ektakti-epikairotita-anazopyrothike-i-fotia-sto-rethymno-amp-8211-ichei-xana-to-112-amp-8211-oi-3-perioches-poy-kindyneyoyn-288752
12:57

Έκτακτη Επικαιρότητα: Αναζωπυρώθηκε η φωτιά στο Ρέθυμνο – Ηχεί ξανά το 112 – Οι 3 περιοχές που κινδυνεύουν

12:57
Γιώτα Κορώνα

Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στην περιοχή του νοτίου Ρεθύμνου, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις περιοχές του Αμαρίου και του Αγίου Βασιλείου, παρουσίασε αναζωπύρωση. Η σοβαρότητα της κατάστασης παρατηρήθηκε όταν, λίγο μετά τις 12:30, εστάλη στους κατοίκους των περιοχών Αγίου Ιωάννη, Αποδούλου και Νίθαυρη νέο μήνυμα από το σύστημα έκτακτης ανάγκης 112.

Advertisement

«Να είστε σε ετοιμότητα» αναφέρεται στο μήνυμα.

Στην περιοχή της πυρκαγιάς επιχειρούν συνολικά 222 πυροσβέστες, οι οποίοι καταβάλλουν συστηματικές και συντονισμένες προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς. Επιπλέον, επιχειρούν 14 ομάδες πεζοπόρων πυροσβεστών, οι οποίες διανύουν δύσβατα εδάφη προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση της φωτιάς. Η επιχείρηση υποστηρίζεται από 47 οχήματα πυρόσβεσης, καθώς και από 5 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη, τα οποία συνδράμουν με εναέριες ρίψεις νερού και άλλων κατασταλτικών υλικών.

Στην περιοχή του Ρεθύμνου, στο μέτωπο της πυρκαγιάς, παρίστανται εξέχουσες προσωπικότητες του πυροσβεστικού και πολιτικού τομέα. Συγκεκριμένα, παρίσταται ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Νίκος Ρουμελιώτης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, καθώς και ο επιτελάρχης, Γιώργος Μαρκουλάκης, όπως αναφέρει το neakriti.

Advertisement

Τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, οι συνθήκες παρουσίαζαν πολλές μικρές και διάσπαρτες εστίες φωτιάς, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποιο ιδιαίτερα εκτεταμένο ενεργό μέτωπο. Οι δυνάμεις που παρέμεναν στην περιοχή συνέχιζαν την προσπάθεια κατάσβεσης με εντατικούς ρυθμούς. Παρά τις συνεχείς προσπάθειες, οι ισχυροί άνεμοι και η μεγάλη έκταση του πύρινου μετώπου αποτελούν βασικούς παράγοντες για τις συνεχείς αναζωπυρώσεις που σημειώνονται.

Επί του παρόντος, σχεδόν η μισή πυροσβεστική δύναμη της Κρήτης βρίσκεται επιτόπου, ενώ επιπλέον δυνάμεις από την Αθήνα συνδράμουν στην επιχείρηση. Παρά την ολονύχτια και εντατική επιχείρηση περίπου 250 πυροσβεστών, οι οποίοι αγωνίζονταν με αφοσίωση εστιάζοντας σε κάθε σημείο, η εικόνα το πρωί της Πέμπτης παρουσίαζε σαφή βελτίωση συγκριτικά με το προηγούμενο βράδυ. Ωστόσο, το κρίσιμο ζητούμενο για τις πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένει η πλήρης κατάσβεση κάθε μικρής εστίας που εξακολουθεί να καίει και να προκαλεί αναζωπυρώσεις, οι οποίες ενέχουν τον κίνδυνο να εξελιχθούν σε νέες μεγάλες εστίες ανά πάσα στιγμή.