Κηδεία Πάγκαλου: Στο αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας έδωσαν συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες το τελευταίο αντίο στον Θεόδωρο Πάγκαλο. Αποτέλεσε υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη σε ηλικία 84 ετών.
Η αποτέφρωση ήταν επιθυμία του πρώην υπουργού όπως είχε ανακοινώσει η οικογένειά του. Ακόμα σε ανάρτηση της, η οικογένεια του Θεόδωρος Πάγκαλου ζήτησε να χρήματα που προορίζονταν για στεφάνια, να δοθούν σε συγκεκριμένα ιδρύματα.
Στην κηδεία, βρέθηκαν για να δώσουν το τελευταίο αντίο αρκετοί πολιτικοί όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, η Λίνα Μενδώνη, η Σοφία Ζαχαράκη, ο Παύλος Χρηστίδης αλλά και δημοσιογράφοι όπως ο Γιάννης Πρετεντέρης και η Έλλη Στάη, η Γιάννα Αγγελοπούλου, η Ελένη Κόκκαλη.
Ποιος ήταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος
Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Οικονομικά (Διδάκτωρ των Οικονομικών Επιστημών) στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού Ι (Πάνθεον Σορβόνη) με υποτροφία της Γαλλικής Κυβερνήσεως.
Είχε ενεργό δράση στο φοιτητικό αγώνα, καθώς ήταν ιδρυτικό μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη. Είχε ενεργό ρόλο στον αντιδικτατορικό αγώνα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να του αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια από την χούντα το 1968.
Ο Πάγκαλος ήταν μέλος του ΚΚΕ και ως εκπρόσωπος των Οργανώσεων δυτικής Ευρώπης συμμετείχε στην ιστορική 12η Ολομέλεια στη Βουδαπέστη, στην οποία οριστοκοποίηθηκε η διάσπαση του κόμματος.
Από το 1969 μέχρι το 1978 εργάσθηκε στη Σορβόνη ως Εντεταλμένος Διδάσκαλος και Ερευνητής σε θέματα οικονομικής ανάπτυξης, προγραμματισμού και χωροταξίας. Διετέλεσε επίσης Διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικής Ανάπτυξης του ίδιου Πανεπιστημίου.
Θεόδωρος Πάγκαλος: Τα χρόνια του στο ΠΑΣΟΚ
Ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ. Το 1981 εκλέχθηκε για πρώτη φορά Βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ. Για όλα τα επόμενα χρόνια μέχρι και το 2012 ο Θεόδωρος Πάγκαλος κέρδιζε πάντα την μάχη τον σταυρών, με αποτέλεσμα να έχει την ιδιότητα του βουλευτή για 31 συναπτά έτη.
Διετέλεσε Υφυπουργός Εμπορίου (1982), Υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1984), Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών (1985-1989). Κατά την περίοδο 1989 μέχρι 1993 ορίστηκε Αντιπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Τον Οκτώβριο 1993 ορκίστηκε και πάλι Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών. Τον Ιούλιο 1994 αναλαμβάνει Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών. Τον Ιανουάριο 1996 ορκίστηκε Υπουργός Εξωτερικών ασκώντας τα καθήκοντά του μέχρι τον Φεβρουάριο 1999.
Τον Απρίλιο 2000 ορκίσθηκε Υπουργός Πολιτισμού διατηρώντας το αξίωμα έως το Νοέμβριο 2000. Διετέλεσε Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Τον Ιούνιο 2003 ορίσθηκε εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Το Νοέμβριο του 2004 ορίσθηκε Συντονιστής της προεκλογικής εκστρατείας του ΠΑΣΟΚ. Επανεκλέχθηκε μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και ορίσθηκε αρμόδιος του Τομέα Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Πολιτικής Καταναλωτών. Στη συνέχεια ανέλαβε τον Τομέα Αυτοδιοίκησης, Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης.
Τον Σεπτέμβριο του 2006 ανέλαβε Γενικός Εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στις διαδικασίες για την Συνταγματική Αναθεώρηση. Από το 2004 έως τις εκλογές του 2009 εκπροσώπησε την Βουλή των Ελλήνων στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στις 6 Οκτωβρίου 2009 ορκίστηκε Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης. Άσκησε τα καθήκοντά του μέχρι τον Μάϊο του 2012.
Ήταν συγγραφέας πολλών άρθρων και βιβλίων. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν τα: «Παγκοσμιοποίηση και Αριστερά» (2001), «Εφήμεροι Προφήτες – Αδιέξοδα του νεοφιλελευθερισμού και κοινωνικά κινήματα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης» (2005), «Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι» (2005), «Παρέμβαση στην Επικαιρότητα» (1994) και «Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα» (1988). Ήταν παντρεμένος με την Χριστίνα Χριστοφάκη, ενώ ήταν και πατέρας πέντε παιδιών.
Κηδεία Πάγκαλου: Ακολουθούν φωτογραφίες