεγχος αποκάλυψε ότι δεν υπήρχαν τα απαραίτητα σωσίβια και κοντάρι, ενώ δεν υπήρχαν σημάνσεις για τα βάθη.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι το άτομο που είχε οριστεί ως υπεύθυνο για τη συμμόρφωση της λειτουργίας των δύο κολυμβητικών δεξαμενών με τις σχετικές υγειονομικές και τουριστικές διατάξεις, δεν είχε προσληφθεί από την ιδιοκτήτρια εταιρεία για το έτος 2024 και δεν είχε οριστεί άλλος υπεύθυνος.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του 2016, η οποία καθορίζει τα κριτήρια για τη λειτουργία κατασκηνώσεων, η πισίνα πρέπει να βρίσκεται σε χώρο ασφαλή και κατάλληλα περιφραγμένο με σταθερή περίφραξη ύψους 1,20 μέτρων, προκειμένου να διασφαλίζεται η χρήση της υπό την επίβλεψη του απαιτούμενου προσωπικού, όπως ναυαγοσώστες.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Κασσάνδρας είχε εκδώσει άδειες λειτουργίας για τις δύο πισίνες της συγκεκριμένης κατασκήνωσης τον Αύγουστο του 2022. Στη σημερινή (Τετάρτη 14/08) έκτακτη συνεδρίαση, αποφασίστηκε η ανάκληση των αδειών λειτουργίας, καθώς διαπιστώθηκε ότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα βάσει των οποίων είχαν εκδοθεί οι άδειες.
Απαντήσεις για τον θάνατο της κόρης του ζητά ο πατέρας της 8χρονης η οποία πνίγηκε σε πισίνα κατασκήνωσης στη Χαλκιδική.
Όπως τόνισε ο ίδιος στον Alpha, δεν τους έχουν πει τίποτα από την κατασκήνωση για το περιστατικό. «Δεν ξέρω αν υπήρχε επίβλεψη. Δεν μας έχουν πει τίποτα από την κατασκήνωση. Φοβάμαι ότι το παιδί μπορεί να πνίγηκε καθώς κολυμπούσε με τα άλλα παιδιά και να μην το κατάλαβαν εκείνη την ώρα, αλλά πολύ αργότερα» τόνισε.
Παράλληλα, εκτός από τη σύλληψη της ομαδάρχισσας και του αρχηγού της κατασκήνωσης -που αφέθηκαν ελεύθεροι- η Αστυνομία αναζητά και τον νόμιμο εκπρόσωπο της κατασκήνωσης ώστε να του περάσει χειροπέδες στο πλαίσιο του αυτοφώρου.
Σύμφωνα με το thesstoday.gr ο εισαγγελέας έχει διατάξει πραγματογνωμοσύνη στην πισίνα της κατασκήνωσης, στον χώρο δηλαδή όπου το παιδί εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του. Θέλει να διαπιστώσει εάν είναι κατάλληλες οι συνθήκες για την ασφάλεια και τη φύλαξη παιδιών, ενώ ίδιο έλεγχο έχει διατάξει και συνολικά στην κατασκήνωση, καθώς εάν εντοπιστούν παραλείψεις, ενδέχεται ακόμη και το σφράγισμά της.
Μετά την 19χρονη ομαδάρχισσα αφέθηκε ελεύθερος και ο 34χρονος αρχηγός της κατασκήνωσης, ο οποίος κατηγορείται και αυτός για ανθρωποκτονία εξ’ αμελείας.
Υπενθυμίζεται ότι δώδεκα ώρες μετά το τραγικό συμβάν η κατασκήνωση εξέδωσε ανακοίνωση. Πρόκειται για την “Κατασκηνωτική Εκπαιδευτική Α.Ε.” που λειτουργεί μια από τις πιο γνωστές κατασκηνώσεις της Βόρειας Ελλάδας στην Κρυοπηγή Χαλκιδικής. Η εταιρεία παρουσιάζει συνοπτικά όσα προηγήθηκαν και ακολούθησαν του μοιραίου συμβάντος.
«Σήμερα Τρίτη 13 Αυγούστου αφού είχε ολοκληρωθεί το μεσημεριανό φαγητό και οι κατασκηνωτές βρισκόταν στα δωμάτια τους για την μεσημεριανή ανάπαυση διαπιστώθηκε ότι έλειπε μία κατασκηνώτρια. Αμέσως ειδοποιήθηκε το αρχηγείο της κατασκήνωσης και ομάδα στελεχών άρχισε να την αναζητά στους χώρους της κατασκήνωσης.
Η κατασκηνώτρια εντοπίστηκε στην πισίνα χωρίς να έχει τις αισθήσεις της. Στην κατασκηνώτρια παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες με τη μέθοδο της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) και με τη χρήση απινιδωτή από το ιατρικό προσωπικό της κατασκήνωσης και το ΕΚΑΒ που καλέστηκε αμέσως στον χώρο.
Ασθενοφόρο μετέφερε την κατασκηνώτρια στο Κέντρο Υγείας Κασσάνδρας και κατόπιν στο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Θα θέλαμε να εκφράσουμε την βαθιά μας οδύνη για την απώλεια της κατασκηνώτριας μας και θα συνδράμουμε με κάθε τρόπο τις αρχές για τη διερεύνηση των συνθηκών του ατυχήματος».
Την ίδια ώρα, η γιαγιά της 8χρονης, συγκλονίζει: «Στείλαμε το παιδί μας να χαρεί με τους φίλους τις διακοπές του και μας το έφεραν πίσω νεκρό», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ ένα άτομο από το ίδιο περιβάλλον δήλωσε ότι «είναι πολύ μεγάλη ευθύνη να προσέχεις παιδιά» μεταδίδει το thesstoday.gr.