kanei-to-gyro-toy-ellinikoy-internet-beach-bar-sti-chalkidiki-epivallei-dress-code-stoys-pelates-allios-amp-8220-porta-amp-8221-282009
22:13

Κάνει το γύρο του ελληνικού ίντερνετ: Beach Bar στη Χαλκιδική επιβάλλει.. dress code στους πελάτες, αλλιώς “πόρτα”

22:13
Γιώτα Κορώνα

Σε μια πρωτόγνωρη για τη Χαλκιδική κίνηση, ένα beach bar στην περιοχή αποφάσισε να επιβάλει ενδυματολογικό κώδικα στους πελάτες του, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και συζητήσεις. Η επιβολή συγκεκριμένου dress code για τους επισκέπτες της παραλίας φαίνεται αρχικά παράδοξη, ωστόσο η διεύθυνση του καταστήματος επιβεβαιώνει αυτή την πρακτική μέσω προσωπικών μηνυμάτων που αποστέλλονται σε όσους επιθυμούν να κάνουν κράτηση. Στο μήνυμα αναφέρεται ξεκάθαρα ότι η μη συμμόρφωση με τον ενδυματολογικό κώδικα μπορεί να οδηγήσει στην άρνηση εισόδου στο χώρο.

Advertisement

Συγκεκριμένα, το beach bar απαιτεί από τους πελάτες του να υιοθετούν “casual chic” ντύσιμο μετά τις 5 το απόγευμα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται με σαφήνεια τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτή η ενδυμασία. Πιθανότατα, αυτό σημαίνει ότι απαγορεύονται οι σαγιονάρες και απαιτείται η χρήση κλειστών παπουτσιών ή καλών σανδαλιών. Ενδεχομένως, οι πελάτες καλούνται να φορούν λινά πουκάμισα, παντελόνια ή φορέματα που να ταιριάζουν στην ατμόσφαιρα του καταστήματος. Χωρίς να προσδιορίζεται με ακρίβεια το τι θεωρείται κατάλληλο ντύσιμο, οι επισκέπτες ενημερώνονται ότι αν δεν πληρούν τον ενδυματολογικό κώδικα, ενδέχεται να μην τους επιτραπεί η είσοδος.

Advertisement

Η επιβολή ενδυματολογικού κώδικα σε ένα beach bar στη Χαλκιδική έρχεται σε έντονη αντίθεση με την πολιτική των διάσημων beach bars της Μυκόνου, όπου οι επισκέπτες απολαμβάνουν την ελευθερία να διασκεδάζουν χωρίς περιορισμούς στην ενδυμασία. Αυτή η είδηση αναδεικνύει την αλλαγή που παρατηρείται στις απαιτήσεις και τις τιμές στις παραλίες.

Advertisement

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο protothema.gr, οι τιμές στις οργανωμένες παραλίες της Αττικής έχουν αυξηθεί δραματικά. Σήμερα, για να κάνει κανείς μια βουτιά σε μια από αυτές τις παραλίες, πρέπει να πληρώσει έως και 220 ευρώ για ένα σετ ξαπλώστρες με ομπρέλα, υπό την προϋπόθεση ότι έχει κάνει κράτηση εκ των προτέρων. Αυτή η αλλαγή φανερώνει ότι οι συνήθεις όροι της νυχτερινής διασκέδασης έχουν μεταφερθεί στις παραλίες.

Η έκφραση «πρώτο τραπέζι πίστα» έχει αντικατασταθεί από την «ξαπλώστρα πρώτης σειράς», με την προνομιακή θέση μπροστά στο κύμα να αποτελεί πλέον προνόμιο. Οι ξαπλώστρες κρατούνται με «ρεζερβέ», συχνά απαιτώντας ελάχιστη κατανάλωση και αυστηρές ώρες προσέλευσης για να μην ακυρωθεί η κράτηση. Ο νόμος της αγοράς για την υψηλή ζήτηση εφαρμόζεται πλήρως εδώ, με τις ξαπλώστρες να εξαντλούνται γρήγορα, ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Οι επιχειρηματίες, αντιλαμβανόμενοι την τάση αυτή, εξασφαλίζουν συμβάσεις παραχώρησης παραλιών, με το κράτος να αποκομίζει σημαντικά έσοδα. Οι τιμές σε ορισμένες παραλίες είναι δεκαπλάσιες από τα προηγούμενα χρόνια, αποδεικνύοντας την αλλαγή στη ζήτηση και την αξία των παραθαλάσσιων περιοχών.

Advertisement

Με αυτές τις εξελίξεις, είναι φανερό ότι η καλοκαιρινή διασκέδαση στην Ελλάδα μεταμορφώνεται, με νέους κανόνες και αυξημένες απαιτήσεις τόσο στις τιμές όσο και στην ενδυματολογία. Το μπάνιο για μια οικογένεια σε μια από τις οργανωμένες παραλίες γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο.