Η “σίσα”, γνώση και ως η “κοκαΐνη των φτωχών”, έχει αποκτήσει πλέον ευρεία φήμη λόγω της χαμηλής της τιμής. Πρόσφατα, η απώλεια μιας 16χρονης κοπέλας, που είχε καταναλώσει το εν λόγω ναρκωτικό σε ένα σπίτι στον Βύρωνα, έρχεται να ρίξει φως στη σκοτεινή πλευρά αυτού του προβλήματος. Η νεαρή κοπέλα δυστυχώς δεν τα κατάφερε, μετά από πολυήμερη νοσηλεία στην ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός».
Στον ΣΚΑΪ, ένας γονιός που η 22χρονη κόρη της είναι χρήστης του “σίσα”, περιγράφει με δραματικό τρόπο τις δύσκολες στιγμές που βιώνει η οικογένειά της, φωτίζοντας τη σκληρή πραγματικότητα που σχετίζεται με την εξάρτηση από αυτό το ναρκωτικό.
«Άκουσα για το κορίτσι στον Βύρωνα και πήγε το μυαλό μου στην κόρη μου. Είναι πολύ επιθετική, ζει σε μια άλλη πραγματικότητα. Την βλέπω ότι πεθαίνει και δεν ξέρω τι να κάνω. Περιμένω πότε θα χτυπήσει το τηλέφωνο και θα μου πουν να πάω να μαζέψω το πτώμα. Βλέπω το παιδί μου να πεθαίνει και δεν ξέρω τι να κάνω. Γυρίζει κάπου στην Αθήνα και δεν ξέρουμε που είναι. Πώς να βοηθήσω το παιδί μου; Σε 2-3 μήνες θα έχει πεθάνει», ανέφερε ο πατέρας της 22χρονης.
Σίσα: Το ναρκωτικό των 3 ευρώ που σκότωσε την 16χρονη
Μία δόση του Σίσα κοστίζει τρία ευρώ και μπορεί να αποβεί μοιραία. Διακινείται από άτομα που τα προμηθεύονται από περιοχές της δυτικής Αττικής, όπως το Μενίδι και το Ζεφύρι.
Ονομάζεται «κοκαΐνη των φτωχών», διότι –όπως λένε αστυνομικές πηγές- «όσοι δεν έχουν λεφτά για κοκαΐνη ή ηρωίνη στην Ελλάδα, καταφεύγουν στο σίσα».
Το θανατηφόρο «κοκτέιλ» είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Αθήνα. Η παρασκευή του απαιτεί ειδικές γνώσεις, ενώ η χρήση του μπορεί να επιφέρει ακόμα και ακαριαίο θάνατο.
«Κανείς δεν ξέρει τι ήρθε πρώτο: η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ή shisha, η ναρκωτική ουσία που είναι γνωστή ως ‘η κοκαΐνη των φτωχών’», ανέφερε το μακρινό 2013 ο βρετανικός Guardian.
«Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η σίσα σκοτώνει. Με 2 ευρώ ή ακόμα και λιγότερο, κατακτά την Ελλάδα, την ευρωπαϊκή χώρα που βρίσκεται εδώ και καιρό στο μεταίχμιο της οικονομικής κατάρρευσης».
Στη βρετανική εφημερίδα έχουν μιλήσει χρήστες του ναρκωτικού, οι οποίοι περιγράφουν τις τραγικές συνέπειές του: «Σου καίει τα σωθικά, σε κάνει επιθετικό και είναι σίγουρο ότι στο τέλος θα τρελαθείς τελείως. Όμως είναι φθηνό και μπορείς να το βρεις εύκολα, οπότε αυτό κάνουν όλοι», λέει η Μαρία, πρώην ηρωινομανής.
Η “σίσα” αποτελεί το ναρκωτικό που χρησιμοποιείται από χιλιάδες ανθρώπους που, εξαιτίας της κρίσης, βρέθηκαν άστεγοι και τώρα περιφέρονται στους δρόμους, ζώντας σε συνθήκες φτώχειας και απόγνωσης. Τόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες όσο και οι ίδιοι οι χρήστες περιγράφουν τη “σίσα” ως ένα συνδυασμό κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης με οξέα μπαταρίας, λάδι μηχανής, σαμπουάν και αλάτι. Αυτό το μείγμα, πέραν του ότι μπορεί να προκαλέσει παράκρουση, ενώ είναι γνωστό και για την τάση να οδηγεί τους χρήστες σε καταστάσεις ακραίας βίας.
Η σίσα «είναι δολοφόνος, όμως σε κάνει και εσένα να θέλεις να σκοτώσεις. Μπορείς να σκοτώσεις χωρίς να καταλάβεις τι έκανες… Και εξαπλώνεται γρηγορότερα από το θάνατο. Πολλοί χρήστες έχουν ήδη πεθάνει», λέει ο Κωνσταντίνος.
Η οικογένεια της 16χρονης από τον Βύρωνα ζητά δικαίωση:
Παράλληλα, δικαίωση ζητάει η οικογένεια της 16χρονης που «έσβησε» έπειτα από υπερβολική χρήση ναρκωτικών και κοκτέιλ φαρμάκων από ναρκέμπορους στον Βύρωνα.
Η 16χρονη που τα τελευταία χρόνια, είχε βυθιστεί στον κόσμο των ναρκωτικών, διατηρούσε σχέση με τον 22χρονο -πλέον προφυλακισμένο.
«Ο 22χρονος διατηρούσε σχέση με την 16χρονη στο παρελθόν. Στην αρχή πούλαγε χασίς και αργότερα εμφανίστηκαν τα αλλά, τα πιο περίεργα. Μου έλεγαν κι εμένα “κάνε αυτό” . Είναι ελάχιστες οι φορές που έκανα διακίνηση. Δεν με δέρνανε κιόλας αλλά προσπαθούσαν να με πείσουν», λέει στον ΑΝΤ1 φίλος της 16χρονης.
«Η 16χρονη ήταν στο “τοπ επίπεδο”, δηλαδή ήταν χειρότερα από όλα τα παιδιά της παρέας. Με το που έμπαιναν ναρκωτικά στη μέση, το μυαλό της ήταν μόνο εκεί. Έπινε σίσα, ηρωίνη. Ξέφευγε, αναζητούσε ναρκωτικά και μου την “έσπαγε” πολύ αυτό. Ζητούσε χασίς, κοκαΐνη, μεθαδόνη. Στο σπίτι στο Βύρωνα υπήρχε “κωδεΐνη”. Ήμουν μπροστά όταν η 16χρονη έκανε υγρή μεθαδόνη», αναφέρει ένας ακόμα φίλος της 16χρονης.
Η οικογένεια της 16χρονης είχε προσπαθήσει πολλές φορές να πείσει το κορίτσι να ενταχθεί σε πρόγραμμα απεξάρτησης. Είχε εισαχθεί σε ψυχιατρική κλινική για να παλέψει με τον εθισμό. Ένα μήνα πριν από το θάνατο της είχε φύγει από το σπίτι της με την οικογένεια της να απευθύνει δημόσια έκκληση για την επιστροφή της.