efet-min-tin-katanalosete-vrikan-mesa-kati-aidiastiko-amp-8211-petaxte-amesa-ayti-ti-zachari-apo-ta-ntoylapia-sas-324810
22:26

ΕΦΕΤ: Μην την καταναλώσετε, βρήκαν μέσα κάτι αηδιαστικό – Πετάξτε άμεσα αυτή τη ζάχαρη από τα ντουλάπια σας

22:26
Γιώτα Κορώνα

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) προχώρησε στην άμεση ανάκληση συγκεκριμένων προϊόντων ζάχαρης λόγω ανίχνευσης ξένων σωμάτων.

Ανάκληση Προϊόντων Ζάχαρης λόγω Εντοπισμού Πλαστικών Υπολειμμάτων

Ειδικότερα, μετά από έρευνες της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας, διαπιστώθηκε η παρουσία μικροσκοπικών λευκών πλαστικών σε λευκή κρυσταλλική και καστανή ζάχαρη ζαχαροκάλαμου με την εμπορική επωνυμία «ROYAL SUGAR», συσκευασμένων σε χάρτινες συσκευασίες του 1 κιλού. Ο ΕΦΕΤ προτρέπει τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί αυτά τα προϊόντα να μην τα χρησιμοποιήσουν για λόγους δημόσιας υγείας.

Advertisement

Ο Ρόλος του ΕΦΕΤ στην Ασφάλεια Τροφίμων

Ο ΕΦΕΤ, ο οποίος ιδρύθηκε με τον Ν. 2741/ΦΕΚ 199/28-09-1999, λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου υπό την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Κύρια αποστολή του είναι η προστασία της δημόσιας υγείας μέσω της διασφάλισης της ποιότητας των τροφίμων και της αποφυγής παραπλάνησης των καταναλωτών. Ο Φορέας θέτει προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας για τα τρόφιμα, ενώ καθορίζει πρότυπα παραγωγής και ελέγχει την τήρηση τους στις επιχειρήσεις τροφίμων.

Οι αρμοδιότητές του περιλαμβάνουν επιθεωρήσεις σε εγκαταστάσεις, έλεγχο πρώτων υλών, δειγματοληψίες και αναλύσεις προϊόντων. Παράλληλα, παρέχει κατευθυντήριες γραμμές για την υγιεινή πρακτική, εκδίδει οδηγίες για την ορθή βιομηχανική πρακτική και εκπαιδεύει προσωπικό για τη σωστή εφαρμογή συστημάτων ασφάλειας, όπως το HACCP.

Advertisement

Οι υποχρεώσεις αυτές οι οποίες δημιουργούν ένα τεράστιο εύρος δυναμικής του Φορέα, αλλά και συνιστούν ταυτόχρονα μια πελώρια ευθύνη απέναντι στην Ελληνική κοινωνία, είναι οι ακόλουθες:

– Η διεξαγωγή συστηματικών επιθεωρήσεων σε επιχειρήσεις τροφίμων (επιχειρήσεις παραγωγής, εμπορίας και διάθεσης τροφίμων). Κατά τις επιθεωρήσεις αυτές θα πρέπει να ελέγχεται το κατά πόσον πληρούνται οι κανόνες Ορθής Υγιεινής Πρακτικής και Ορθής Βιομηχανικής

Advertisement

– Πρακτικής, καθώς επίσης και τα συστήματα διασφάλισης υγιεινής των τροφίμων (σύστημα H.A.C.C.P.).

– Ο συστηματικός και απρόσκοπτος έλεγχος των τροφίμων κατά την διακίνηση, εμπορία και διάθεση τους.

– Η παροχή τεχνικής βοήθειας προς τους παραγωγικούς κλάδους, είτε μέσω της έκδοσης οδηγών υγιεινής για κάθε επαγγελματικό κλάδο είτε με τα διαφόρων σεμιναρίων τα οποία διοργανώνονται υπό την αιγίδα του Ε.Φ.Ε.Τ. προς επιμόρφωση των εργαζομένων και επαγγελματιών.

Advertisement

– Η αντιμετώπιση των διαφόρων διατροφικών κρίσεων, φαινόμενο ιδιαίτερα συνηθισμένο τα τελευταία χρόνια (π.χ. ανακύψαντα προβλήματα σχετιζόμενα με τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών, τις διοξίνες, το ακρυλαμίδιο, τις αφλατοξίνες και λοιπές μυκοτοξίνες κλπ),

– Η διαμόρφωση ελληνικών θέσεων σε θέματα ασφάλειας τροφίμων και η υποστήριξή τους στην Ε.Ε.,

– Η εισήγηση για τη διαμόρφωση εθνικής νομοθεσίας σε θέματα ασφάλειας τροφίμων,

– Η επικοινωνία με τον καταναλωτή με σκοπό την πληροφόρησή του και την εκπαίδευσή του σε θέματα ασφάλειας τροφίμων,

Advertisement

– Η προστασία του καταναλωτή από δόλιες ή παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές ή από τη νόθευση των τροφίμων,

– Ο συντονισμός των νομαρχιακών υπηρεσιών που ασκούν έλεγχο σε θέματα ασφάλειας τροφίμων,

– Η εγκατάσταση περισσότερο αποτελεσματικών (και προληπτικού χαρακτήρα) συστημάτων αξιολόγησης, παρακολούθησης και διαχείρισης των διατροφικών κινδύνων, με πλήρη υιοθέτηση των αρχών ανάλυσης και αξιολόγησης κινδύνων.

