ektakto-amp-8211-se-kokkino-synagermo-i-ellada-amp-8211-2-nekroi-enas2-charopaleyei-amp-8211-ti-echei-symvei-291710
20:12

Έκτακτο – Σε «κόκκινο» συναγερμό η Ελλάδα – 2 Νεκροί, ένας2 χαροπαλεύει – Τι έχει συμβεί

20:12
Εβίτα Γκέκα

Το πρώτο θανατηφόρο περιστατικό από στρεπτόκοκκο αφορά έναν άνδρα, ο οποίος αρχικά είχε θεωρηθεί ότι πέθανε από τσίμπημα καφέ αράχνης.

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ηλεία μετά τους δύο θανάτους από στρεπτόκοκκο, ενώ ένα τρίτο κρούσμα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην Πάτρα.

Advertisement

Η περιοχή έχει τεθεί υπό επιτήρηση από τον ΕΟΔΥ, ο οποίος έχει στείλει κλιμάκιο για τη λήψη τυχαίων δειγμάτων από διάφορα περιστατικά στο νοσοκομείο Πύργου.

Τα δείγματα θα εξεταστούν για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης του μικροβίου του στρεπτόκοκκου ή αν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, που σύμφωνα με τους γιατρούς του νοσοκομείου, δεν συνδέονται μεταξύ τους.

Advertisement

Ανησυχία για τα  θανατηφόρα κρούσματα

Το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα στρεπτόκοκκου αφορά έναν άνδρα, ο οποίος έχασε τη ζωή του ενώ έκανε διακοπές στο Κατάκολο. Αρχικά, ο θάνατός του είχε αποδοθεί σε τσίμπημα καφέ αράχνης.

Advertisement

Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση της Αγγελικής Τσιόλα, προϊσταμένης της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών, αιτία του θανάτου ήταν τελικά ο στρεπτόκοκκος. Παρόλο που το τσίμπημα δεν ήταν τυχαίο, καθώς υπήρχαν δύο στίγματα από δάγκωμα στο πόδι του, το πιθανότερο είναι ότι το έντομο ή το τρωκτικό που τον δάγκωσε μετέδωσε τον ιό του στρεπτόκοκκου.

Το δεύτερο περιστατικό αφορά έναν άνδρα 45 ετών, ο οποίος βρισκόταν σε διακοπές στην Αρχαία Ολυμπία όταν παρουσίασε αιφνίδια συμπτώματα και τελικά κατέληξε στην Εντατική του νοσοκομείου Πατρών.

Ο διοικητής του νοσοκομείου Πύργου, Σπύρος Πολίτης, δήλωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησο» ότι ο άνδρας μεταφέρθηκε το Σάββατο και κατά τη διάρκεια της λήψης του ιατρικού ιστορικού του, είχε ήδη αρχίσει κάποια θεραπεία.

Advertisement

Οι γιατροί του Πύργου, μετά από την εξέταση, διαπίστωσαν την κρίσιμη κατάστασή του και τον μετέφεραν στην Πάτρα, όπου λίγες ώρες αργότερα κατέληξε από σηπτικό σοκ.

Στη ΜΕΘ το τρίτο κρούσμα

«Τη Δευτέρα είχαμε κι ένα τρίτο περιστατικό το οποίο στείλαμε επίσης στην Πάτρα, το οποίο νοσηλεύεται στη ΜΕΘ. Το περιστατικό αυτό φαίνεται ότι πάει καλά» δήλωσε ο διοικητής. Παράλληλα τόνισε ότι, εκτός από το γεγονός ότι και τα δύο περιστατικά προσβλήθηκαν από τον ίδιο ιό, δεν σχετίζονται μεταξύ τους.

Ο κ. Πολίτης, ανέφερε χαρακτηριστικά «μετά τα περιστατικά αυτά ήρθε τη Δευτέρα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο νοσοκομείο μας και ξεκίνησε λήψη δειγμάτων σε περιστατικά που έρχονται στο νοσοκομείο, προκειμένου να εξεταστούν και για στρεπτόκοκκο. Τα δείγματα αυτά θα λαμβάνονται μέχρι σήμερα, ώστε στη συνέχεια να γίνει ο έλεγχος, ώστε να διαπιστωθεί εάν επρόκειτο για κάτι τυχαίο ή υπάρχει εκτεταμένο πρόβλημα στην κοινότητα».

Πέρυσι, οι υγειονομικές αρχές είχαν κηρύξει συναγερμό λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων διεισδυτικού στρεπτόκοκκου της ομάδας Α, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 21 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών.

Advertisement

Δεν είναι ο “αθώος” πονόλαιμος: Το Νο1 σύμπτωμα που “φωνάζει” πως κόλλησες στρεπτόκοκκο & δεν πρέπει να αγνοήσεις

Ο στρεπτόκοκκος έχει κάνει εκ νέου την εμφάνισή του στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, αφού τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, γνωστός και ως πυογόνος στρεπτόκοκκος ή GAS (Group A Streptococcus) είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει διάφορες λοιμώξεις στον άνθρωπο, συνήθως ήπιες αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις πολύ σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες αν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα.

