Η κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει δραστικά μέτρα για την μείωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού ακολουθώντας το μοντέλο της Ιταλίας και της Κίνας. Το ζητούμενο του Υπουργείου Υγείας είναι ο κόσμος να μείνει στα σπίτια του και να αποφύγει τις συναθροίσεις και τις άσκοπες μετακινήσεις προκειμένου τόσο οι πάσχοντες να παραμείνουν σε καραντίνα όσο και οι ευάλωτες ομάδες να αποφύγουν να νοσήσουν.
Οι επόμενοι δυο μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι” είπε από τη δική του μεριά ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας ενώ συνέστησε ψυχραιμία και έμφαση στους κανόνες ατομικής υγιεινής και προστασίας.
Στόχος είναι η καθυστέρηση της εξάπλωσης της νόσου όσο το δυνατόν περισσότερο γι’ αυτό και έκλεισαν για 14 μέρες σχολεία και φροντιστήρια
Για διευκόλυνση των γονέων βάσει νόμου κάθε γονιός δικαιούται είτε εργάζεται στον ιδιωτικό, είτε στον δημόσιο τομέα 15 ημέρες αδείας. Η δε άδεια μπορεί να χορηγηθεί σπονδυλωτά.
Πώς θα δίδεται η άδεια στους εργαζόμενους λόγω κορωνοϊού
Λόγω των κλειστών σχολείων αναμένεται να εφαρμοστεί ένα μεικτό σύστημα, με βάση το οποίο ένα μέρος της άδειας θα αφαιρείται από την κανονική, ένα μέρος θα επιβαρύνει τον εργοδότη και ένα το κράτος.
Ανοιχτό ωστόσο παραμένει το θέμα της μισθοδοσίας των υπαλλήλων των επιχειρήσεων που έκλεισαν ή ενδεχομένως κλείσουν στο μέλλον.
Καταβολή επιδόματος ύψους 718 ευρώ,σε εργαζόμενους που έχει κλείσει ή ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεων που εργάζονται
Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Εργασίας και της ΓΣΕΕ, λόγω του κορωνοϊού θα αξιοποιηθεί το επίδομα έκτακτης ανάγκης του ΟΑΕΔ, ύψους 718 ευρώ, που χορηγήθηκε στις πληγείσες επιχειρήσεις στο Μάτι και στη Μάνδρα.
Ενθάρρυνση του ευέλικτου ωραρίου εργασίας και της τηλεργασίας
Όπως επισημαίνει ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, «επειδή η αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης οφείλεται σε λόγους “ανωτέρας βίας” οι εργοδότες δεν είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να καταβάλλουν μισθούς στους εργαζόμενους για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η αναστολή λειτουργίας με ανωτέρα βία. Είναι επιτακτική ανάγκη η καταβολή μισθών -ενδεχομένως υπό την μορφή επιδότησης από τον ΟΑΕΔ- στους εργαζομένους των επιχειρήσεων που κλείνουν».
Επιπλέον, αν κριθεί κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης για λόγους νοσηλείας ή πρόληψης κατά του κορωνοϊού, ότι ο εργαζόμενος πρέπει να απομακρυνθεί από το χώρο εργασίας δικαιούται ότι και κατά τη διάρκεια άδειας ασθενείας:
α) να λάβει από τον εργοδότη τις αποδοχές μέχρι έως ενός μήνα, εάν ο εργαζόμενος έχει συμπληρώσει στην εργασία του ένα έτος
β) να λάβει από τον εργοδότη τις αποδοχές μέχρι έως 15 ημερών, εάν ο εργαζόμενος έχει συμπληρώσει 10ήμερη παροχή εργασίας αλλά δεν έχει συμπληρώσει έτος.
«Η ενδεχόμενη πανδημία δεν έχει ταξικά χαρακτηριστικά, θα μας πλήξει όλους» τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος. «Να μην επιχειρήσουν να κερδοσκοπήσουν πάνω στον πόνο, δηλαδή να κάνουν κάποιοι παραβατικές συμπεριφορές, καταχρηστικές συμπεριφορές, εκμεταλλευόμενοι μέτρα πολλές φορές έστω και καθ΄υπερβολή. Καλούμε τους εργαζόμενους, όταν υπάρξουν τέτοια φαινόμενα, να τα καταγγέλλουν άμεσα στα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα, στα σωματεία, στις Ομοσπονδίες και τη ΓΣΕΕ. Είμαστε υποχρεωμένοι να υποστηρίξουμε κάθε μέτρο που μπορεί να περιορίσει την μετάδοση του ιού. Να μεριμνήσει η πολιτεία και στο Eurogroup που θα γίνει στις 16 του μήνα, όπου θα συζητηθούν τα μέτρα και οι δημοσιονομικές επιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη, η χώρα μας που έχει υποστεί τεράστια πλήγματα λόγω της 10ετούς κρίσης, να βρει ένα τρόπο να κερδίσει πόρους για να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν αποτελεσματικά αυτή την πληγή».