katarreei-i-eurovision-2024-ki-allo-chtypima-prin-ton-megalo-teliko-i-ispania-karfose-tin-ebu-258182
12:53

Καταρρέει η Eurovision 2024: Κι άλλο «χτύπημα» πριν τον μεγάλο τελικό – Η Ισπανία «κάρφωσε» την EBU

12:53
Γιώτα Κορώνα

Καταρέει η Eurovision!

Τα πράγματα φαίνεται να έχουν αναστατωθεί στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision τις τελευταίες 24 ώρες. Ο τελικός της Eurovision προγραμματίζεται για απόψε το βράδυ στις 22:00, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα διαγωνιστούν 25 ή 26 χώρες, καθώς η συμμετοχή της Ολλανδίας με τον Joost Klein και το τραγούδι «Europapa» έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης. Η απόφαση του Ολλανδού να μην εμφανιστεί στην προτελευταία πρόβα του show έχει προκαλέσει ανησυχία και αγωνία για το αποτέλεσμα.

Ενώ η συμμετοχή της Ολλανδίας έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην EBU, μια ανάρτηση από την πλευρά της Ισπανίας ήρθε για να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη αναταραχή. Συγκεκριμένα, με μια ανάρτηση στο Twitter/Χ, το ισπανικό δημόσιο δίκτυο RTVE αμφισβητεί την αξιοπιστία της EBU, λέγοντας: «Η ισπανική αντιπροσωπεία στη Eurovision μετέφερε στην EBU τη δέσμευσή της για την ελευθερία του Τύπου και της γνώμης και απαίτησε από τη Eurovision να διασφαλίσει τον σεβασμό της».

Advertisement

Δείτε την σχετική ανακοίνωση:

Να θυμίσουμε ότι η Ισπανία ανήκει στις «Big Five», δηλαδή στις πέντε χώρες που κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο συνεισφοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU), η οποία είναι η διοργανώτρια αρχή της Eurovision 2024.

Ακόμη δεν είναι σαφές για ποιον λόγο έγινε η συγκεκριμένη ανακοίνωση από την ισπανική πλευρά, αλλά φαίνεται να συνδέεται με την απόφαση της EBU να μην επιτρέψει στις «Big Five» να δώσουν τη συνήθη συνέντευξη τύπου λόγω του προβλήματος που προέκυψε με την Ολλανδία.

Advertisement

Δείτε τις συμμετοχές της Ισπανίας και της Ολλανδίας:

Μεγάλη αποκάλυψη της Σοφίας Βόσσου για την Eurovision 33 χρόνια μετά: “Αρρώστησε και το φάλτσο το άκουσαν όλοι”

Η εκπροσώπηση της Ελλάδας στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision του 1991 ήταν το τραγούδι «Η Άνοιξη», το οποίο ερμήνευσε στα ελληνικά η Σοφία Βόσσου.

Το τραγούδι εκτελέστηκε ως τέταρτο κατά σειρά την βραδιά του διαγωνισμού, μετά την εμφάνιση της Μάλτας με τους Georgina & Paul Giordimaina με το «Could It Be» και πριν την Ελβετία με τη Sandra Simó με το «Canzone per te». Η ερμηνεία της Βόσσου θεωρήθηκε μια από τις πιο επαγγελματικές και φωνητικά εντυπωσιακές της βραδιάς, με προσδοκίες για μια πιθανή νίκη στον διαγωνισμό.

Advertisement

Το τραγούδι υπέστη μια ολέθρια βαθμολογική κατάρρευση λόγω μιας εντελώς απροσδόκητης εξωγενούς παρέμβασης. Ο σαξοφωνίστας της ορχήστρας, ένας επιφανής καλλιτέχνης, αρρώστησε ξαφνικά το Σάββατο το πρωί, λίγες ώρες πριν τον διαγωνισμό, και αντικαταστάθηκε επειγόντως από έναν ηλικιωμένο συνάδελφό του. Λόγω ηλικίας, αυτός δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του σόλο, ενώ είχε ελάχιστο χρόνο για προετοιμασία.

Το αποτέλεσμα ήταν ένας αδύναμος ήχος και ανακριβής εκτέλεση. Κατά την ψηφοφορία, το τραγούδι συγκέντρωσε μόλις 36 βαθμούς, καταλήγοντας στην 13η θέση ανάμεσα σε 22 συμμετοχές. Παρ’ όλα αυτά, θεωρείται ένα από τα πιο επιτυχημένα ελληνικά τραγούδια στη Eurovision.

Σε αυτή την εμφάνιση της Ελλάδας, συμμετέχει και ένας πολύ γνωστός άνθρωπος της showbiz που τον τελευταίο καιρό έχει απασχολήσει την επικαιρότητα. Στο μπάσο λοιπόν, βλέπουμε τον γνωστό παρουσιαστή Ανδρέα Μικρούτσικο.