Πολυδιάστατοι Έλεγχοι για Υγιεινή και Ασφάλεια

Ο ΕΦΕΤ διενεργεί ενδελεχείς ελέγχους που καλύπτουν όλα τα στάδια της αλυσίδας παραγωγής, από την πρωτογενή συγκομιδή και επεξεργασία μέχρι τη διανομή και πώληση. Εξετάζονται τα υλικά συσκευασίας, η υγιεινή των εγκαταστάσεων, καθώς και η τήρηση τεχνολογικών παραμέτρων, όπως η θέρμανση και η ψύξη, για την εξάλειψη κινδύνων. Οι κανόνες αυτοί εφαρμόζονται για την πρόληψη διατροφικών κρίσεων, ενώ στόχος είναι η προστασία των καταναλωτών από κακόβουλες ή δόλιες πρακτικές.

Διεθνής Συνεργασία και Εκπαίδευση

Ο Φορέας συμμετέχει σε διεθνείς οργανισμούς και ευρωπαϊκές επιτροπές για τη διαμόρφωση πολιτικών ασφάλειας τροφίμων. Παράλληλα, ενημερώνει τους πολίτες για θέματα ποιότητας και ασφάλειας και προσαρμόζεται στις τεχνολογικές και νομοθετικές εξελίξεις. Η εκπαίδευση προσωπικού και η διοργάνωση σεμιναρίων αποτελούν βασικά εργαλεία για τη διασφάλιση σύγχρονων πρακτικών στην παραγωγή υγιεινών προϊόντων.

Ευθύνη και Αποστολή του ΕΦΕΤ

Η συνεχής δράση του ΕΦΕΤ αποσκοπεί στην εγκαθίδρυση ενός αξιόπιστου συστήματος ασφάλειας τροφίμων στην Ελλάδα. Μέσω στρατηγικών επιθεωρήσεων, τεχνικής υποστήριξης και προληπτικών ελέγχων, διασφαλίζεται η ποιότητα των τροφίμων που διατίθενται στην αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΦΕΤ λειτουργεί ως εγγυητής της ασφάλειας τροφίμων, εκπληρώνοντας την ευθύνη του απέναντι στην ελληνική κοινωνία.

ΕΦΕΤ: Ανάκληση ζυμαρικών από γνωστή αλυσίδα σουπερμάρκετ στην Ελλάδα – Πετάξτε τα πριν να είναι αργά

Σημαντική ανάκληση φρέσκων ζυμαρικών που πωλούνται από την αλυσίδα ΑΒ Βασιλόπουλος έχει πραγματοποιηθεί, καθώς ανιχνεύθηκε πιθανή επιμόλυνση με αραχίδες λόγω διασταυρούμενης μόλυνσης. Το Ε.Φ.Ε.Τ., μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), ενημέρωσε ότι τα ζυμαρικά, προερχόμενα από Ιταλία, πωλούνται στην ελληνική αγορά χωρίς να αναγράφεται στην επισήμανση η παρουσία αραχίδων.

Ποιο είναι το προϊόν;

Η είδηση αυτή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για άτομα με τροφικές αλλεργίες, καθώς ο κίνδυνος για σοβαρές αντιδράσεις μπορεί να είναι μεγάλος. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι περισσότερο από το 50% των ατόμων με τροφικές αλλεργίες έχουν βιώσει αλλεργική αντίδραση λόγω εσφαλμένης ή ασαφούς συσκευασίας τροφίμων. Η ανάκληση έχει ήδη εφαρμοστεί σε άλλες χώρες όπως Ιταλία, Αυστρία και Λουξεμβούργο, ενώ το Cibum ενημέρωσε τους αναγνώστες του για το θέμα από τις 24 Απριλίου, επισημαίνοντας την σημασία της άμεσης προσοχής στις επισημάνσεις τροφίμων.

Πρόκειται για το προϊόν με ξενόγλωσση ονομασία πώλησης «Girasoli vegani spinaci e anacardi 250×6» και εμπορική ονομασία «Bertagni Plant Cuisine». Η ελληνική ονομασία πώλησης του προϊόντος είναι «Φρέσκα Ζυμαρικά με σπανάκι και κάσιους», ενώ οι ημερομηνίες ανάλωσης, στις οποίες διαπιστώθηκε το πρόβλημα είναι: 28/4, 5/5, 12/5, 20/5, 27/5, 3/6 και 10/6. Το προϊόν διακινείται από την εταιρεία «ΑΛΦΑ ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ», η οποία το έχει ήδη αποσύρει από τα καταστήματά της. Ο ΕΦΕΤ κάλεσε τους καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το προϊόν (φωτογραφίες κάτωθι), και είναι αλλεργικοί σε αραχίδες να μην το καταναλώσουν.

Δείτε το προϊόν: