Advertisement
NEWS

Καταπέλτης ο Εισαγγελέας για τον Πατέρα Αντώνιο: Ζητά την ενοχή του – «Τίποτα δεν γινόταν στην Κιβωτό αν δεν ήταν σε γνώση του»

15:07
Εβίτα

Η εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών πρότεινε την ενοχή του πατέρα Αντωνίου για περιστατικά κακοποιητικών συμπεριφορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το newsit, παράλληλα, η εισαγγελέας εισηγήθηκε την απαλλαγή του πατέρα Αντωνίου για συγκεκριμένα αδικήματα, όπως η ηθική αυτουργία σε απειλή.

Advertisement

Πατέρας Αντώνιος: Όσα πρότεινε η εισαγγελέας κατά την αγόρευση της

«Ο πατέρας Αντώνιος ήταν κεντρικό πρόσωπο Κιβωτού, ιδρυτής και εμπνευστής του έργου. Λειτουργούσε ως το πρόσωπο αναφοράς για τα παιδιά. Παιδιά κατέθεσαν στο δικαστήριο πως «ήταν ο πατέρας μας».

Η εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών ζήτησε σήμερα την ενοχή του πατρός Αντωνίου για πέντε πράξεις του κατηγορητηρίου, που αφορούν σωματικές κακοποιήσεις παιδιών σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου, οι οποίες κατατάσσονται ως πλημμελήματα.

Advertisement

Επιπλέον, η εισαγγελέας προτείνει την ενοχή για πλημμεληματικές πράξεις και πέντε ακόμη κατηγορούμενους, πρώην εργαζόμενους σε δομές της ΜΚΟ. Αντίθετα, προτείνει την αθώωση δύο από τους κατηγορούμενους.

Advertisement

Η δίκη αυτή, που εκκρεμεί εδώ και μήνες, αφορά κατηγορίες σχετικά με σωματικές και ψυχολογικές κακοποιήσεις παιδιών σε διάφορες δομές της Κιβωτού του Κόσμου, όταν την οργάνωση διοικούσε ο πατέρας Αντώνιος.

Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας πρότεινε:

– Ενοχή πατρός Αντωνίου για πέντε αδικήματα του κατηγορητηρίου και απαλλαγή του για τις υπόλοιπες πράξεις.

Advertisement

– Ενοχή για τον δεύτερο κατηγορούμενο για μια πράξη και απαλλαγή του για όλες τις υπόλοιπες.
– Ενοχή για τον τρίτο κατηγορούμενο για τέσσερα αδικήματα και απαλλαγή του για τις υπόλοιπες πράξεις.
– Πλήρη αθώωση για τον τέταρτο κατηγορούμενο.
– Ενοχή για τον πέμπτο κατηγορούμενου για μια πράξη και απαλλαγή του για όλες τις υπόλοιπες.
– Ενοχή για τον έκτο κατηγορούμενο για δυο πράξεις και απαλλαγή του για τις υπόλοιπες.
– Πλήρη αθώωση για τον έβδομο κατηγορούμενο και

Ενοχή για τον όγδοο κατηγορούμενο για ένα αδίκημα και απαλλαγή του για τα υπόλοιπα.

Οι αξιόποινες πράξεις για τις οποίες η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή των κατηγορουμένων σχετίζονται με τις δομές της Κιβωτού στον Βόλο και τη Χίο. Αντίθετα, η εισαγγελέας εξέφρασε αμφιβολίες και ως εκ τούτου εισηγήθηκε την απαλλαγή από τις καταγγελίες που προήλθαν από πρώην φιλοξενούμενους των δομών σε Καλαμάτα, Αθήνα και Πωγωνιανή.

«Ο πρώτος κατηγορούμενος (σ.σ. ο πατέρας Αντώνιος) αρνήθηκε τη συμμετοχή του στις παραπάνω πράξεις και είπε στην απολογία του ότι έλαβε γνώση εκ’ των υστέρων. Οι ισχυρισμοί του, ομως, αυτοί δεν κρίνονται επαρκείς», είπε κατά την αγόρευσή της η εισαγγελέας, επισημαίνοντας πως ο πατέρας Αντώνιος είχε γνώση για όλα όσα συνέβαιναν σε δομές της ΜΚΟ και ελάμβανε στρατηγικές αποφάσεις.

Advertisement

Στο δικαστήριο, παρόντες είναι ο πατέρας Αντώνιος και τρεις από τους επτά συνολικά συγκατηγορουμένους του, οι οποίοι είναι πρώην συνεργάτες του στις δομές της ΜΚΟ. Αξιοσημείωτο είναι ότι η αγόρευση της εισαγγελέας συνεχίζεται και μέχρι στιγμής έχει προτείνει την απαλλαγή ορισμένων κατηγορουμένων από κάποιες πράξεις του κατηγορητηρίου, επικαλούμενη αμφιβολίες.

