ektos-telikoy-i-ollandia-i-kataggelia-eis-varos-poy-ton-esteile-ston-eisaggelea-olo-to-paraskinio-258247
15:00

Εκτός τελικού η Ολλανδία: Η καταγγελία εις βάρος που τον έστειλε στον εισαγγελέα, όλο το παρασκήνιο

15:00
Γιώτα Κορώνα

Η Ολλανδία βρίσκεται εκτός τελικού της Eurovision, καθώς ο εκπρόσωπός της αποβλήθηκε από τον διαγωνισμό τραγουδιού που πρόκειται να λάβει χώρα απόψε στο Μάλμε της Σουηδίας.

Advertisement

Η ανακοίνωση της EBU:

Η EBU αποφάσισε να αποβάλει τον εκπρόσωπο της Ολλανδίας από τον διαγωνισμό Eurovision, όπως ανακοίνωσε σε δήλωσή της, παρέχοντας τις εξής πληροφορίες: «Ο Ολλανδός τραγουδιστής Joost Klein δεν θα διαγωνιστεί στο Μεγάλο Τελικό του φετινού διαγωνισμού. Η σουηδική αστυνομία έκανε έρευνα μετά από μια καταγγελία ενός θηλυκού μέλους της παραγωγής, έπειτα από ένα συμβάν μετά την εμφάνιση του Ολλανδού την Πέμπτη στο Δεύτερο Ημιτελικό. Ενώ η νομική οδός παίρνει θέση, δε θα ήταν δίκαιο να συνεχίσει στο διαγωνισμό. Θα θέλαμε να κάνουμε ξεκάθαρα, παρά τις φήμες από τα διεθνή μέσα, ότι το συμβάν δεν έχει ανάμειξη με οποιοδήποτε συμμετέχοντα ή αποστολή.

Διατηρούμε μηδενική ανοχή σε ακατάλληλες συμπεριφορές στο διαγωνισμό και είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ένα ασφαλές και βέβαιο εργασιακό περιβάλλον για την παραγωγή του διαγωνισμού. Σαν αποτέλεσμα, η συμπεριφορά του Joost Klein ήταν αντίθετη με τη δεοντολογία των κανόνων του διαγωνισμού.

Advertisement

Ο Μεγάλος Τελικός του 68ου διαγωνισμού θα διεξαχθεί με 25 χώρες

Advertisement

Advertisement

Σύμφωνα με αναφορές της ολλανδικής δημόσιας τηλεόρασης, ο Joost Klein κλήθηκε σε ανάκριση από την αστυνομία μετά από καταγγελία μιας εργαζόμενης του SVT, του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου της Σουηδίας. Η καταγγέλλουσα αναφέρει ότι ο Joost Klein την απείλησε κατά τη διάρκεια της πρώτης δοκιμαστικής παράστασης, την Παρασκευή 11 Μαΐου.

Σύμφωνα με την ολλανδική ειδησεογραφική πηγή Nos, ο τραγουδιστής υποβλήθηκε σε ανάκριση από την αστυνομία αργά το προηγούμενο βράδυ, καθώς και η εργαζόμενη που υπέβαλε την καταγγελία. Η επίλυση της υπόθεσης, που πλέον έχει ανατεθεί στον εισαγγελέα, ενδέχεται να πάρει εβδομάδες.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της πρόβας των κριτικών επιτροπών, ο Joost Klein δεν παρουσίασε ζωντανά το τραγούδι του, αλλά αντ’ αυτού προβλήθηκε το βίντεο της εμφάνισής του από τον ημιτελικό.

Να σημειωθεί ότι ο Joost Klein είχε κερδίσει ένα από τα δέκα εισιτήρια για τον Μεγάλο Τελικό της Eurovision με το τραγούδι «Europapa» και σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδήλωσης ήταν προγραμματισμένος να εμφανιστεί πέμπτος στον σημερινό διαγωνισμό, εάν δεν είχε αποβληθεί.

Οι αντιδράσεις των χρηστών στα social media:

Η είδηση έγινε αμέσως viral, ενώ στα κοινωνικά δίκτυα οι φαν της Eurovision έχουν διαφορετικές αντιδράσεις, εκφράζοντας τόσο την υποστήριξή τους όσο και τις αντιρρήσεις τους για την απόφαση.

Παρακολουθήστε την εμφάνιση της Ολλανδίας στον Β’ Ημιτελικό:

Καταρρέει η Eurovision 2024: Κι άλλο «χτύπημα» πριν τον μεγάλο τελικό – Η Ισπανία «κάρφωσε» την EBU

Καταρέει η Eurovision!

Τα πράγματα φαίνεται να έχουν αναστατωθεί στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision τις τελευταίες 24 ώρες. Ο τελικός της Eurovision προγραμματίζεται για απόψε το βράδυ στις 22:00, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα διαγωνιστούν 25 ή 26 χώρες, καθώς η συμμετοχή της Ολλανδίας με τον Joost Klein και το τραγούδι «Europapa» έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης. Η απόφαση του Ολλανδού να μην εμφανιστεί στην προτελευταία πρόβα του show έχει προκαλέσει ανησυχία και αγωνία για το αποτέλεσμα.

Ενώ η συμμετοχή της Ολλανδίας έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην EBU, μια ανάρτηση από την πλευρά της Ισπανίας ήρθε για να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη αναταραχή. Συγκεκριμένα, με μια ανάρτηση στο Twitter/Χ, το ισπανικό δημόσιο δίκτυο RTVE αμφισβητεί την αξιοπιστία της EBU, λέγοντας: «Η ισπανική αντιπροσωπεία στη Eurovision μετέφερε στην EBU τη δέσμευσή της για την ελευθερία του Τύπου και της γνώμης και απαίτησε από τη Eurovision να διασφαλίσει τον σεβασμό της».

Δείτε την σχετική ανακοίνωση:

Να θυμίσουμε ότι η Ισπανία ανήκει στις «Big Five», δηλαδή στις πέντε χώρες που κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο συνεισφοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU), η οποία είναι η διοργανώτρια αρχή της Eurovision 2024.

Ακόμη δεν είναι σαφές για ποιον λόγο έγινε η συγκεκριμένη ανακοίνωση από την ισπανική πλευρά, αλλά φαίνεται να συνδέεται με την απόφαση της EBU να μην επιτρέψει στις «Big Five» να δώσουν τη συνήθη συνέντευξη τύπου λόγω του προβλήματος που προέκυψε με την Ολλανδία.

Δείτε τις συμμετοχές της Ισπανίας και της Ολλανδίας: