gigantonetai-to-metopo-tis-fotias-mayrise-o-oyranos-tis-athinas-eikones-kolasis-kaigontai-spitia-amp-038-perioysies-290009
18:40

Γιγαντώνεται το μέτωπο της φωτιάς: Μαύρισε ο ουρανός της Αθήνας, Εικόνες κόλασης, Καίγονται σπίτια & περιουσίες

18:40
Γιώτα Κορώνα

Η κατάσταση στην περιοχή του Βαρνάβα Αττικής, στον Δήμο Μαραθώνα, είναι πλέον ανεξέλεγκτη, καθώς η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής συνεχώς επιδεινώνεται.

Αυτή τη στιγμή, στο σημείο βρίσκονται ενισχυμένες δυνάμεις της πυροσβεστικής, οι οποίες καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, η οποία χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά επικίνδυνη λόγω της έντασης των ανέμων και των πολλών διάσπαρτων εστιών που αναφλέγονται.

Advertisement

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του MEGA, η φωτιά έχει προκαλέσει σοβαρές καταστροφές, καίγοντας σπίτια στην περιοχή. Ο καπνός από την πυρκαγιά έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ατμόσφαιρα της πρωτεύουσας, φτάνοντας μέχρι το κέντρο της Αθήνας, κρύβοντας τον ήλιο και προκαλώντας σοβαρές δυσχέρειες.

Επιπλέον, σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από δέκα απεγκλωβισμοί κατοίκων από τα σπίτια τους, καθώς πολλοί παγιδεύτηκαν από τις φλόγες. Οι διασώστες εργάζονται εντατικά για την ασφαλή εκκένωση των περιοχών που πλήττονται.

Advertisement

Δείτε σχετικές εικόνες:

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Στην περιοχή του Βαρνάβα, στη βορειοανατολική Αττική, έχουν κινητοποιηθεί ισχυρές δυνάμεις τόσο επίγειες όσο και εναέριες για την αντιμετώπιση της επικίνδυνης πυρκαγιάς. Συγκεκριμένα, στο πεδίο επιχειρούν 165 πυροσβέστες, υποστηριζόμενοι από 30 πυροσβεστικά οχήματα και 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Παράλληλα, η εναέρια υποστήριξη περιλαμβάνει 8 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη, που επιχειρούν συνεχώς για την κατάσβεση της φωτιάς.

Η κατάσταση της φωτιάς έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον και ανησυχία, με την πυρκαγιά να κατατάσσεται ως πρώτο θέμα συζήτησης στην πλατφόρμα X. Δεκάδες χρήστες της πλατφόρμας δημοσιεύουν εικόνες από διάφορες περιοχές του Νομού, όπου ορατός είναι ο πυκνός, μαύρος καπνός που σκεπάζει την περιοχή.

Λίγο μετά τις 16:00, το 112 εξέδωσε ένα προειδοποιητικό μήνυμα, καλώντας τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν σε ετοιμότητα λόγω της εξελισσόμενης κατάστασης. Σύντομα, ακολούθησε νέο μήνυμα από το 112, το οποίο απαιτούσε την άμεση εκκένωση του οικισμού. Το μήνυμα ανέφερε: «Εάν βρίσκεστε στην περιοχή του Βαρνάβα Αττικής, παρακαλούμε να απομακρυνθείτε προς τις περιοχές Γραμματικό και Καπανδρίτι».

Αλλαγές στην Κυκλοφορία:

Η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε αναγκαίες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή του Βαρνάβα λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται. Ειδικότερα, η κυκλοφορία των οχημάτων έχει εκτραπεί ως εξής:

– Στην επαρχιακή οδό Καπανδριτίου-Βαρνάβα

– Στην επαρχιακή οδό Γραμματικού-Βαρνάβα

– Στην επαρχιακή οδό παραλίας Βαρνάβα

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ), δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία οχημάτων προς τον οικισμό του Βαρνάβα στις παραπάνω περιοχές.

Ενίσχυση των Ανέμων:

Στο μεταξύ, οι μετεωρολογικές συνθήκες επιδεινώνονται εξαιτίας της ενίσχυσης των βόρειων ανέμων. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, οι ισχυροί βόρειοι και βορειοανατολικοί άνεμοι, με ένταση 6-7 μποφόρ και ριπές που ξεπερνούν τα 7 μποφόρ, αναμένεται να συνεχιστούν για τις επόμενες ώρες. Η ένταση των ανέμων δεν αναμένεται να υποχωρήσει μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες, με την πρόγνωση να δείχνει μείωση στην ένταση σε 5-6 μποφόρ.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, οι ριπές των ανέμων στη Νότια Εύβοια, τις Κυκλάδες και τη Νότια Κρήτη θα φτάσουν τα 90 km/h κατά τη διάρκεια της μεσημέρας της Κυριακής 11/08. Στις περιοχές της Ανατολικής Στερεάς, Κεντρικής Εύβοιας, των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και Ανατολικής Πελοποννήσου, οι ριπές αναμένονται να φτάσουν τα 60-70 km/h. Η ενίσχυση των ανέμων αναμένεται να επιδεινώσει τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες στα ανατολικά τμήματα.

Αρχικά, στάλθηκε προειδοποιητικό μήνυμα προς τους κατοίκους της περιοχής Μοναστήρι Παναγιάς, με την οδηγία να απομακρυνθούν προς την περιοχή Γραμματικό. Λίγα λεπτά αργότερα, επιπλέον μήνυμα εστάλη στους κατοίκους των περιοχών Βόθωνα, Καλέντζι και Πουρίθι, ζητώντας τους να κατευθυνθούν προς τον Μαραθώνα για την ασφάλεια τους.