Advertisement
NEWS

«Έφυγες για πάντα, δεν γίνεται αυτό…»: Συντετριμένη η σύντροφος του νεκρού 26χρονου-Ήταν γιος πασίγνωστου γιατρού

18:10
Εβίτα

Ο 26χρονος Ιωνάς Καρούσης, γιος του διακεκριμένου καθηγητή νευροχειρουργικής Δημήτρη Καρούση, είναι ο Έλληνας που έχασε τη ζωή του στην επίθεση στο Τελ Αβίβ.

Νωρίτερα, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι μεταξύ των θυμάτων της τρομοκρατικής ενέργειας στο Τελ Αβίβ περιλαμβάνεται και ένας Έλληνας πολίτης. Νεότερες πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για τον Ιωνά Καρούση, γιο του γνωστού καθηγητή από τη Θεσσαλονίκη.

Advertisement

Ποιος ήταν ο 26χρονος Ίωνας Καρούσης

Ο Ιωνάς Καρούσης ήταν φοιτητής στο Τελ Αβίβ, ενώ οι γονείς του μένουν στη νέα πόλη της Ιερουσαλήμ.

Από το προφίλ του στο Instagram, φαίνεται πως ο 26χρονος είχε ιδιαίτερη αγάπη για την Ελλάδα και επισκεπτόταν συχνά τη χώρα του. Στις 25 Μαρτίου 2021, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, είχε ανεβάσει φωτογραφία στην οποία φορούσε παραδοσιακή φορεσιά, γράφοντας: «Ευτυχισμένα 200 χρόνια, πολύτιμή μου Ελλάδα».

Advertisement

Ακολουθούν οι φωτογραφίες

Advertisement

Advertisement

Η σχέση του πατέρα του Ιωνά Καρούση με το Ισραήλ

Το 2014, ο Δημήτρης Καρούσης είχε εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους βρέθηκε στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ισραηλινής πρεσβείας στην Ελλάδα (embassies.gov.il), όταν του έγινε η ερώτηση «Πώς βρεθήκατε στο Ισραήλ;», ο Δημήτρης Καρούσης απάντησε:

«Ήρθα στο Ισραήλ το 1988 με την γυναίκα μου Ράνια που είναι επίσης γιατρός και επιστήμονας. Αυτό που με παρακίνησε να έρθω σ αυτή τη χώρα είναι η επιστημονική έρευνα, που είναι τόσο ανεπτυγμένη εδώ. Παράλληλα, από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα στο Ισραήλ ένιωσα μια περίεργη “οικειότητα” με τον χώρο και τους ανθρώπους, έστω και αν δεν είχα ποτέ μου κάποια σχέση με την χωρά αυτή η τον λαό της.

Είναι από τα μυστήρια που καθοδηγούν μερικές φορές τον άνθρωπο στα σταυροδρόμια της ζωής και που δεν έχουν πάντα λογική εξήγηση. Το “πεπρωμένο” (;), το ένστικτο (;), η εσωτερική φωνή της ψυχής (;), μάς έκανε να μείνουμε και να εγκατασταθούμε εδώ και να κάνουμε οικογένεια (έχουμε πλέον ένα αγόρι που μεγάλωσε εδώ άλλα που κουβάλα και αυτός μέσα του μια “μικρή Ελλάδα” την οποία αντανακλά στους φίλους του τους Ισραηλίτες).

Advertisement

Ίσως, η κοινή, παράλληλη ιστορία των λαών μας (του Ελληνικού και του Εβραϊκού) στο διάβα της Ιστορίας να μας ένωσε ως ανθρώπους με έναν περίεργο και συμπληρωματικό τρόπο. Άλλωστε, η επίδραση του Ελληνικού Πνεύματος είναι ολοφάνερη στο λαό του Ισραήλ, ακόμα και στην κουλτούρα και τη θρησκεία του.