Σε ένα μικρό ποσοστό (1-5%) ατόμων το βακτήριο εντοπίζεται στον φάρυγγα ή το δέρμα τους ή και σε άλλα σημεία, χωρίς να νοσούν, αποτελούν δηλαδή αυτά τα άτομα υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Πώς μεταδίδεται ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α;

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται μέσω:

Των μολυσμένων σταγονιδίων από τις εκκρίσεις ασθενών

Της επαφής με επιμολυσμένες επιφάνειες

Την επαφή με μολυσμένες δερματικές βλάβες ασθενών

Από υγιείς φορείς του βακτηρίου

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από άτομα που είναι συμπωματικά και νοσούν, παρά από υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι για να νοσήσουν από τον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α;

Οποιοσδήποτε μπορεί να νοσήσει από στρεπτοκοκκική λοίμωξη. Ωστόσο πιο ευάλωτοι στο βακτήριο είναι τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα και όσοι διαβιούν σε κακές συνθήκες υγιεινής και σε συνθήκες συγχρωτισμού.

Ο πυογόνος στρεπτόκοκκος αποτελεί ένα από τα πιο συχνά αίτια φαρυγγοαμυγδαλίτιδας στα παιδιά σχολικής ηλικίας.

Το σύμπτωμα που «φωνάζει» ότι κόλλησες

Ο πονόλαιμος μπορεί να έχει πολλές αιτίες αλλά μία από αυτές είναι και ο στρεπτόκοκκος. Εάν υποψιάζεστε ότι ο πονόλαιμος που νιώθετε οφείλεται σε στρεπτόκοκκο, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να απευθυνθείτε στον γιατρό. Κατ’ αρχάς, μπορεί να μολύνετε άλλα άτομα. Επιπλέον, το βακτήριο μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλους ιστούς του σώματος, προκαλώντας πιο σοβαρές λοιμώξεις.

Εάν, τέλος, αφήσετε τον στρεπτόκοκκο χωρίς θεραπεία, μπορεί σε μερικές περιπτώσεις να αναπτύξετε πιο σοβαρή νόσο όπως ο ρευματικός πυρετός – μία δυνητικά απειλητική για τη ζωή νόσος που μπορεί να προκαλέσει βλάβες στις αρτηρίες της καρδιάς.

Πώς μπορείτε, όμως, να ξέρετε αν ο πονόλαιμος οφείλεται σε ίωση του αναπνευστικού ή στον στρεπτόκοκκο; Ο οικογενειακός ιατρός Dr. Daniel Allan, αναπληρωτής διευθυντής στο Κέντρο Οικογενειακής Υγείας Avon Lake της Cleveland Clinic, στο Οχάιο, εξήγησε ποιες είναι οι διαφορές και πότε πρέπει να πάτε στον γιατρό.

Οι ιογενείς λοιμώξεις, όπως το κοινό κρυολόγημα (αυτό που αποκαλούμε «ίωση») και η γρίπη, προκαλούν συχνά πονόλαιμο (φαρυγγίτιδα). Ο πονόλαιμος αυτός όμως συχνά συνοδεύεται από συμπτώματα, όπως:

Συνάχι

Κόκκινα μάτια ή δακρύρροια

Φτάρνισμα

Βήχα

Από τα συμπτώματα αυτά «ο βήχας είναι αυτός που κατ’ αρχάς ξεχωρίζει τον πονόλαιμο μιας ίωσης από εκείνον που προκαλεί ο στρεπτόκοκκος», εξηγεί ο Dr. Allan. «Όταν ένας ασθενής έχει στρεπτόκοκκο, τυπικά δεν βήχει. Επιπλέον, όταν κοιτάμε τον λαιμό ενός ασθενούς με ιογενούς αιτιολογίας πονόλαιμο, δεν βλέπουμε στο πίσω μέρος του λαιμού διόγκωση ή εξίδρωμα στις αμυγδαλές».

Μία άλλη διαφορά είναι ότι ο πονόλαιμος που οφείλεται σε στρεπτόκοκκο συνήθως εμφανίζεται απότομα και συνοδεύεται από πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως:

Κόκκινες αμυγδαλές με λευκές κηλίδες πάνω τους

Πόνο κατά την κατάποση

Πυρετό (πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου)

Διόγκωση των λεμφαδένων στον λαιμό

Ανορεξία

Πονοκέφαλο

Πόνο στην κοιλιά

Ωστόσο ο μοναδικός τρόπος για να γίνει ασφαλής διάγνωση είναι το strep test, δηλαδή η λήψη επιχρίσματος από τον λαιμό που θα κάνει ο γιατρός για να το ελέγξει για στρεπτόκοκκο.

Μέτρα πρόληψης

Τα μέτρα πρόληψης της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο περιλαμβάνουν:

Σωστή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και της υγιεινής των χεριών

Εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας

Αποφυγή του συγχρωτισμού και σωστό αερισμό των χώρων

Σωστή καθαριότητα και απολύμανση των επιφανειών και των συχνά χρησιμοποιούμενων αντικειμένων, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών

Περιορισμός των ατόμων που νοσούν σε κατ’ οίκον νοσηλεία, τουλάχιστον για ένα εικοσιτετράωρο μετά την έναρξη της αντιβιοτικής τους αγωγής