Λαγοκέφαλος: Συναγερμό έχουν σημάνει οι Αρχές, αφού μεγάλος αριθμός από λαγοκέφαλους, έχουν κατακλύσει τις ελληνικές θάλασσες. Είναι απαραίτητο να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να προστατευτούν οι πολίτες στην Περιφέρεια Δωδεκανήσων. Για τον λόγο αυτό, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας, μίλησε ακόμα και για επικήρυξη του ψαριού.
Ο λαγοκέφαλος αποτελεί ένα άκρως τοξικό και επικίνδυνο το οποίο διαθέτει δόντια που κόβουν «σαν τανάλια». Υπάρχουν αρκετές καταγγελίες από αλιείς αλλά και από λουόμενους, που ήρθαν αντιμέτωποι με το ψάρι. Η Περιφέρεια Δωδεκανήσων αποφάσισε να λάβει δραστικά μέτρα σχετικά με το ζήτημα.
Μεγάλη «απειλή» από την συστηματική εισροή λαγοκέφαλων στα νερά της ευρύτερης περιοχής στο Αιγαίο, αντιμετωπίζουν οι αλιείς. Σε συνέντευξη Τύπου, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας, κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, δήλωσε.
«Βρισκόμαστε σε συνεργασία με τους αλιευτικούς συλλόγους σε όλα τα νησιά περιοχής ευθύνης μας (σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα) καθώς και με διευθύνσεις από άλλες περιφέρειες αλλά και από άλλα μεσογειακά κράτη με αντικείμενο το μείζον θέμα που έχει προκύψει από την εμφάνιση των λαγοκέφαλων. Προετοιμάζουμε από κοινού τις προτάσεις που θα καταθέσουμε προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό, διότι δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στα αλιεύματα».
Προκειμένου να προστατευτούν οι πολίτες στην Περιφέρεια Δωδεκανήσων, ο αντιπεριφερειάρχης προσανατολίζεται ακόμη και στην επικήρυξη του επικίνδυνου ψαριού. «Υπάρχουν σκέψεις όπως η επικήρυξη του είδους. Θα δούμε τι μπορεί να γίνει, αναζητούμε τρόπους αντιμετώπισης για να έχουμε και τα καλύτερα αποτελέσματα».
Μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει κάποιος, αν καταναλώσει λαγοκέφαλο.
«Είναι εύκολα διακριτό ψάρι, και για ερασιτέχνη ψαρά και για λουόμενο. Είναι στενόμακρο, σαν τορπίλη, και έχει τρία τεράστια δόντια, σαν του λαγού», είπε ο ιχθυοπώλης Στρατής Μπουρνούς στο Open TV.
Σύμφωνα με την Αναστασία Μηλιού, η οποία είναι διευθύντρια Έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος». «Αν δεν το πειράξεις, δεν σε πειράζει. Δεν παίζουμε με τα θαλάσσια είδη, δεν είναι λούνα παρκ. Έχουν έρθει για να μείνουν τα ψάρια-εισβολείς στις ελληνικές θάλασσες…».
Χθες μόνο εντοπίστηκαν λαγοκέφαλοι σε Κάρπαθο και Κρήτη, με τους λουόμενους να παίζουν με τα ψάρια, χωρίς να γνωρίζουν την επικινδυνότητα τους.