Από την άλλη, κι εμείς ως λαός πήραμε το στοιχείο που ίσως πάντα μας έλειπε (πάρα τη φιλοσοφία και τις επιστήμες ή και τις τέχνες που εμείς διδάξαμε σε όλο τον κόσμο): το στοιχείο της πίστης πέρα από την λογική. Προσωπικά πιστεύω ότι το “πάντρεμα” και η αλληλοσυμπλήρωση αυτών των δυο τάσεων και προσεγγίσεων της ζωής αποτελούν και τους δυο ακρογωνιαίους λίθους του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού γενικότερα. Οι άνθρωποι εδώ μοιάζουν –ως ιδιοσυγκρασια- με εμάς στην Ελλάδα και αγαπούν αφάνταστα τη χωρά μας και την κουλτούρα και τη μουσική μας. Μας αγκάλιασαν λοιπόν με αγάπη και μας δέχθηκαν σαν πραγματικούς φίλους.

Άλλα ας επανέλθουμε στα πιο “γήινα”. Η επιστημονική έρευνα ήταν ο κύριος λόγος για μένα να έρθω εδώ στο Ισραήλ. Ξεκίνησα μέσω υποτροφίας που πήραμε (από τις πρώτες που δόθηκαν όταν βελτιωθήκαν και αναπτύχθηκαν οι πολιτικές σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ) και συνέχισα ολοκληρώνοντας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο τη διδακτορική μου διατριβή και παράλληλα την κλινική εξειδίκευση στη Νευρολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Χαντάσα. Από τότε εργάζομαι σ αυτό το Νοσοκομείο, και από το 1995 είμαι senior Consulting Neurologist.

Το 2003 έγινα Καθηγητής στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο (το μεγαλύτερο και πιο φημισμένο στο Ισραήλ). Εδώ και ένα χρόνο είμαι μόνιμος πλήρης Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής -απ ό,τι γνωρίζω αυτή είναι και η μοναδική περίπτωση μη Εβραίου Καθηγητή σε τέτοια θέση από ιδρύσεως του κράτους. Μάλιστα εδώ και 6 χρόνια έχω εκλέγει και πρόεδρος της Ισραηλινής εταιρείας Νευροανοσολογίας. Από το 2007 διατελώ Διευθυντής του Κέντρου Σκλήρυνσης κατά πλάκας (που είναι και ο ιδιαίτερος τομέας ενδιαφέροντος και έρευνας μου).»

Το συγκλονιστικό ‘Αντίο΄ της συντρόφου του Ιωνά Καρούση

Η σύντροφος του Ιωνά Καρούση, ακόμα συντετριμμένη από την τραγική απώλεια, εξέφρασε το αντίο της στον αγαπημένο της μέσω δύο ιδιαίτερα συγκινητικών αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Καρδιά μου, κούκλε μου, μοναδικέ μου. Θα σε αγαπώ για πάντα» έγραψε η σύντροφος του Ιωνά Καρούση, Μαργαρίτα δημοσιεύοντας μια κοινή τους φωτογραφία.

Ενώ στη δεύτερη ανάρτηση σημειώνει, «φύλακα, άγγελέ μου».

 

Τροοκρατικό χτύπημα στο Τελ Αβίβ με επτά νεκρούς

Ο αριθμός των θυμάτων από τη χθεσινή επίθεση δύο Παλαιστίνιων σε σταθμό τραμ στο Τελ Αβίβ αυξήθηκε σε επτά, καθώς κατά τη διάρκεια της νύχτας ανακοινώθηκε ο θάνατος ενός από τους τραυματίες, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία.

«Ο τραυματίας έφτασε (στα επείγοντα) σε κρίσιμη κατάσταση (…) και αφού έδωσαν μάχη για να τον σώσουν, οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό του», επεσήμανε το νοσοκομείο Ισιλόφ του Τελ Αβίβ.

Αρχικά, η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι έξι άτομα έχασαν τη ζωή τους και εννέα τραυματίστηκαν σε επίθεση με αυτόματο όπλο και αιχμηρό αντικείμενο, που πραγματοποίησαν «δύο τρομοκράτες». Οι δράστες «εξουδετερώθηκαν» από πολίτες που έφεραν τα προσωπικά τους όπλα.

Η ταυτότητα των θυμάτων δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, ωστόσο τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν το πρωί ότι δύο από τους νεκρούς είναι η 30χρονη Σάχαρ Γκόλντμαν και η 33χρονη Ινμπάρ Σεγκέβ, και οι δύο Ισραηλινές. Μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγεται επίσης ένας 26χρονος Έλληνας.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει:

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στην περιοχή Γιάφα του Τελ Αβίβ.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του θύματος»

TAGS:
Advertisement