Σταδιακά μελετάται η χαλάρωση των πολύ αυστηρών οριζόντων μέτρων απαγόρεσυης καθώς η καμπύλη του κορωνοϊού ευτυχώς παίρνει την κατιούσα παρά τα μεμονωμένα κρούσματα και τους τελευταίους θανάτους.
Η μελέτη των λοιμωξιολόγων και της κυβέρνησης αναφορικά με το καλοκαίρι και τα μπάνια του λαού
Πέρα από τα βασικά, το άνοιγμα της οικονομίας και των σχολείων, κάποιοι έχουν αρχίσει να σκέφτονται ήδη το καλοκαίρι και δημιουργούνται απορίες για τους ενδεχόμενους κινδύνους των διακοπών, λόγω κορωνοϊού.
Το μπάνιο στο θαλασσινό νερό ή στην πισίνα, η οποία χλωριώνεται, είναι ασφαλές
Ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Παύλος Νικολαΐδης, αναφέρει σχετικά: “Οι θερινές διακοπές στην Ελλάδα συνδυάζονται ως επί το πλείστον με μπάνιο στη θάλασσα ή στην πισίνα. Το μπάνιο στο θαλασσινό νερό ή στην πισίνα η οποία χλωριώνεται είναι ασφαλές. Ούτε έχει βρεθεί, ούτε μπορεί θεωρητικά να ειπωθεί ότι υπάρχει δυνητικός κίνδυνος. Περισσότερο είναι η διαδικασία, όχι το μπάνιο δηλαδή σε οποιοδήποτε μέρος. Οι συνθήκες συγχρωτισμού για παράδειγμα, αν υπάρχουν 20 ξαπλώστρες σε 10 τετραγωνικά μέτρα, ο κίνδυνος είναι λογικό να αυξάνεται από τον συνωστισμό, όπως ακριβώς δηλαδή αναφέρουμε και από την αρχή της πανδημίας”.
Ο συγχρωτισμός στις παραλίες ή τις πισίνες είναι ένα πρόβλημα
Για παράδειγμα, αν υπάρχουν 20 ξαπλώστρες σε 10 τετραγωνικά μέτρα ο κίνδυνος είναι λογικό να αυξάνεται από τον συνωστισμό, όπως ακριβώς αναφέρουμε και από την αρχή της πανδημίας» δήλωσε ο κ. Νικολαΐδης. Σε ερώτηση για το αν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από τον κορωνοϊό από την άμμο ή τις εξωτερικές επιφάνειες της πισίνας, ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο, καθώς η κύρια οδός μετάδοσης του ιού είναι η αναπνευστική.
Τερατωδώς κακή ιδέα οι διακοπές φέτος – Κίνδυνος για σοβαρή υποτροπή
«Το σίγουρο είναι ότι αυτό που αυξάνει τον κίνδυνο είναι ο συνωστισμός κατά τη διάρκεια της διαδρομής έως την παραλία, όπως για παράδειγμα μπορεί να προκύψει σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Κατά την παραμονή μας εκεί θα πρέπει να τηρείται η απόσταση των δύο μέτρων μεταξύ των ανθρώπων, πράγμα που μπορεί να γίνει καθώς έχουμε ατελείωτες παραλίες.
Απαραίτητη η απολύμανση των χεριών μας με σαπούνι ή αντισηπτικό
Όσον αφορά στην επαφή και τη χρήση άγνωστων αντικείμενα, καθώς είμαστε σε εξωτερικό χώρο, η πρόληψη της μόλυνσης γίνεται με τη χρήση σαπουνιού ή αντισηπτικού, όπως δηλαδή κάνουμε έως τώρα» δήλωσε ο κ. Νικολαΐδης, σημειώνοντας ότι όλα συνοψίζονται στην ατομική υγιεινή που θα πρέπει να συνεχίσουμε να ακολουθούμε.
