Η Ιταλία των 60 εκατ. κατοίκων αποτελεί τη μεγαλύτερη εστία κορονοϊού παγκοσμίως και φυσικά στην Ευρώπη (βάσει αριθμού καταγεγραμμένων κρουσμάτων), πέραν της Κίνας.
Ανησυχία δημιουργεί ο μεγάλος αριθμός των νεκρών αναλογικά με τον αριθμό των καταγεγραμμένων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ενώ εντύπωση προκαλεί και η σύγκριση με τη Νότια Κορέα δεδομένου ότι οι δύο χώρες είχαν μέχρι τη Δευτέρα σχεδόν τον ίδιο αριθμό ασθενών αλλά η Ιταλία έχει σχεδόν 7,5 φορές περισσότερους νεκρούς ενώ πλέον οι αριθμοί στη γείτονα χώρα έχουν ξεφύγει.
Η Ιταλία μέχρι το πρωί της Δευτέρας είχε αναφέρει 7.375 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 366 νεκρούς και η Νότια Κορέα 7.375 και 50 αντίστοιχα.
Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) η θνησιμότητα στη περίπτωση του κορονοϊού, βάσει των τελευταίων δεδομένων που έχουν αναλυθεί κυμαίνεται στο 3,4%. Και όμως πάλι στη περίπτωση της Ιταλίας ο αριθμός των νεκρών είναι αυξημένος φθάνοντας την περασμένη εβδομάδα το 3,8% και με τα δεδομένα της Δευτέρας το 4,9%-5%.
Οι περισσότεροι από τους ασθενείς που απεβίωσαν ήταν υπερήλικες άνω των 80 και 90 ετών και είχαν επιβαρυμένη υγεία ενώ αρκετοί ήταν καρκινοπαθείς.
Επίσης γνωρίζουμε ότι στις ευπαθείς ομάδες ανήκουν όχι μόνο οι ηλικιωμένοι αλλά και άτομα με χρόνια νοσήματα και κυρίως διαβήτη, πνευμονοπάθειες, καρδιοπάθειες, ηπατοπάθειες καρκινοπαθείς σε ανοσοκαταστολή λόγω θεραπείας κ.α.
Κατά κάποιους ειδικούς λοιπόν η εξήγηση για τον «δυσανάλογα» υψηλό αριθμό των νεκρών αναλογικά με τον αριθμό των κρουσμάτων (συγκριτικά πάντα με το 3,4% του μέσου όρους θνησιμότητας), πιθανότατα έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Ιταλία είναι μια χώρα με έναν γηρασμένο πληθυσμό.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν επεξεργαστεί οι επιστήμονες για άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών η θνησιμότητα είναι πολλαπλάσια του μέσου όρου 3,4% και υπολογίζεται στο 14,8% (επί του συνόλου των κρουσμάτων) και έως 21,9% (επί των επιβεβαιωμένων). Για ηλικίες 70-79 ετών είναι έως 8%, 60-69 ετών είναι έως 3,6%, 50-59 ετών έως 1,3%, 40-49 ετών έως 0,4%, 10-39 ετών έως 0,2% και σχεδόν 0% για παιδιά 0-9 ετών.
Βάσει στατιστικών, η γείτονα χώρα έχει το χαμηλότερο ποσοστό νέων και το υψηλότερο, σε επίπεδο Ε.Ε., σε ηλικιωμένους. Συγκεκριμένα το 2018 ο αριθμός των Ιταλών ηλικίας άνω των 65 ετών ήταν στο 22,6%. Η μέση ηλικία είναι τα 45,9 έτη ενώ το μέσος όρος στις χώρες της ΕΕ είναι 42,8.
Μάλιστα, ο μεγάλος πληθυσμός ηλικιωμένων ήταν και ένα από τα βασικά επιχειρήματα που αιτιολόγησαν την απόφαση της Ιταλικής κυβέρνησης να κλείσει όλα τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια της χώρας μέχρι τις 15 Μαρτίου (σε πρώτη φάση).
Το ποσοστό θνησιμότητας είναι στο 2,8% ενώ στη Λομβαρδία που είναι από την πρώτη στιγμή η μεγάλη εστία εξάπλωσης τους ιού στην Ιταλία και καταγράφει τα περισσότερα κρούσματα, το ποσοστό φτάνει ακόμη και στο 6,4% γεγονός που ανεβάζει σημαντικά τον μέσο όρο. Εκτιμάται λοιπόν πως τα ποσοστά θνησιμότητας μπορεί, σύμφωνα με επιστήμονες να σχετίζονται και με την υπερφόρτωση των νοσοκομείων.
Πολλά κρούσματα δεν εντοπίζονται αφού πολλοί απ’ αυτούς στους οποίους έχει μεταδοθεί ο ιός είναι είτε ασυμπτωματικοί είτε τα συμπτώματα που παρουσιάζουν είναι πολύ ήπια και δεν εξετάζονται για τον κορονοϊό.
Οι κλιματολογικές συνθήκες, η δημογραφική σύνθεση και σίγουρα η επάρκεια σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, η αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων και ίσως περισσότερο από όλα οι δυνατότητες των εθνικών συστημάτων υγείας και οι αντίστοιχες υπάρχουσες ή μη δομές να σηκώσουν το βάρος παίζουν κρίσιμο ρόλο όσο και η υπευθυνότητα του κάθε πολίτη.