Κατά την αγόρευσή της, η εισαγγελέας αναγνώρισε ότι κάποια από τα περιστατικά απομόνωσης παιδιών πραγματικά συνέβησαν με τη γνώση του ιερέα και ορισμένων από τους συγκατηγορουμένους του.

Όσα ανέφερε η εισαγγελέας για τους κατηγορούμενους

Αρχίζοντας την αγόρευσή της, η εισαγγελέας αναφέρθηκε σε κάθε κατηγορούμενο ξεχωριστά, επισημαίνοντας ενδεικτικά τα εξής:

-Για τον πατέρα Αντώνιο: «Ο πατέρας Αντώνιος έχει ταυτιστεί με τη Κιβωτό του Κόσμου. Τα παιδιά τον χαρακτήριζαν ως πατέρα τους. Μετέβαινε σε τακτική βάση στις δομές και γνώριζε για όλα. Έπαιρνε στρατηγικές αποφάσεις. Αναμφισβήτατα βρίσκονταν στην κορυφή της ιεραρχίας».

Για τον δεύτερο κατηγορούμενο: «Είχε εκτελεστικό ρόλο και εμφανίζονταν μετά τον πατέρα Αντώνιο στην ιεραρχία. Περιγράφεται ως δεξί χέρι του πατρός Αντωνιου».

Για τον τρίτο καγηγορούμενο: «Είχε σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της δομής. Ήταν επίσης δεξί χέρι του πατρός Αντωνίου, τον οποίο συνόδευε στις επισκέψεις του στις δομές. Ήταν στενός συνεργάτης του ιερέα και άνθρωπος της απόλυτου εμπιστοσύνης του».

Για τον τέταρτο κατηγορούμενο: «Εργάζονταν στα γραφεία της Κιβωτου του Κόσμου»

Για τον πέμπτο κατηγορούμενο: «Είχε τη θέση του παιδαγωγού σε δομές του Βόλου»

Για την έκτη κατηγορούμενη: «Ήταν διευθύντρια της δομής Βόλου, όπως και οι δυο τελευταίοι κατηγορούμενοι που ήταν στελέχη της δομής της Χίου»

Η εισαγγελέας αναφέρθηκε εκτενώς σε μία από τις δομές της ΜΚΟ στον Βόλο, προκειμένου να επισημάνει ενδεικτικά τα εξής:

«Τα παιδιά στη δομή αυτή είχαν διαχωριστεί ως εξής: Μικροί, μεσαιοι και μεγάλοι. Κάθε ομάδα είχε το δικό της πρόγραμμα. Όλα τα παιδιά τελείωσαν το Γυμνάσιο. Το πρόγραμμα περιελάμβανε δύο ώρες εργασία καθημερινά (γεωπονικές και κτηνοτροφικές εργασίες). Τα παιδιά που δεν πήγαιναν σχολείο δούλευαν από το πρωί μέχρι το μεσημεριανό. Όποιος είχε σταματήσει το σχολείο έκανε εξωτερικές δουλειές. Οι μεγαλύτεροι εργάζοντα 4 με 5 ώρες στα ζώα».

Η εισαγγελέας έκανε εκτενή αναφορά σε περίπτωση παιδιού σε δομή του Βόλου, το οποίο, όπως είπε, ήταν απομακρυσμένο από τα άλλα παιδιά, τελώντας σε ένα καθεστώς απομόνωσης. «Το ανώτερο μέτρο είχε ένα καθαρά τιμωρητικο χαρακτήρα» είπε η εισαγγελέας για να προσθέσει πως το μέτρο αυτό σκόπευε στη πρόκληση ψυχικού πόνου στον ανήλικο. «Η πόρτα του ήταν κλειδωμένη και όλα αυτό διήρκησε δυο μήνες», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η εισαγγελέας για να προσθέσει: «Η απόφαση αυτή πάρθηκε σε συνεννόηση με τη κεντρική διοίκηση στην Αθήνα..».

Η εισαγγελέας επίσης αναφέρθηκε σε περιστατικό ξυλοδαρμού παιδιού που σημειώθηκε το 2022, αναγνωρίζοντας τους δεύτερο και τρίτο κατηγορούμενο ως στενούς συνεργάτες του πατρός Αντωνίου «Κάποιες από τις καταθέσεις των παιδιών υποστηρίζονται και από τις καταθέσεις παιδαγωγών», είπε ακόμη η εισαγγελέας αναφερόμενη σε άλλο περιστατικό ξυλοδαρμού παιδιού στη δομή της ΜΚΟ στο Διμήνι Βόλου.

Η εισαγγελική αγόρευση συνεχίζεται και, μόλις ολοκληρωθεί, η δίκη θα εισέλθει στην τελική φάση για την έκδοση της ετυμηγορίας από τους δικαστές.

TAGS:
Advertisement