Θα υπάρξουν κλιμακωτά μέτρα για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος
«Γι’ αυτόν τον λόγο θεωρώ αυτονόητο πως θα υπάρξουν κλιμακωτά μέτρα για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα καλοκαιρινά μαγαζιά, όπως τα beach bars κλπ., ούτως ώστε να τηρούνται οι κατάλληλες αποστάσεις μεταξύ των πελατών και να μη σημειώνονται εικόνες που βλέπαμε στο παρελθόν, με τους πολίτες να είναι στριμωγμένοι ο ένας δίπλα στον άλλον. Αυτές οι εικόνες δε θα υπάρξουν φέτος, πιστεύω» δήλωσε ο κ. Νικολαΐδης.
Τι θα γίνει με τη χρήση μάσκας
Σε ό,τι αφορά τη χρήση μάσκας και αν θα γίνει ένα «αξεσουάρ» του καλοκαιριού, ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ απάντησε ότι θα ήταν καλό να την έχουμε μαζί μας και να τη χρησιμοποιούμε στα μέρη όπου παρατηρείται συνωστισμός, για παράδειγμα σε κλειστούς χώρους με αρκετό κόσμο. Ειδάλλως, επισημαίνει, η χρήση της δεν είναι απαραίτητη σε εξωτερικούς χώρους, πόσο μάλλον στην παραλία.
Πόσο επηρεάζει η αύξηση της θερμοκρασίας την επιβίωση του covid-19
Σε ό,τι αφορά το αν οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού θα «σκοτώσουν» τον ιό, ο κ. Νικολαΐδης τόνισε ότι μέχρι τώρα έχει φανεί ότι αυτός ο παράγοντας δεν επηρεάζει την επιβίωση του κορωνοϊού. «Γι’ αυτό και βλέπουμε να υπάρχουν κρούσματα σε χώρες που είναι από τη φύση τους θερμές. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως και η επιδημία γρίπης είχε υπάρξει καλοκαίρι. Αν θα παίξει κάποιο ρόλο η υψηλότερη θερμοκρασία στη μείωση των κρουσμάτων, θα έχει να κάνει περισσότερο με το ότι αποφεύγεται ο συνωστισμός σε εσωτερικούς χώρους και όταν αυτός σημειώνεται σε εξωτερικούς, η βλαπτικότητα είναι μικρότερη» εξήγησε.
Η έλευση τουριστών από το εξωτερικό
Τέλος, σε ερώτηση για την έλευση τουριστών από το εξωτερικό, ο κ. Νικολαΐδης σημείωσε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό και περίπλοκο θέμα που δεν εξαρτάται μόνο από το πώς θα αντιμετωπιστεί από την Ελλάδα αλλά χρειάζεται γενικότερη πολιτική. «Ήδη οι πληροφορίες μιλάνε για υιοθέτηση ενός πιστοποιητικού υγείας που θα επιβεβαιώνει ότι κάθε ταξιδιώτης έχει ελεγχθεί και πληροί τις προϋποθέσεις για να επισκεφθεί κάποια άλλη χώρα» είπε, αναφερόμενος σε κάτι για το οποίο έχει μιλήσει και ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης. «Σε περίπτωση που κάποιος δεν νοσεί, τότε θα μπορεί να ταξιδέψει, τηρώντας φυσικά τα μέτρα προφύλαξης που θα ισχύουν σε κάθε χώρα και εν προκειμένω στην Ελλάδα» συμπλήρωσε.
Πότε θα μπορέσουμε να πάμε διακοπές
Μέσα καλοκαιριού θα ανοίξουν οι ξενοδοχειακές μονάδες για να υποδεχτούν τουρίστες.
Σύμφωνα με το STAR, τα ξενοδοχεία για τουρισμό αναμένεται να ανοίξουν τον Ιούλιο.
Μετά τις 4 Μαΐου θα μπορούν να επισκεφτούν τα εξοχικά τους όσοι τα έχουν στον ίδιο νομό με τον μόνιμο τόπο κατοικίας τους.
Ουσιαστικά η μετακίνηση θα είναι ελεύθερη εντός κάθε νομού.
Η μετακίνηση από νομό σε νομό θα απαγορεύεται για τουλάχιστον τρεις ακόμα εβδομάδες.
Από τις 25 Μαΐου θα μπορούν να επισκέπτονται τα νησιά όσοι έχουν σπίτι ή κατάστημα.